$
קורונה

גל שני בסין מאיים לחסל את ניצני הצמיחה הכלכלית

התפרצות מחודשת של מגפת הקורונה בבייג'ינג מאיימת על מגמת ההתאוששות שנרשמה בענפי הייצור, הכרייה והשירותים הציבוריים. סגירת השוק שהיה מוקד ההתפרצות עלולה לגרום למחסור במזון בבירה הסינית

עדי ברק 21:3815.06.20

תושבי סין נהנו מ־55 ימים שקטים שבמהלכם חולי הקורונה שאובחנו במדינה היו כאלה ששבו מחו"ל. אולם מאז סוף השבוע האחרון אותרו עשרות מקרים חדשים בתוך גבולות סין, כאשר על פי החשד מוקד ההתפרצות הינו שוק החקלאים הסיטונאי שינפאדי הנמצא בבירה ואחראי על 90% משיווק התוצרת הטרייה בבייג'ינג. כעת, לאחר שנסגר לפעילות, עולה חשש ממחסור במזון בבירה הסינית.

 

 

 

שינפאדי נחשב לשוק המזון הסיטונאי הגדול באסיה, ועם שטח שמשתווה ל־160 מגרשי כדורגל, הוא גדול פי עשרים מהשוק בווהאן שבמחוז חוביי, שם התפרצה המגפה לראשונה. מאז יום שישי האחרון, אז התגלה החולה הראשון שנקשר לשוק שינפאדי, הגיע מספר המקרים המאובחנים של חולים שלא יצאו מגבולות סין, ל־79.

 

 

נשיא סין שי ג'ינפינג  בשיא הקורונה נשיא סין שי ג'ינפינג בשיא הקורונה צילום: REUTERS

 

כבר ביום שבת סגרו הרשויות את השוק, ובעקבותיו גם נסגרו חנויות רבות שמשווקות סחורה הנרכשת בו. עוצר הוטל על 20 שכונות מגורים הנמצאות בקרבת השוק, שם מחייב כעת המשטר כל תושב בבדיקת חום יומית. מוצרי המזון ומצרכים בסיסיים נוספים מסופקים לבתים במשלוחים בלבד. בעקבות ההתפרצות החדשה נאסרה גם כניסת תיירים לבייג'ינג רבתי, ביתם של 20 מיליון תושבים, וארועי הספורט בעיר נדחו. גם חלק מבתי הספר בסביבה הושבתו.

 

ברחבי בייג'ינג נפרשו 193 תחנות לבדיקות קורונה. אתמול הודיע הממשל כי ביום ראשון התקיימו בתחנות הללו 76 אלף בדיקות, כאשר מתוכן נמצאו 59 תוצאות חיוביות. בנוסף נבדקו כמעט 6,000 מעובדי השוק ו־30 אלף אנשים שביקרו בו בשבועיים שקדמו למקרה ההדבקה הראשון.

 

יצוא התרופות מסין זינק

 

החשש מהתפרצות גל שני של המגפה מגיע על רקע התאוששות זהירה במגזר התעשייתי וקושי רב לחזור לשגרה בפעילות הצרכנית. אתמול דיווחה סין כי התוצרת התעשייתית, המשקללת את פעילויות הייצור, הכרייה והשירותים הציבוריים, צמחה ב־4.4% בחודש מאי לעומת החודש המקביל אשתקד. מדובר בצמיחה חזקה יותר מ־3.9% שנרשמו באפריל, אך פחות משיעור של 5% שלו ציפו אנליסטים בסוכנות בלומברג.

 

 

 

היצוא הסיני הימי נפל במאי ב־3.3% לעומת מאי שעבר, תוצאה טובה יותר מהתחזיות שצפו צניחה של 6.5% ביצוא. אף שמגמת הירידה מעידה על שינויים שנגרמו בשוקי היעד של היצוא הסיני בעקבות פגיעת הנגיף, יצוא של תרופות וציוד רפואי נוסף שנועד להתמגנות, מיתן את הירידות. כך למשל, יצוא הציוד הרפואי מסין זינק בשיעור של 89% לעומת מאי 2019.

