בין כפר לעיר: התוכנית שתהפוך את כפר יונה לאחד ממוקדי הביקוש בשרון
תוכנית המתאר של כפר יונה מבקשת להכין את הקרקע לזינוק במספר התושבים, ומסמנת את המע"ר כעורק החיים המרכזי בעיר. לחזון השאפתני שותפים גם שחקני הנדל"ן הפועלים בה. אבי דנן, מנכ"ל מאיו יזמות: "הפרויקט הזה ישנה את פניה של כפר יונה"
בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן
על אף הניחוח הפסטורלי העולה משמה, כבר למעלה מחמש שנים שכפר יונה היא באופן רשמי עיר בישראל. שינוי הסטטוס המוניציפלי, למותר לציין, טומן בחובו מנוף צמיחה מרכזי לעיר, לצד אתגרים רבים, ובהם זינוק במספר התושבים מכ-25 אלף כיום לכ-90 אלף במהלך שני העשורים הקרובים.
תוכנית המתאר לכפר יונה, שבזמן הקרוב תוגש להפקדה, מבקשת להכין את הקרקע לגידול המסיבי באוכלוסייתה ולשדרוג התשתיות המתבקש ממנו, כשבתוך כך היא שמה דגש רב גם על שימור צביונה הכפרי-היסטורי של כפר יונה הוותיקה. התוכנית מדברת על בנייתן של כ-16 אלף יחידות דיור, רבות מהן במסגרת מיזמים של התחדשות עירונית, תוך התאמתן לצרכים של מגוון אוכלוסיות. כך למשל יוקצו דירות קטנות לזוגות צעירים, לצד דיור מוגן לבני הגיל השלישי.
לצד בנייה אינטנסיבית למגורים, שמה התוכנית דגש על יצירת שני עוגנים כלכליים עיקריים לעיר: מרכז עסקים ראשי (מע״ר) ופיתוח אזור התעסוקה בית ליד, שיספקו לכפר יונה הכנסה שוטפת מארנונה לעסקים ויהוו נדבך מרכזי בדרך להפיכתה לאיתנה כלכלית.
כחלק מהתוכנית, המע"ר יעבור ברחוב העצמאות, שימתג עצמו מחדש כלב הפועם של העיר, וכגורם מאחד בין חלקיה - בזכות רחוב מעורב שימושים הממזג בין תעסוקה, מסחר ומגורים, לצד מוסדות ציבור ושטחים פתוחים. הרחוב במתכנתו החדשה עתיד להציע בין היתר בתי קפה, מסעדות ופעילויות תרבות. בנוסף, כביש 57 יהפוך לציר פנימי, וכביש עוקף 57 ינקז את התנועה ממזרח למערב (מכביש 6 לכביש 4).
משאבים נוספים יופנו להקמת אזור תעסוקה בית ליד - אזור תעסוקה משותף לכפר יונה, למועצות האזוריות לב השרון ועמק חפר, ולמועצה המקומית פרדסיה, בהיקף של כ-1.5 מיליון מ"ר.
"התוכנית מתווה עקרונות ומדיניות ארוכת טווח לכפר יונה המתחדשת, והיא מתכתבת עם תוכניות מפורטות שכבר מקודמות בעיר", אומרים פרופ' אדריכל אלי פירשט ואדריכלית טלי ארניה ממשרד מזור-פירשט אדריכלים ומתכנני ערים, העומדים בראש צוות התכנון של תוכנית המתאר. לדבריהם, "אנו מקיימים דיאלוג פורה עם העירייה, מתוך שאיפה להביא לשימוש יעיל בקרקע ולהיערך כראוי לגידול הצפוי במספר התושבים".
השניים מתייחסים גם לפיתוחו של המע"ר, ומכוונים גבוה: "אנו רואים את רחוב העצמאות כשאנז אליזה בגרסה הישראלית – רחוב רחב, מגונן ושתול, המפנה מקום מירבי ומיטבי להולך, למשוטט ולמשתהה, הדוגל בעירוב שימושים ומייצר אקלים עירוני שוקק ודינמי, ביום ובלילה. במסגרת התוכנית לרחוב הקפדנו – לצד עסקים, תעסוקה, מסחר ומגורים – לתת ביטוי גם לטבע ולירוק של השרון".
