משבר הקורונה
60 אלף משתתפי "תגלית" ו"מסע" לא יגיעו בקיץ, ההפסדים: 200 מיליון דולר
בימי שגרה תעשיית התיירות החינוכית מביאה לישראל כ-80 אלף צעירים יהודים בשנה וההכנסות מסתכמות בכ-300 מיליון דולר. הערכה היא שבשל הקורונה, השנה היא תאבד כשני שלישים מהכנסה זו. חברת "החוויה הישראלית": "כולנו עלולים לקרוס"
תעשיית התיירות החינוכית, הכוללת פרויקטים כמו "תגלית" ו"מסע" תפסיד עד סוף יולי הכנסות של 200 מיליון דולר, מתוך הכנסות כוללות של 300 מיליון דולר בשנה (שני שלישים). כך מעריכים בענף. זאת, לאחר שבשל הקורונה בוטלו הסיורים של כ-60 אלף משתתפים במפעלים שהיו אמורים להגיע באביב ובקיץ.
- עקב חובות: חברת התיירות קל נופש תוצע למכירה
- ענף התיירות יקבל 300 מיליון שקל מתוך חבילת הסיוע לעסקים
- האוצר יקים מסלול הלוואות מיוחד לעסקי התיירות והפנאי
תוכניות התיירות החינוכית מביאות לישראל כ-80 אלף צעירים יהודים מידי שנה. ביקורים אלה נחשבים ע"י הממשלה כאמצעי המרכזי בחיזוק הזהות היהודית שלהם ובשמירה על הקשר של יהדות התפוצות עם מדינת ישראל. הענף המכניס כאמור מידי שנה למעלה מ-300 מיליון דולר לכלכלת ישראל (לא כולל טיסות).
בשל הקורונה, בוטלה הגעתם של כ-60 אלף משתתפים לתוכניות האביב והקיץ השונות, בין היתר במסגרת "תגלית" (ביקורים קצרים), "מסע" (ביקורים ארוכים), בתי הספר היהודים ותנועות הנוער. בנוסף, קיימת אי ודאות גדולה באשר להגעתם החל מאוקטובר של משתתפי תוכניות החורף, בעיקר במסגרת "פרויקט מסע". המארגנים מדווחים על ביקוש הגבוה למרות שהוויזות שמשרד הפנים העניק בשבוע שעבר למשתתפים, מחייבות כניסה לבידוד לשבועיים מרגע הכניסה לישראל.
"כולנו עלולים לקרוס"
חברת "החוויה הישראלית" מביאה לישראל למעלה מ-35 אלף צעירים ומבוגרים למגוון של תוכניות חינוך ומנהיגות. מנכ"ל החברה עמוס חרמון, אומר שהיא איבדה הכנסות של 40 מיליון דולר ב-4 חודשים. מאז פרוץ המשבר, החברה הוציאה לחל"ת 75% מעובדיה.
חרמון מזהיר מקריסת הענף בשל סגירת התעופה והתיירות בעקבות מגפת נגיף הקורונה. לדבריו, אם הממשלה לא תסייע לשמר את התשתית הלוגיסטית של התיירות החינוכית, יהיה קשה מאוד לחזור לשגרה לקראת עונת החורף. אי הוודאות הכלכלית נובע גם מקיצוץ של פילנתרופים בתרומות למפעלי הביקורים בישראל והפנייתן לשיקום הקהילות ובשל החשש מקיצוץ בתקציבי הממשלה למפעלים אלה.
לדברי חרמון, "אם משרד האוצר לא יכנס מתחת לאלונקה, כולנו עלולים לקרוס. בעיקר יש חשש לאלפי נותני השירותים שבלעדיהם יהיה קשה מאוד להקים מחדש את תשתיות הביקורים ותוכניות המנהיגות. הוואקום יפגע קשות במערכות היחסים בין החברה הישראלית ויהודי התפוצות".