$
כלכלה ומדיניות

FT

הכלכלה הבריטית התכווצה פי 20 לעומת משבר 2008

בהובלת ענף הבנייה התכווץ התמ"ג הבריטי באפריל ב־20.4%, היחלשות שהאפילה על נתוני מרץ 2009, שיאו של המשבר הפיננסי. לפי הערכות ה־OECD המיתון בבריטניה יהיה החמור ביותר מבין הכלכלות המפותחות

ולנטינה רומיי, פייננשל טיימס 16:3613.06.20

כלכלת בריטניה התכווצה באפריל בקצב החודשי המהיר ביותר אי־פעם, זאת לאחר שסגר הקורונה פגע בביקושים ובפעילות בכל המגזרים. 

לפי נתוני הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה של בריטניה (ONS), התמ"ג התכווץ ב־20.4% באפריל לעומת החודש הקודם. זו ההתכווצות החדה ביותר מאז החל התיעוד החודשי ב־1997 והיא מגיעה אחרי היחלשות של 5.8% בחודש מרץ, השיא השלילי הקודם. 

חולה קורונה מגיע לבית חולים בבריטניה חולה קורונה מגיע לבית חולים בבריטניה צילום: איי פי

 

"הנפילה של התמ"ג באפריל היא הגדולה ביותר בתולדות בריטניה, יותר מפי שלושה לעומת החודש הקודם וכמעט פי עשרה לעומת הצניחה החדה ביותר לפני הקורונה", אמר ג'ונתן אנת'ו, סגן הסטטיסטיקאי הכלכלי הלאומי ב־ONS. "באפריל הכלכלה היתה קטנה ב־25% כמעט לעומת פברואר". בסקר שביצעה רויטרס, כלכלנים חזו ירידה של 18.4%.

 

שווי ריאלי כמו ב־2002

 

נתוני אפריל מגמדים את המיתון שנרשם במשבר הפיננסי הגלובלי ב־2008 וב־2009, אז הירידה החודשית החדה ביותר היתה של 1%, במרץ 2009. הנפילה באפריל מאפילה גם על הירידה המצטברת בתפוקה במהלך השנה וחצי של המשבר העולמי, שעמדה על 6%.

 

הנתונים משקפים חודש שלם של סגר שכלל סגירת עסקים נרחבת וצרכנים שנתבקשו להישאר בבית. בשלושת החודשים שקדמו לאפריל, הכלכלה התכווצה ב־10.4%, נתון גדול בהרבה מכל התכווצות רבעונית אחרת מאז החל התיעוד ב־1955, המגלם הפחתה בשווי הריאלי של מוצרים ושירותים שמיוצרים בממלכה לרמה שנראתה רק ב־2002.

 

"למגפה היתה השפעה חמורה על הכלכלה שלנו", הודה רישי סונאק, שר האוצר הבריטי. "חבלי ההצלה שסיפקנו בעזרת תוכנית החל"ת שלנו, מענקים, הלוואות וקיצוצי מס הגנו על אלפי עסקים ומיליוני משרות ונתנו לנו את הסיכוי הטוב ביותר להתאושש מהר כאשר הכלכלה תפתח", הוא הצהיר לאחר פרסום הנתונים.

 

נפילה חדה נרשמה בכל המגזרים המרכזיים. התפוקה של מגזר השירותים, שאחראי לכ־80% מכלכלת הממלכה, נפלה ב־19% באפריל לעומת מרץ. שירותים, בעיקר אירוח, מזון, נסיעות, קמעונאות ובידור נפגעו באופן מיוחד, עם מספר העסקים הגדול ביותר שנאלצו להשבית פעילות באופן זמני בתקופת הסגר. עם זאת, כל תת־מגזרי השירותים, מלבד השירותים הציבוריים ומגזר הביטחון, העיבו על הכלכלה באפריל.

 

הייצור התעשייתי התכווץ ב־20.3%, הנפילה הגדולה ביותר מאז החלה המדידה ב־1968, כאשר הירידה החדה ביותר נרשמה בענף התחבורה כמו ייצור מכוניות, שצנח ב־28.3%. ענף הפארמה היה תת־המגזר היחיד בתחום הייצור שהתרחב, עם צמיחה של 15.4%.

 

התאוששות תהיה סיפור ארוך

 

בריטניה היא אחת מהמדינות הבודדות שמפרסמות נתוני תמ"ג חודשיים, אולם ההאטה בייצור גדולה רק במעט מנפילה חודשית של 17.1% שנרשמה בגוש היורו. הנתון דומה לנפילה בייצור התעשייתי בצרפת באפריל שעמדה על 20% והתכווצות של 17.9% בגרמניה.

 

סגירת אתרי בנייה רבים בבריטניה הביאה לצניחה של 40.1% בענף הבנייה באפריל. נתון זה מייצג גם הוא את הנפילה החודשית החדה ביותר מאז החלו להתפרסם הנתונים ב־2010.

 

המסחר גם הוא נפגע קשה מההגבלות של המגפה, כאשר הירידות הגדולות ביותר היו ביבוא וביצוא של מכוניות, דלקים, פריטי אמנות והלבשה. היבוא הכולל נפל בשיעור חודשי חסר תקדים של 26%, והיצוא, בשיא שלילי של 19%.

 

ה־ONS הזהירה כי הערכות התמ"ג לחודשי מרץ ואפריל 2020 התבצעו תחת "רמות גבוהות יותר של חוסר ודאות מאשר בדרך כלל", בשל הקושי באיסוף נתונים במהלך המגפה. כלכלנים מצפים כי ההתכווצות של אפריל תהיה החדה ביותר במשבר, אך חוששים מהתאוששות אטית ופגיעה ארוכת טווח.

 

בשבוע שעבר, ארגון ה־OECD צפה כי המיתון שיירשם בבריטניה יהיה עמוק יותר מזה של מרבית הכלכלות המפותחות. סורן ת'רו, הכלכלן הראשי בלשכת המסחר הבריטית אמר כי "כל אפשרות להתאוששות בצורת V היא לא סבירה כאשר מגזרים רבים ממשיכים לפעול בצורה מצומצמת".

 

"לאחר שצללה לעומקים חסרי תקדים, הכלכלה נמצאת עכשיו בדרכה חזרה למעלה", כך לפי אנדרו ווישהארט, כלכלן לזירת בריטניה בחברת הייעוץ קפיטל אקונומיקס. "אבל ההתאוששות תהיה סיפור הרבה יותר ארוך מאשר הקריסה. בעוד השפל בפעילות נמצא כעת מאחורינו, העלות הפיננסית של הקריסה והעלייה בשיעור האבטלה אל מעל 8% כתוצאה מכך, רק מתחילות להיחשף".

 

ג'יימס סמית', כלכלן בבנק ההשקעות ING, אמר כי נתוני התמ"ג של אפריל היו "מחרידים". לדבריו, בהינתן כי חלק מהגבלות הריחוק החברתי יישארו בתוקף גם כאשר עסקים ייפתחו, "חברות רבות יפעלו מתחת לרמות הרגילות בעתיד הנראה לעין". סמית' הזהיר גם כי הברקזיט צפוי להוות "אתגר רציני" בהמשך השנה. 

 

x