בלמים ואיזונים
קפיצת המדרגה המתוכננת לכפר יונה, ומיתוגה כעיר גדלה ומתפתחת, תלויה ביישום מוצלח של תוכנית המתאר. בהמשך לכך, ובהתחשב בזה שכיום למעלה מ-90% מהכנסותיה של כפר יונה מקורם בארנונה למגורים, בעירייה מבינים היטב כי יצירת מוקדי מסחר ותעסוקה היא קריטית לעתידה של העיר. כמו כן, פיתוח מגוון מקומות תעסוקה, מסחר ופנאי, מדגישים שם, יאפשר ליותר תושבים לעבוד בתוך תחומי כפר יונה ובכך יפחית את עומסי התנועה בכניסות וביציאות מהעיר ויצמצם את תופעת היוממות.
"אחד הדברים החשובים ביותר באכלוס העיר זה לייצר מציאות שבה אנו לא רצים לבנות דירות, מבלי להבטיח שבדרך לשם יהיה מקום גם לתעסוקה, מסחר, תעשייה קלה ואפילו היי-טק", מסבירה ראש העיר כפר יונה, שושי כחלון-כידור. "איזון בין בנייה למגורים לקידום ופיתוח אזורי תעסוקה ומסחר – הוא המפתח. בלעדיו העיר לא תוכל לממש את החזון של מדינה ישראל כלפיה".
בהמשך לכך, רואה כחלון-כידור בקידום פרויקט כביש עוקף 57 יעד מרכזי שלה: "העובדה שכפר יונה מהווה כיום צוואר בקבוק לכלי רכב שמגיעים מנתניה, קדימה-צורן, פרדסיה ושאר היישובים בסביבה, בדרך לכביש 6, מייצרת עומס על כביש 57 וגורמת לכך שתושבי כפר יונה מבלים זמן רב מדי על הכביש בדרך לעבודה. אחד הדברים שאני שמתי לי למטרה הוא לקדם את הפרויקט, ואנו אכן עושים את זה מול נתיבי ישראל. כבר נעשו הפקעות לטובת סלילת הכביש, ואני מקווה מאוד שבנושא הזה תהיה בשורה עוד השנה".
הקפיצה הגדולה
את החשיבות בפיתוח מוקדי מסחר ותעסוקה והפיכתו של המע"ר למרכז חיי העיר, מבינים היטב גם השחקנים הפועלים בכפר יונה. "המע"ר הוא פרויקט שישנה את פני העיר על כל המשתמע מכך", קובע אבי דנן, מנכ"ל חברת מאיו יזמות.
ברחוב העצמאות מקדמת מאיו יזמות פרויקט המאופיין בעירוב שימושים ומיישר קו עם החזון התכנוני לכפר יונה. מדובר במיזם המשלב בין מסחר, תעסוקה ומגורים, ולדברי דנן "מייצר תמהיל מאוזן, כשבהליך התכנון נעשו שינויים בהתאם למדיניות העירייה. ברור לכולנו שעם כל הכבוד לבניינים שמתרוממים פה, חובה לייצר לצידם גם תעסוקה ומסחר, ולוואקום הזה בדיוק אנחנו נכנסים. אנחנו נהיה חלק מהמהפך שיעבור על כפר יונה – עיר שמשמרת את עברה אבל יודעת גם להתאים עצמה לרוח הזמן ולהתמודדות עם אתגרי ההווה והעתיד".
מבחינתו של דנן, ההגעה של החברה לכפר יונה רחוקה מלהיות מקרית. "אנחנו החלטנו לפעול בעיר בזכות שלושה פרמטרים: מיקום אופטימלי, נגישות לצירי תנועה מרכזיים ותוכניות פיתוח שאפתניות. ההתמחות שלנו היא באיתורן של אותן ערים הנמצאות רגע קפיצה נדלנית, וכפר יונה נמצאת בדיוק בשלב הזה. אנחנו רוצים להיות חלק מהצמיחה שלה".
כבר כיום לאורך רחוב העצמאות יש מספר תוכניות נמצאות בשלבי אישור שונים, כשכרוח גבית מופנית להתחדשותו של מתחם בגין שמקדמת העירייה, ומייצרת אלפי מ"ר של מסחר ותעסוקה בשילוב עם מגורים ומבני ציבור. התוכנית נדונה כיום בוועדה המחוזית ונמצאת לפני הפקדה בפועל.
"בזכות תוכנית המתאר כפר יונה ניצבת לקראת מתיחת פנים כמעט בכל תחומי החיים", מסכם דנן. "הפוטנציאל שלה עוד רחוק ממימוש, ולכן במבט קדימה אני מאוד אופטימי. אין לי ספק שהיא הולכת להיות בחוד החנית של הערים המבוקשות בשרון".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>