 

לדברי שן ג'יאנגוואנג, הכלכלן הראשי של זרוע הפינטק של ענקית המסחר המקוון JD.com, תחזית היצוא הסיני לחודש יוני והמחצית השנייה של השנה כולה תיקבע בהתאם להתפתחות המגפה וההתאוששות הכלכלית העולמית. שן אמר את הדברים מוקדם יותר החודש ל"סאות' צ'יינה מורנינג פוסט".

 

בחודש שעבר התכווצו המכירות הקמעונאיות בשוק הצרכני הגדול בעולם ב־2.8% לעומת מאי 2019, ירידה חדה יותר מ־2.3% שלה ציפו אנליסטים אך תוצאה טובה יותר מצניחה של 7.5% שנרשמה באפריל. ההוצאה הצרכנית היא רכיב קריטי בכלכלה הסינית, והתאוששותה המזדחלת מצביעה על כך שהציבור עדיין חרד מהחזרה לשגרת החיים שקדמה למגפה.

 

שוק הסלמון המיובא בסכנה

 

על פי הדיווחים בסין, מי שעומד בראש שוק שינפאדי כיוון אצבע מאשימה אל קרשי החיתוך של דגי סלמון מיובאים כמקור למקרי ההדבקה החדשים. בהתאם, מרכולים בעיר הסירו בן לילה את כל דגי הסלמון מהמדפים. גם פלטפורמות מסחר מקוון של מזון אינן מאפשרות כעת לרכוש את הדג. ההתפתחויות האחרונות בבייג'ינג מעמידות בסכנה את מעמדו של שוק דגי הסלמון המיובאים, ששוויו נאמד בכ־700 מיליון דולר.

 

דנמרק, נורבגיה, צ'ילה ואוסטרליה, יצואניות הסלמון המובילות לסין, עלולות להיות הנפגעות הראשונות במידה והחרם על הדגים העשירים באומגה 3 יימשך זמן רב. לדברי האפידמיולוג הראשי של המרכז הסיני לבקרת מחלות ומניעתן, הנגיף יכול לשרוד גם על פני השטח של מזון קפוא, לפרק זמן של עד שלושה חודשים.

המשבר האחרון שלח את מניות יצרניות בשר החזיר המקומיות לעליות. לדברי קן צ'ן, אנליסט מטעם חברת הבנקאות KGI סקיוריטיז, עליות אלה נרשמו ככל הנראה על רקע ציפיות לעלייה בביקוש המצרפי לבשר זה, בעקבות העדפתם של הסינים להימנע לעת עתה מצריכת מאכלי ים.

 

בינתיים בווהאן, מוקד ההתפרצות הראשוני של מגפת הקורונה העולמית, נרשמים סימנים ראשונים של חזרה לשגרה, לאחר שבתחילת אפריל בוטל הסגר על 9 מיליון תושבי העיר. בשבוע שעבר אף עדכנה מחלקת המדינה של ארה"ב את הקונגרס על כוונתה לפתוח מחדש את הקונסוליה האמריקאית בווהאן במהלך השבוע הבא, לאחר שסגרה את שעריה בשלהי ינואר. עם זאת, הרשויות בארה"ב הדגישו כי לוח הזמנים "עשוי להשתנות בהתאם להתפתחויות".

 

המהלך האמריקאי הוא סימן מעודד להרגעת המתיחות השוררת בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם. בחודשים האחרונים חזר והאשים נשיא ארה"ב דונלד טראמפ את סין בהפצת הנגיף וטען כי ממשלתה לא פעלה בשקיפות הנדרשת כדי לאפשר שיתוף פעולה כלל עולמי יעיל במיגור המגפה.

x