משבר הקורונה
המגפה הוסיפה שני מיליארדרים למעצמת כפפות הגומי מלזיה
שגרת הקורונה שמחייבת מיגון לא רק בבתי חולים הזניקה את הביקושים לכפפות לאטקס וגם את הונם של היצרנים במלזיה, החולשים על 65% מהמלאי העולמי. מייסד חברת סופרמקס הוא המצטרף האחרון למועדון המונה כעת ארבעה מיליארדרים
זו היתה שנה טובה ליצרניות כפפות הלאטקס העולמיות ולמייסדים שלהן.
מלזיה, המייצרת כ־65% ממלאי כפפות הגומי הגלובלי, מתהדרת כעת בארבעה מיליארדרים שהרוויחו את הונם בתעשיית הכפפות, כולל שניים שהצטרפו רק השנה לרשימת העשירים. תאי קים סים מסופרמקס הוא המצטרף האחרון למועדון, עם הון המוערך במיליארד דולר, בזכות זינוק במחיר המניה של החברה בתחילת החודש, כך לפי מדד המיליארדרים של בלומברג.
העלייה החדה בביקוש לכפפות על רקע התפרצות מגפת הקורונה הובילה להתחזקות מניות חברות המייצרות ציוד מגן, ובכך הפכו את מלזיה השוכנת בדרום־מזרח אסיה לכר פורה ליצירת מיליארדרים בתעשייה. טופ גלאב, יצרנית הכפפות הגדולה בעולם, כמו גם הארטלגה הולדינגס וקוסאן ראבר אינדסטריז, הרוויחו כולן מהמצב. עם זאת, לאחר שמחיר המניה שלה זינק פי חמישה, אין ספק שסיפור ההצלחה של סופרמקס הוא הבולט ביותר.
יצרן ראשון עם מותג
"זה הפך להיות חלק מהשגרה להסתובב עם כפפות והשימוש הנרחב ייטיב עם היצרניות בטווח הארוך", הגיב וולטר אה, אנליסט בחברת המחקר CIMB־CGS. "סופרמקס היא סיפור מעניין ביותר. היא מייצרת בעצמה את המוצר, בעוד האחרות הן בעיקר ספקיות".
תאי הקים את החברה ביחד עם אשתו ב־1987. בתחילה הם סחרו בכפפות לאטקס ושנתיים לאחר מכן החלו גם בייצור. בתגובה לקריאת הממשלה למתג מוצרים תוצרת מלזיה, הם הפכו ליצרן הראשון עם מותג משלו, סופרמקס. כיום החברה מייצאת ליותר מ־160 מדינות ומייצרת 12% מהביקוש העולמי לכפפות לאטקס לבדיקות רפואיות, כך לפי אתר החברה. תאי ומשפחתו הקרובה מחזיקים ב־38% מסופרמקס. הוא סירב להגיב לכתבה.
בדומה להנחיות הריחוק החברתי ובדיקות חום, לבישת ציוד מגן הפכה לחלק מהנוף בתקופת מגפת הקורונה, שגרמה למותם של מעל 430 אלף אנשים בעולם. לפי הערכות איגוד יצרניות הכפפות של מלזיה, הביקוש העולמי לכפפות גומי צפוי לעלות השנה ב־11% ל־330 מיליארד יחידות, כשמלזיה תייצר כשני שלישים מהן.
מלזיה הפכה למעצמת כפפות עוד בשנות השמונים, אז נרשמה עלייה בביקושים ברקע התפרצות האיידס. בזכות עלויות עבודה זולות, היזמים המלזים הצליחו לפתח את התעשייה. תעשיית הנפט הגדולה ומטעי הגומי של המדינה — המתיישבים הבריטים הביאו את הצמח מברזיל בשלהי המאה ה־19 — עזרו לספק לייצרנים המקומיים את המרכיבים הנחוצים.
בדומה לסופרמקס, חברת טופ גלאב שילשה את השווי שלה השנה, ובהתאם, הונו העצמי של המייסד לים ווי צ'אי טיפס ל־2.5 מיליארד דולר, כך לפי החישוב של בלומברג שאינו משקלל מניות משועבדות. עבור שלושת החודשים עד מאי דיווחה החברה על זינוק של 366% ברווח הנקי לשיא של 348 מיליון רינגיט (81 מיליון דולר). במקביל, המכירות טיפסו לשיא של כל הזמנים. בהודעה שפרסם הדירקטוריון בשבוע שעבר נאמר כי "הטוב ביותר עוד לפנינו" וכי ברבעונים הבאים צפויים "ביצועים מרהיבים אף יותר".
היריבות המקומיות הארטלגה וקוסאן ראבר נהנו גם כן מהכפלה בשווי המניות השנה, ובעקבות זאת טיפס שווי האחזקה של מייסד הארטלגה קואן קאם הון ומשפחתו ל־4.8 מיליארד דולר. בדומה, לין קואנג סיה, מייסד קוסאן, הפך השנה למיליארדר לאחר ששווי ההון שלו עלה ל־1.1 מיליארד דולר.
ועדיין, סופרמקס מציגה סיפור הצלחה בקנה מידה אחר. מניית החברה זינקה מאז תחילת השנה ב־394%, והחברה דיווחה על עלייה של 24% בהכנסות ל־447 מיליון רינגיט (104 מיליון דולר) ברבעון הראשון של השנה. בסופרמקס הודו כי העלייה החדה נזקפת בחלקה ל"זינוק יוצא דופן בביקוש בשל מגפת הקורונה". החברה מייצרת 24 מיליארד כפפות בשנה ומקווה להרחיב את התפוקה ל־44 מיליארד עד 2024, כך לפי הדו"ח השנתי שפרסמה ב־2019. החודש היא רכשה קרקע שתאפשר את הרחבת הייצור.
עם זאת, הפיכתו של תאי למיליארדר אינה חפה משערוריות. בנובמבר 2017 הוא הורשע בעבירת סחר במידע פנים מ־2007 ונידון לחמש שנות מאסר ולקנס של 5 מיליון רינגיט (1.2 מיליון דולר). תאי ערער על ההרשעה, וההליך עדיין תלוי ועומד. תאי הואשם כי העביר מידע חסוי על APL Industries, חברה שאותה רכשה סופרמקס ב־2005 ונמחקה מהבורסה ב־2009.
איום מכיוון יצרניות בסין
בעוד מרבית האנליסטים ממליצים לרכוש את המניה, דו"ח שפרסם בנק ההשקעות המלזי מלזיאן מזהיר כי יצרני הכפפות המלזיים יהיו בסכנה אם מדינות כמו סין יחליטו להרחיב את הייצור שלהן.
מניית סופרמקס נחלשה במסחר שלשום, אך הביצועים שלה ממשיכים להרשים. העובדה שהחברה מייצרת את מותג הכפפות שלה פירושה כי היא מוכרת במחירים גבוהים יותר ישירות ללקוחות. לפיכך, האנליסט וולטר אה מ־CIMB־CGS מעריך כי השגשוג יימשך גם לאחר שוך ההשפעה המיידית של המגפה העולמית.
גם האנליסט ריימונד צ'ו פינג קון מחברת קננגה מאמין שלסופרמקס צפויים עוד ימים טובים, ולא רק בגלל "הביקוש המיוחד והקשיים באספקה". לדבריו, ההצלחה תנבע גם מ"ביצוע קפדני של תוכניות ההתרחבות", כאשר רכישת הקרקע שבוצעה לאחרונה מוכיחה כי החברה מחוייבת לצמיחה עתידית.