$
בארץ

חברי כנסת מהליכוד דורשים מהמבקר: פתח בחקירה בפרשת מנדלבליט

יו"ר הקואליציה מיקי זוהר, וחברי הכנסת שלמה קרעי ואופיר כץ, הגיעו במיוחד לישיבה הראשונה של הוועדה לביקורת המדינה, שהתקיימה בנוכחות מבקר המדינה מתניהו אנגלמן. על משבר הקורונה אמר המבקר כי ייבדוק את נושאי איכוני השב"כ, מענקי הסיוע והבדיקות - וישתדל להפיק לקחים לפני הגל השני

שחר אילן 13:3015.06.20

בכירי סיעת הליכוד בכנסת דורשים ממבקר המדינה לפתוח בחקירה נגד היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אביחי מנדלבליט, בחשד להסתרת הסיבות לסגירת התיק שלו בפרשת מסמך הרפז. יו"ר הקואליציה מיקי זוהר וחברי הכנסת שלמה קרעי ואופיר כץ מהליכוד הגיעו במרוכז לצורך זה לישיבה הראשונה של הוועדה לביקורת המדינה, שהתקיימה בנוכחות מתניהו אנגלמן. המבקר נמצא בתפקידו כבר כמעט שנה, אבל זו הפעם הראשונה מאז נכנס לתפקיד שהוועדה פעילה.

 

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן מבקר המדינה מתניהו אנגלמן צילום: באדיבות מבקר המדינה

 

זוהר אמר כי "בראש התביעה הכללית עומד אדם שתיקו נסגר כנראה מחוסר ראיות. סיבת סגירת התיק מספיק חמורה למנוע ממנו למלא את התפקיד. בראש התביעה צריך לעמוד אדם זך נקי וטהור. צריך להיכנס לסוגיה ולבדוק אותה לאורכה ולרחבה". כן דרש "לברר ולהבין את המעורבות של פרקליט המדינה לשעבר שי ניצן". לטענתו, "יש לבדוק אם שי ניצן החזיק את מנדלבליט תקופה ארוכה בידיו, ופעל באופן עיוור בנושא פתיחת חקירה והגשת כתבי אישום. זה הוביל לכתב אישום חסר תקדים של עבירות שוחד בגין סיקור חיובי".

 

למרות הביקורת הציבורית הקשה על מבקר המדינה הנוכחי זוהר טען ש"מוסד המבקר עצמאי, חזק ואמיתי. זו הזדמנות לאזרחי ישראל לגלות את האמת". ח"כ שלמה קרעי מהליכוד אמר ש"מדובר בצבר חמור של אירועים שדורש בדיקה מערכתית. בנושא הסתרת מידע מבג"ץ וועדת האיתור, שהייתה יכולה להפוך ההחלטה, ומערכת היחסים שהיועץ המשפטי הפך כפוף לכפופים לו. ליבת הסמכות של מבקר המדינה היא לבדוק את השתלשלות העניינים מאז מינויו של מנדלבליט על ידי שקר לכאורה". ח"כ אופיר כץ אמר ש"הציבור רוצה לדעת מה קרה במחשכים".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ עופר שלח, העלה את השאלה אם יש נושא אחר במוסד מבקר המדינה שמעניין את הליכוד. עם זאת הוא הביע בציניות תמיכה בבדיקה תוך שציין שהוא תומך במסקנות אישיות כלפי מי שמינה את מנדלבליט, כלומר ראש הממשלה בנימין נתניהו. אנגלמן הסתפק בתגובה פורמלית לפיה "התקבלה פניה בנושא זה והנושא נבחן".

 

יו"ר הוועדה לשעבר, ח"כ קרין אלהרר, שאלה למה החליט אנגלמן לפרק את החטיבה לתפקידים מיוחדים במשרדו, שהייתה זרוע המלחמה בשחיתות של המבקר. אנגלמן טען שזו "שאלה ארגונית פנימית" והנושא טרם הוכרע. לטענתו נושא טוהר המידות מטופל על ידי כל החטיבות במשרדו ועדיף שיטפלו בו אנשים שמכירים את הגוף המבוקר. עוד ציין שהוא רואה חשיבות רבה בהקמת חטיבה לביקורת סייבר, כנראה על חשבון החטיבה לתפקידים מיוחדים.

 

שלח ביקש מאנגלמן לפרט את מדיניותו בנושא פרסום שמות מבוקרים. אנגלמן ענה שפרסום שמות עלול לגרום לחוסר פרסום פעולה של המבוקרים, ולכך שהביקורת תופנה לאדם במקום לארגון. עוד אמר שבארצות הברית ובאוסטרליה גם כן אין מפרסמים את שמות המבוקרים.

 

אנגלמן הכריז שהמשרד יחקור שלושה נושאים הנוגעים למשבר הקורונה: הסיוע הכלכלי, איכון הטלפונים הסלולריים ומערך הבדיקות. המבקר התחייב לפעול לגיבוש ממצאים ראשוניים בחודשים הקרובים, לצורך הפקת לקחים לקראת הגל השני.

x