דעה
כך נמנע אלימות משטרתית כלפי אנשים עם מוגבלויות
משבר הקורונה המחיש עד כמה נחוץ להעניק לגורמי המשטרה כלים להתמודד עם אנשים עם מוגבלות, שבמקרים רבים הופכים לקורבן שלא באשמתם. על משרדי הממשלה לשלב ידיים למען המטרה החשובה הזו
השבוע התקיים אירוע בבית הנשיא שהתמקד בנושא המפגש הטעון לעיתים בין אנשים עם מוגבלות וכוחות האכיפה והשלכותיו. האירוע התקיים בזכות נשיא המדינה רובי ריבלין שמבין שלא ניתן להמשיך כך וחייבים לקיים שיח משמעותי ולעשות מעשה. ריבלין כינס במעונו את שרי הממשלה, מנכ"לי המשרדים, אנשים עם מוגבלות ואנשי נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, על מנת לקיים שיח חשוב זה ולראות כיצד לטפל ומהר במקרה. האירוע כונס לאחר מותו של איאד אלחלאק בשבוע שעבר. אך חשוב כבר בתחילת הדברים להדגיש - לא מדובר בעניין לאומי או פוליטי. זו תופעה שמרחשת בכל השבטים בחברה הישראלית, בכל מקום בארץ, וגם בעולם.
- רוצים לסייע לאנשים עם מוגבלות? תנו להם לעבוד בעסק שלכם
- הבת המוגבלת בתנועה רצתה לשחק בנינטנדו - אביה סיפק את הסחורה
- הצמיחה בהעסקת אנשים עם מוגבלויות מסמלת עידן חדש
בישראל, רק בחודשים האחרונים הינו עדים למספר רב של היתקלויות קשות ואף למספר מקרי מוות של אנשים עם מוגבלות בידי כוחות משטרה. בנוסף למקרה של איאד אלחלאק, אירע מקרה מוות בראש העין שבו נהרג שיראל חבורה ז"ל, כאשר משפחתו הזעיקה משטרה לסיוע ועזרה בהתמודדות עם בנה, כשהיה ידוע שהוא עם מוגבלות נפשית. בתקופת הקורונה הינו עדים והתערבנו בנציבות במקרה של בחור חרדי שהותקף על ידי כוחות השיטור בתקופת הקורונה, ומקרה נוסף שהתרחש באחד מבתי החולים באינטראקציה חריפה בין הקב"ט לבין אדם עם מוגבלות.
מחקר שנעשה בארה"ב מראה כי לפחות 50% מההיתקלויות של המשטרה הם עם אנשים עם מוגבלות. היתקלויות עם כוחות אכיפה מתרחשות בכל מיני הקשרים - בין כנפגעי עבירה ובין כעדים ולעתים אלו הם אנשים שנוצר עמם מגע כי הם מתנהגים בצורה שעוררה חשד, בורחים או התנהגו "אחרת". לא פעם אירועים "פשוטים" עלולים להסלים במהירות לעתים בשל אי הבנה הדדית. אנשים עם מוגבלות מדווחים לא אחת על חשש מעימות עם המשטרה, החששות והתופעות האלה כמובן מחריפות בעתות משבר.
משבר הקורונה המחיש לנו עד כמה ברגע האמת, במצב של משבר ולחץ, אנשים עם מוגבלות לעתים נשכחים ונשארים מאחור. אנו בנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות טיפלנו במאות מקרים שבהם אנשים עם מוגבלות פשוט לא נלקחו בחשבון בתקופה זו. הזכויות שלהם הופרו והם מצאו עצמם פעמים רבות בלי מענה.
כוחות הביטחון נמצאים דרך קבע במצבים של לחץ. תנאי הלחץ בצירוף חוסר תשומת לב ובעיקר חוסר היכרות עם הנושא, מובילים לא אחת לעימות מיותר ואף כפי שראינו רק לאחרונה - למוות. תקופת הקורונה המתוחה עוד יותר הביאה עמה כמה וכמה דוגמאות למקרים שכאלה.
למרות כל זאת, נעשות מעט מדי פעולות כדי לתת לכוחות הביטחון את הכלים הנדרשים להתמודד עם מצבים כאלה. אמנם חשוב לציין כי בשנים האחרונות נעשו פעולות במשטרה לקידום הנגישות וההכשרה, אך אין בכך די וצריך לוודא כי מבצעים זאת אחרת וביתר שאת.
אני קורא גם מכאן להקמת ועדה שתעשה עבודת מטה מעמיקה אודות הבעיות והחסמים, ועדה שתמליץ על תוכנית מעמיקה שתיתן את הידע והכלים לכוחות המשטרה ולכלל כוחות הביטחון והאכיפה.
לתפיסתי, עלינו לדאוג לא רק להדרכה אלא גם לוודא כי קיים מידע זמין כך שיכול לעבור עד לאיש הביטחון בקצה, ובמקרי הצורך שימוש בצוותים מקצועיים שיכולים להגיע למקום ולמנוע הסלמה מיותרת.
שוטרים או כוחות הביטחון אינם אנשים רעים, ההיפך, הם מגיעים לשמור על הסדר הציבור של כולנו, הם בטח לא החלו את יום העבודה ברצון להתנכל לאדם עם מוגבלות, הם במרבית המקרים פשוט לא הכירו, לא פגשו, לא פירשו נכון את תנועות הידיים, את השפלת המבט, את התוצאה למענה התוקפני שלהם ואת החשש שלווה למפגש שכזה. בהדרכה נכונה וכפי שאני תמיד אומר אם יצליחו "לגעת באנשים עצמם, בשטח", מקרים רבים שכאלו יצומצמו ולא יתבצעו חיכוכים מיותרים.
בעיני חשוב מידית לפעול ולהתמקד בין השאר בדברים הבאים:
- התייחסות לזכויות אנשים עם מוגבלות בתהליכים משפטיים, הזכות למשפט הוגן, מתן ההנגשות הנדרשות.
- הכרה במגוון הקיים של אנשים עם מוגבלות.
- קיום תוכניות הכשרה וקמפיינים להסברה בקרב אנשי האכיפה המבוססות על גישת זכויות.
- התייחסות לאוטונומיה של האדם ולכשרותו המשפטית.
- מתן כלים לזיהוי ולתקשורת עם אנשים עם מוגבלויות שונות.
אני בטוח שאם נעבוד ביחד, כל משרדי הממשלה הרלוונטיים, יחד עם גורמי השטח, נוכל לגבש תוכנית שכזו במהירות ולהוציאה לפועל, כך נוכל למגר את התופעה הקשה הזו.
אברמי טורם הוא נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, במשרד המשפטים. בין יוזמי המהלך מול בית הנשיא