המל"ל מעוניין לחלק צמידי בלוטות' למעקב אחר 3.5 מיליון ישראלים
עלות המהלך - 50 מיליון דולר; הדברים נאמרו בדיון בוועדת חוץ והביטחון של הכנסת. ביום ראשון צפויה להתקבל ההחלטה האם לקדם את החקיקה שתחדש ואף תרחיב את מעקב השב"כ בהתאם לנתוני התפשטות נגיף הקורונה בימים הקרובים
- משרד הבריאות רוצה להשתמש באפליקציית המגן למאבק בכל המגפות העתידיות
- הגיע הזמן שנדון על תפקידן של מערכות זיהוי הפנים במערכי הכוח של השלטון
- פעולות הריגול ייפסקו, אך חרב השב"כ עדיין תלויה מעלינו
בדיון ציין מרון שהבסיס למערך יעיל לקטיעת שרשרת הדבקה הוא מגן 2, שמאפשרת איתור מגעים תוך שימוש בטכנולוגיית בלוטות' ו-GPS. "האפליקציה לקראת סיום בדיקות הקבלה שלה", הוא אמר. "החלק של אנדרואיד הסתיים בהצלחה, החלק של האייפון לקראת סיום. בתוך שבוע נוכל לקבל החלטה על מוכנות להשקה בציבור".
עם זאת, מרון ציין, יש צורך בפתרון אחר, או בלשונו "אמצעים משלימים", לאזרחים שאין ברשותם סמארטפון. "מדובר ב-3.5 מיליון איש בישראל ובהם חרדים, ילדים צעירים וקשישים מעל 75", אמר. "צריך להשתמש הן במגן 2 והן באמצעים משלימים שמתאימים לאנשים שאינם נושאים טלפונים סלולריים חכמים ומספרם אינו זניח". לדבריו, הפתרון שנשקל בימים אלו במל"ל הוא חלוקת צמידי בלוטות' לאזרחים אלו, בעלות מוערכת של 15 דולר לצמיד. בהנחה שהצמיד יחולק לכל אותם 3.5 מיליון אזרחים שעליהם מדבר השב"כ, מדובר בעלות רכישה של 52.5 מיליון דולר. חרף הפתרונות שהציג, מרון הדגיש כי המלצת המל"ל בשלב זה היא להמשיך להשתמש בכלי הריגול של השב"כ, אך להפחית את השימוש בו ככל שהאמצעים החלופיים שהוצגו ייכנסו לשימוש.
המשנה ליועמ"ש, עו"ד רז ניזרי, אמר בדיון שביום ראשון צפויה להתקבל החלטה האם לקדם את החקיקה שמתירה לחדש את ריגול השב"כ, וזאת בהתאם לנתוני התפשטות המחלה בימים הקרובים ובסוף השבוע. במידת הצורך, אף נשקלת אפשרות להרחיב את השימוש בשב"כ. "הצורך בהצלת חיים גובר על הפגיעה בפרטיות. הבעיה היא עצם השימוש בשב"כ, ולכן ככל שיש חלופה זה עדיף. אין חלופה לטווח השבוע הקרוב", הוא הוסיף. "הבעיה היא הסמל. שב"כ לא אמור לעסוק בדברים כאלו במדינה דמוקרטית. אבל אם אין ברירה?"
הרעיון התקבל בזלזול מצד הח"כים שהשתתפו בדיון. ח"כ איילה שקד טענה שלא ניתן יהיה לחייב ישראלים לענוד צמיד, ושאין חלופה לשימוש בכלי הריגול של השב"כ. ח"כ אורה ברביבאי הציעה בסרקזם: "למה להסתפק בצמיד? בואו נשתיל שבב לכל אזרח מיד עם לידתו".
