לא חיכו לויזל: איזה חברות ויתרו כבר על המענק מהמדינה
הראל, תדיראן, קוקה קולה ישראל ואיקאה הקדימו לוותר על המענק מהמדינה. בשוק התקשורת לא ימהרו לוותר
פינג פונג מביך התנהל בסוף השבוע בין מנכ"ל פוקס הראל ויזל לבין שר האוצר ישראל כץ בנוגע לחלוקת הדיבידנד בחברה והמענק שלו היא זכאית מהמדינה. בתוך פחות מ־24 שעות הספיק דירקטוריון פוקס להודיע על חלוקת דיבידנד של 49 מיליון שקל ולאחר ביקורת ציבורית חריפה גם להודיע על ויתור קבלת המענק מהמדינה, שאמור היה להסתכם בעד 18 מיליון שקל. זעקות השבר של ויזל במשך שבועות על הפגיעה שספגה החברה התבררו כמטעות בלשון המעטה.
- רגישים לביקורת? פוקס: מוותרים על המענקים מהמדינה בשל "השיפור במכירות"
- אחרי שחילק להראל ויזל מיליונים, כץ נזכר לבקרו: "בטל משיכת הדיבידנד"
- מתקפה על הדיבידנד בפוקס: "דמעות התנין של הראל ויזל הפכו ליהלומים על חשבוננו"
עם זאת הכסף הגדול הוא לא במענק אלא עצם הוצאת העובדים לחל"ת על חשבון המדינה. המדינה לקחה על עצמה לשלם את משכורות העובדים של ויזל מאמצע מרץ ועד אפריל–מאי. אם פוקס נהנית מ"שיפור ניכר במכירות" כפי שציינה החברה בסוף השבוע, מדוע שלא תפצה את העובדים שקיבלו רק חלק משכרם כדמי אבטלה באותה תקופה? שכן דמי האבטלה כידוע אינם בגובה השכר המלא. "כלכליסט" בחן כיצד בכוונת חברות אחרות במשק לנהוג בנוגע למענק שיקבלו מהמדינה. האם יוותרו עליו כפי שהכריזה פוקס, או שלא.
בשוק התקשורת זכאיות שלוש החברות בזק, סלקום ופרטנר למענקים מהמדינה על השבת כל העובדים שהוצאו לחל"ת לעבודה. בזק זכאית לקבל 12 מיליון שקל, סלקום 10 מיליון שקל ופרטנר 3.5 מיליון שקל. שוק התקשורת לא מחלק זה שנים דיבידנדים לאור התחרות העזה בענף מאז 2012. לאור הרווחיות הנמוכה ואף ההפסדים, החברות לא מתכוונות לוותר על המענק.
לעומת זאת, חברת הביטוח הראל כבר החליטה לוותר על מענק מהמדינה בהיקף של כ־4 מיליון שקל, לאחר שהוציאה כ־900 עובדים לחל״ת והשיבה לעבודה 700 מהם. גם חברת כלל השיבה כמעט את כל עובדיה מחל"ת, אולם עדיין לא קיבלה החלטה האם תבקש את המענק. חברת כרטיסי האשראי ישראכרט השיבה את רוב העובדים מחל"ת בתחילת חודש מאי. "במידה ויתקבל מענק מהמדינה, החברה תבחן את הדרך הנכונה להפנות את המענק לתועלת עובדיה ולקוחותיה", מסרה. בכך היא למעשה מאשרת שבכוונתה לקחת מהמדינה את המענקים למרות מצבה הפיננסי האיתן.
בדומה להראל, גם יבואנית מוצרי החשמל ומערכות המיזוג תדיראן, שהוציאה במהלך המשבר כ־40 עובדים לחל"ת, והשיבה את רובם במאי, ויתרה על מענק. "לא ביקשנו וגם לא נבקש", מסרה החברה. גם החברה המרכזית (קוקה קולה ישראל), שהוציאה 600 עובדים לחל"ת והשיבה את רובם לעבודה מסרה שהיא "לא התכוונה ואינה מתכוונת לבקש את המענק מהמדינה". כך גם איקיאה ישראל שהחזירה מחל"ת 1,200 מתוך 1,500 העובדים. ״החברה לא קיבלה ולא אמורה לקבל שום מענק מהמדינה״, נמסר מאיקאה.
בפירמות רואי החשבון מרבית העובדים חזרו עד כה. בחברת ארנסט אנד יאנג (EY) הוציאו לחל"ת לפי ההערכות כ־20% מ־2,000 העובדים וככל הנראה מרביתם כבר הוחזרו, כך שיקבלו כ־1.4 מיליון שקל. כיצד ינהגו משרדי עורכי הדין הגדולים? המשרד הגדול בישראל הוא הרצוג פוקס נאמן ושות' שהוציא כ־10% מהעובדים לחל"ת. מהמשרד לא נמסר אתמול מה הוחלט לעשות עם המענק. ואילו ממשרד גולדפרב זליגמן נמסר כי "אנו ממוקדים בהחזרת המשרד לפעילות מלאה ורציפה, ואיננו עוסקים בקבלת מענקים או דחייתם".
בענף הרכב ההערכות הן שאלבר, שלמה סיקסט וקרסו, שהוציאו עובדים לחל"ת, לא יוותרו על המענק מהמדינה. במקביל, דור אלון כבר הגישה בקשה לקבלת מענק. החברה הוציאה כ־500 עובדים לחל"ת, מהם כ־350 חזרו במהלך מאי והשאר החודש. לפיכך, המענק האפשרי לחברה עשוי להגיע לכ־2.25 מיליון שקל.