$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

קיוס משקיעה 1.5 מיליארד שקל במפעל אמוניה בנגב

לאחר כישלון מכרז קודם ובעקבות החלטת ממשלה מאוחרת יותר, החלה הקמת המפעל במישור רותם שצפוי לייצר כ־70 אלף טונות אמוניה בשנה ואולי אף לייתר יבוא מחו"ל

ליאור גוטמן 08:1815.06.20

חברת קיוס הישראלית מתחילה להקים מפעל אמוניה חדש, כך נודע ל"כלכליסט". המפעל על שטח של 220 דונם יוקם באזור התעשייה מישור רותם בנגב בהשקעה של 1.5 מיליארד שקל. עבודות הקרקע כבר החלו במימון משותף עם משרד הכלכלה ועד סוף השנה תוכל קיוס להתחיל בבניית המתקנים. פעילות המפעל תחל ב־2023.

 

רוב האמוניה - חומר גלם רעיל המשמש בעיקר את תעשיית הדשנים - מיובאת לישראל מחו"ל דרך נמלי הים. המפעל צפוי לייצר כ־70 אלף טונות אמוניה בשנה.

אדריאן הלל. "מאות משרות חדשות" אדריאן הלל. "מאות משרות חדשות" צילום: סיון פרג'

 

עד 2017 פעל בישראל מיכל אמוניה במפרץ חיפה, אולם בהוראת ביהמ"ש ולאחר מאבק ציבורי הוא נסגר. עם הקמת המפעל, המשק יוכל להישען על תוצרת מקומית ולייתר יבוא מחו"ל. טרם סגירת המיכל בחיפה ניסתה הממשלה לקדם מכרז להקמת מפעל חדש אולם הוא נחל כישלון וספג ביקורת ממבקר המדינה. בין המשתתפות במכרז היתה חברת לינדה הגרמנית שנציגה היה אדריאן הלל, ממייסדי קבוצת ברן הבורסאית. לאחר כישלון המכרז, הוקמה קיוס טכנולוגיות שפועלת בתחומי התעשייה והאנרגיה, ומנוהלת על ידי הלל וצ'רלי שפר, ששימש בעבר נשיא כרמל אולפינים והמשנה למנכ"ל בתי הזיקוק בחיפה. ב־2017 קבעה הממשלה כי את המפעל תקים קיוס.

 

בקיוס טוענים שכושר הייצור הכללי יספק מענה לכלל הצריכה הקמעונאית בישראל. הלל אמר ל"כלכליסט" כי "ייצור אמוניה ומוצרים נוספים ישמש כאבן פינה להמשך פיתוח תעשייה כחול לבן. מפעל זה ייצר מאות משרות חדשות באזור הדרום עם תרומה משמעותית לתל"ג וליצוא, תוך שימוש בחומרי גלם מקומיים".

x