ח"כ אלי אבידר (ישראל ביתנו) הוסיף: "ההצעה להצמיד צמיד נועדה לדבר אחד, להגיד לנו שאי אפשר לשים צמיד על מיליוני אנשים, בוא נעבור לשב"כ. הפתרון חייב להיות חקירת אפידמיולוגיות רציניות, ולא החובבניות שמתקיימות היום. צריך להגביר את המערך הזה. אני כופר בנתון של 3.5 מיליון. חלק מהאנשים שיש להם טלפון כשר יש להם גם טלפון חכם. הטכנולוגיה של השב"כ אינה נותנת פתרון".
ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר מהמכון הישראלי לדמוקרטיה אמרה ל"כלכליסט" שבדבריו של של מרון יש עיוות מספרי חמור. "המספר של 3.5 מיליון הוא שקר כי הוא כולל את כל ילדי ישראל", היא הבהירה. "האם המלל מתכוון לחייב ילדים לשאת צמידים? האם זו תוכנית הפעולה שלו? ילדים חיים יחסית בקפסולות. יודעים היכן הם ומגלים זאת בקלות בחקירה אנושית. זאת דוגמה מצוינת לרמת ההזיה של הויכוח. כבר לא מדובר בחצי מיליון חרדים בלי טלפון אלא רוכשים צמידים עבור הילדים".
יו"ר הוועדה, ח"כ צבי האוזר (דרך ארץ), אמר בפתח הדיון שהמטרה היא לבדוק חלופות לשימוש בכלי הריגול של השב"כ: "אנחנו עלולים להגיע לאבדן שליטה על היקפי ההדבקות, שיוביל לאבדן חיי אדם או פגיעה משמעותית נוספת במשק הישראל. כדי למנוע את אבדן השליטה אנחנו חייבים כלי יעיל למניעת שרשרת ההדבקות. איכון טלפוני על ידי השב"כ נתן מענה מסוים. הישענות על השב"כ זו בחירה בעייתית ביותר, היא מעוררת שאלות כבדות ויש גם התנגדות בארגון. אנחנו מחויבים למציאת חלופה אפקטיבית לכלי השב"כ. לא היתה לנו שביעות רצון מקצב פיתוח חלופה והמשאבים שהושקעו. לא נדון היום באמצעי האיכון שמופעל על ידי השב"כ. בזה דנו, יתרונותיו וחסרונותיו. אסור שנישאר ללא חלופת שב"כ וללא חלופה אפקטיבית".
אבידר התריע מפני חזרה לשימוש בכלי השב"כ: "לא ייתכן שראש השב"כ אומר שלא צריך להשתמש בזה וראש הממשלה דופק על השולחן ואומר חייבים. אסור לתת לזה יד".
מ"מ מנכ"ל המשרד לענייני מודיעין, רונן הרלינג, התייחס לצורך לפרוס את מגן בקרב מספר רב של אזרחים: "האתגר המרכזי הוא להטמיע את הטכנולוגיות כמו אפליקציית מגן בקרב אוכלוסיות רחבות. נדרש לפחות 60% שיתקינו את האפליקציה כדי שתהיה אפקטיבית, ולפי המצב בעולם אנחנו עוד רחוקים משם. השיאנית בעולם היא איסלנד עם 40%, בישראל יש 16% או 17% בשיא של אפליקציית מגן. אנחנו בודקים את כל האופציות הטכנולוגיות ומנסים לראות מה התשתית הנורמטיבית שתאפשר לאוכלוסיות רבות ככל האפשר להשתתף במאמץ לקטיעת שרשרת ההדבקה".
לדברי ח"כ אבידר, הנתונים לגבי דרישה של 60% לא מדויקים שכן לפי מאמר שפורסם בנושא די בשיעור דו-ספרתי של שימוש באפליקציה כדי להפוך אותה לשימושית.
עוז שנהב מהרשות להגנת הפרטיות, אמר בדיון שנכון להתחיל להשתמש במגן 2 מוקדם ככל האפשר ושהיא עדיפה על כלי השב"כ. "בכל העולם הדמוקרטי האפליקציות הן וולנטריות, וזה מאפשר פגיעה פחותה בפרטיות זה הכיוון שאליו אנחנו צריכים ללכת. גם נושא כמו הצמידים צריך להיות וולנטרי ואנחנו לא נבהלים מזה בכלל".
