$
אירועי ספורט

נלחמים בקורונה: הספורט יכול להיות חלק מהפתרון או חלק מהבעיה

האם קבוצות ספורט אחראיות להפצת מחלות? מחקר חדש מראה שכן. ולכן צריך להשקיע סכומים משמעותיים בהפיכת האצטדיונים לאזורים בטוחים יותר

אוריאל דסקל 13:5222.06.20

האם קבוצות ספורט אחראיות להפצת מחלות? לפי מחקר של אוניברסיטת ווסט וירג'יניה - יש לכך ראיות. במחקר לקחו נתונים בין 1962 ל-2016 מהמרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) וגילו שמספר האנשים שמתו משפעת בערים עם קבוצות ספורט מקצועני (NFL, NBA, NHL ו-MLB) גדול ב-5% עד 24% מהממוצע האמריקאי. עוד גילו שיש קשר בין עונת המשחקים למספר החולים והמתים משפעת. במספרים מוחלטים, עונת ספורט מוסיפה בין 30 ל-40 מתים משפעת לעיר עם קבוצת ספורט. יש ירידה במתים כשהקבוצה בפגרה. כמו כן, היתה ירידה חדה במספר המתים משפעת בארה"ב במהלך שביתות שחקנים ב-NBA ו-NFL.

 

לפי הכלכלן בראד המפריס, מי שניהל את המחקר, "הקורונה יותר מדבקת וקטלנית מהשפעת והמחקר הוא מסר לליגות הספורט: 'אל תכניסו אוהדים למשחק עדיין. לפתוח משחקי לקהל עכשיו זה רעיון נוראי מבחינת בריאות הציבור. אנשים עומדים צפופים זה לזה במשך הרבה זמן, צועקים, מתחבקים ואז יש גם מזון ושתייה - לפעמים באירועי ספורט זה כמו לאכול מהפה של החבר שלך ליציע".

 

אוהדים. אף אחד לא רוצה שאירועי ספורט יהיו פצצות ביולוגיות אוהדים. אף אחד לא רוצה שאירועי ספורט יהיו פצצות ביולוגיות צילום: איי אף פי

 

ברחבי העולם - וגם בישראל - רשויות הספורט והבריאות במשא ומתן על פתיחת אצטדיונים לקהל. 50% תפוסה, 25% תפוסה, מקסימום של 5,000 איש, מקסימום של 2,500 - הדיון ער. עוד לפני שיש חיסון יעיל, בספורט - ובצדק - חושבים איך אפשר להכניס כסף ממכירת כרטיסים כבר מתחילת העונה הבאה. המודל העסקי של קבוצות וליגות רבות תלוי בכך.

 

ואולם, מחקרים הראו לנו שאירועי ספורט היו "אחראים" למאות הידבקויות וגם למותם של לא מעט חולי קורונה. לפי החקירה האפידמיולוגית באיטליה, ה-19 בפברואר 2020 היה יום קריטי בהתפשטות מגפת הקורונה במחוז לומבארדי. באותו היום אטלנטה, קבוצה מברגמו שבמחוז לומבארדי, שיחקה בשמינית גמר ליגת האלופות נגד ולנסיה. ברגמו היא אחת מהערים הראשונות באיטליה בהן התפשטה המגפה. המשחק התקיים במילאנו מאחר שהאצטדיון של אטלנטה לא מותאם למשחקי ליגת האלופות לפי הסטנדרטים של אופ"א. כך יצא ש-40 אלף אוהדים מברגמו, שב-19 בפברואר אנשים בעיר כבר מתו מקורונה, הסתובבו במשך יום שלם במילאנו, וכנראה שהפיצו את הווירוס בעצמם. לפי האפידמיולוג פביאנו די מרקו, "ההגעה של 40 אלף ברגמואים לסן סירו - עם אוטובוס, רכבת, מכונית וכו', היתה פצצה ביולוגית".

 

המשחק בין אתלטיקו מדריד לליברפול גם התגלה כסוג של פצצה ביולוגית וכך גם מרוץ צ'לטנהאם. אלו אירועים שהובילו, בסופו של דבר, למאות מתים.

 

אף אחד לא רוצה שאירועי ספורט יהיו פצצות ביולוגיות ולכן רשויות הספורט צריכות להיות פרואקטיביות בהפיכת האצטדיונים לאזורים בטוחים לפני שמכניסים קהל ליציעים. המשמעות? הימנעות מתורים, יציעים עם ריחוק חברתי, כולם כולל כולם עם מסיכות עד הודעה חדשה, בדיקות חום בכניסה כחלק מבדיקה ביטחונית רגילה, מנגנון פיצוי לבעלי מנויים שלא היו יכולים להגיע להגיע בגלל מחלה, רק מזון ושתיה סגורים ימכרו וכו'. אלו דברים שדורשים עבודה משותפת עם רשויות הבריאות, האוהדים ומנהלי האצטדיונים. וזו עבודה שצריכה להתחיל לפני ספטמבר-אוקטובר, התקופה בה המועדונים ירצו לחזור לשחק מול קהל.

 

הספורט יכול לקחת על עצמו את התפקיד המחנך ולהראות לכולם שאפשר לקיים "עסקים כרגיל" או כמה שיותר כרגיל: 10,000 איש באצטדיון עם מסיכה יכול להיות מסר חזק ויעיל למדי שבעיקרון רק הספורט יכול להעביר בימים אלו. הספורט יכול להיות חלק מהפתרון ולתפוס מקום חשוב בהסברה של ההתנהגות החדשה שכל אחד מאיתנו צריך לאמץ כדי לשמור על האוכלוסייה מווירוס חדש וקטלני. כל הנחות שהקבוצות רוצות לעצמן בנושא מסיבות כספיות בעיקר עשויות להפוך את הכדורגל לחלק מהבעיה.

 

x