שוורץ אלטשולר הוסיפה: "ההסתמכות על השב"כ היא אחיזת עיניים, אם לא רואים אותה כחלק מפאזל. מדובר בכלי משלים, בהעדר מדיניות בדיקות טובה וחקירות אנושיות, הכלי של השב"כ לא מספיק טוב. לפתוח את המשק על סמך זה זה חוסר אחריות ויתן תחושת ביטחון מדומה לאזרחים. יש גרירת רגליים מצד הגורמים המתכללים. מה שצריך לעשות מאוד ברור וידוע כבר כמה חודשים. נראה שאין רצון אמיתי למצוא חלופה לחדש. אבל אפשר תוך 3 שבועות להציג אפליקציה מוכנה, צריך לייצר מהלך הסברתי, ובמדינת ישראל יודעים לעשות את זה. עכשיו הזמן לטפל בזה".
כן ציינה שוורץ אלטשולר את האפשרות להשתמש בכרטיס חכם מצויד בלוטות', שיפתור סוגיות רבות. "חרדים לא לוקחים את הטלפון לבית הכנסת בשבת, ולכן מעקב השב"כ אחריו הוא לא אפקטיבי. אפשר לדבר עם רבנים שיאשרו לשאת את הכרטיס בגלל פיקוח נפש. אין הבדל בין כרטיס לצמיד, פרט לכך שצמיד הוא לביש. אין שום הבדל בין כרטיס לצמיד, ואין הבדל בין שניהם לבין אפליקציה. אבל אנחנו לא צריכים 3.5 מיליון צמידים, כי לא נשים צמידים על ידיים של ילדים".
פרופ' קרין נהון מהמרכז הבינתחומי בהרצליה אמרה גם היא ששימוש בכלי השב"כ יהיה טעות, ושיש לבדוק את יעילות הכלי ביחס לחלופות אחרות וכן לאור העלויות השונות שלו כמו פגיעה באמון הציבור. "הקורונה תישאר לעד", היא הבהירה. "אי אפשר לצאת מההנחה שהשב"כ הוא פתרון טוב. מכיוון שהקורונה פה חייבים להשתמש בחלופה אזרחית. העובדה שיש את השב"כ ניוונה את כולנו. חלק מכם נורא נבהל מהוולנטרי, אבל זה לא חייב להדאיג אותנו. אם יהיה לנו גל שני מאוד חזק, אם נצטרך למנוע התקהלות של אוכלוסיות מסוימות, עדיין אפשר לחשוב על איך גורמים לאותן אוכלוסיות, שמגיעות למקומות הומי אדם, להפעיל את הבלוטות' בצורה פחות וולנטרית. זה עדיין שומר על הפרטיות שלהם כי יש שם רק איתור מגעים, לא איתור מיקום".
מנכ"ל נקסאר, ערן שיר, הוסיף: "אם הייתי במקום הממשלה הייתי מתמקד באיתור מגעים ולא מיקום. זה מה שחשוב וזה גם הרבה יותר מדויק. הייתי מוסיף למגן 2 תצוגה שמראה את הסטטוס של האזרח. אני מציע להעביר תקנה פשוטה שבכל חלל סגור צריך להראות את הסטטוס הזה לשומר בכניסה. זה יגרום לפריסה מיידית של האפליקציה הזו בכל מדינה. זה גם יסייע למנוע מקרים של הדבקת על, כי נוכל לספור מפגשים של אזרח בכל היום ולשנות את הסטטוס שלו אם הוא עלול להיות מפיץ על".
"מדברים הרבה על הכל או כלום", סיכם, "אבל האנלוגיה הנכונה היא תגובת שרשרת. צריך להתמקד כמה שיותר בהפחתת האירועים המסוכנים".