$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מיקי זוהר מכשיר פנסיות לעסקנים ותוקע אצבע בעין של בג"ץ

בג"ץ כפה דיון מחדש על תשלום פנסיות בדיעבד. זוהר ינסה לנצל אותו כדי להגדיל את התשלומים בעשרות מיליוני שקלים (בזמן משבר כלכלי) ולהראות לשופטים: מי אומר את המילה האחרונה

שחר אילן 14:1911.06.20

יו"ר הקואליציה ח"כ מיקי זוהר מהליכוד מקדם החלטה להכשיר את הפנסיות הרטרואקטיביות הבלתי חוקיות שמשולמות לנבחרי רשויות מקומיות ולהרחיב אותה לכל הנבחרים הרלבנטיים מקום המדינה. זאת, למרות המשבר הכלכלי הקשה שגרמה הקורונה.

 

 

היקף הנבחרים שההחלטה נוגעת אליהם אינו ידוע אבל אפשר להעריך שמדובר ב־10 עד 20 איש והעלות תהיה עשרות מיליוני שקלים. התשלום יבוא מקופת הרשויות המקומיות שחלקן עניות ביותר. זוהר הסביר ש"אם יש קיפוח של נבחרי ציבור צריך לפתור אותו באותו אופן לכולם. המטרה שלי זה להיטיב עם הציבור".

 

יו"ר הקואליציה מיקי זוהר. נגד פתיחת שוק הביטוח לתחרות, בעד אישור פנסיות רטרואקטיביות לא חוקיות יו"ר הקואליציה מיקי זוהר. נגד פתיחת שוק הביטוח לתחרות, בעד אישור פנסיות רטרואקטיביות לא חוקיות צילום: אוהד צויגנברג

 

בינואר 2017 חשף כלכליסט את העובדה שמשרד הפנים משלם מזה 18 שנה פנסיות בניגוד לחוק לכמה נבחרי רשויות מקומיות לשעבר ומבקש מוועדת הפנים של הכנסת להכשיר אותן. מדובר בראשי רשויות או סגנים שסיימו את כהונתם ב־1998 כשהיו בני פחות מ־40 בעוד הכללים אפשרו מתן פנסיה רק למי שעבר גיל זה.

 

מסלול פנסיות מסלול פנסיות

הנהנים: ח"כ לשעבר אכרם חסון מכולנו, ראש עיריית בית שאן ז'קי לוי מהליכוד, מממלא מקום ראש עיריית ירושלים צבי כהן, יו"ר ועדת הפנים לשעבר אמנון כהן וחבר מועצת עיריית אור יהודה עוזי אהרון שלושתם מש"ס, וראש המועצה המקומית ג'וליס לשעבר עאדל עמאר. כלומר, חצי מהנהנים הם ממפלגתו של שר הפנים אריה דרעי ש"ס. הבקשה זכתה שוב ושוב לתמיכה גדולה מבכירי הליכוד.

 

הטעות התגלתה ב־2005. למרות זאת התשלום לא הופסק. משרד הפנים פנה מספר פעמים לכנסת בניסיון להכשיר את התשלומים ונכשל. סגן הממונה על השכר אהרון עוזיאלי אמר בדיון בועדת הפנים בכנסת ב־2012 ש"מדובר בתקלה חמורה ביותר, טעות נוראה ביותר של משרד הפנים. אנחנו ממש נגד ההכשרה של הדבר הזה".

 

יו"ר הוועדה אז היה ח"כ אמנון כהן מש"ס שעוד לא ידע שהוא אחד הנהנים. כהן התבטא בוועדה בחריפות רבה ביותר: "זו רשלנות ממדרגה ראשונה. אני לא הולך להכשיר את הדבר הזה. מצידי, כל אלה שקיבלו כסף שלא כדין שיחזירו את הכסף, ומי שלא יחזיר צריך להעמיד אותו לדין".

 

בסופו של דבר פנה דרעי ב־2017 לוועדת הפנים שבראשה עמד אז ח"כ דודי אמסלם מהליכוד, היום שר, וזו אישרה את הפנסיות הבלתי חוקיות. העלות האקטוארית של התשלום מוערכת ב־3 מיליון שקל לאיש, כלומר 18 מיליון לשישה הנבחרים.

 

נגד ההחלטה הוגשו שתי עתירות, של יוסף שלום סולומון, עובד עיריית נתניה, באמצעות עו"ד שגית בידרמן ושל ח"ג יעל גרמן מכחול לבן באמצעות עו"ד יונתן ברמן.

 

השופט מני מזוז תקף בדיון ב־2018 בחריפות את העובדה ש"גילו את הטעות ב־2015 ו־12 שנים ממשיכים לשלם ביודעין שלא כדין".

 

בעקבות הלחץ של בג"ץ להפסיק את תשלום הפנסיות, פנה שר הפנים אריה דרעי לוועדת הפנים לדון מחדש בהחלטה. אלא שיו"ר ועדת הפנים ח"כ יואב קיש מהליכוד סירב לקיים דיון בלי שדרעי יבקש מפורשות לשנות את ההחלטה. שני האישים ניסו לא להיות אחראים לביטול, כנראה כדי שלא יצטיירו כמי שפוגעים בהטבות של עסקנים פוליטיים. השופט מזוז הגדיר את התכתובת ביניהם כ"משחק ילדים".

 

ביוני 2019 פקעה סבלנותו של בג"ץ והוא הורה לוועדת הפנים של הכנסת לקיים דיון נוסף בהחלטה. זו היתה הפעם הראשונה והיחידה עד כה שבג"ץ הורה מפורשות לכנסת לקיים דיון. אלא שבשל מערכות הבחירות החוזרות ונשנות לא הוקמה ועדת פנים עד לשבוע שעבר.

 

 

 

הדיון בנושא צפוי בשבועות הקרובים. מועד הישיבה וגם ההחלטה שתיפול בה תלויים במידה רבה ביו"ר החדשה של ועדת הפנים של הכנסת ח"כ מיקי חיימוביץ' מכחול לבן. חיימוביץ' מסרה שהיא "לומדת את הנושא ובהמשך ייקבע דיון לפי הנחיות בג"ץ".

 

בינתיים התברר שיו"ר הקואליציה ח"כ מיקי זוהר לא רק תומך בהכשרת הפנסיות לשישה הנבחרים הקיימים, הוא סבור שיש להחיל את הכלל של קבלת פנסיה על כל מי שסיים את כהונתו בגיל זה בתולדות המדינה, מה שעשוי להיטיב עם עסקנים פוליטיים לא מעטים. זוהר אמר ש"ההחלטה הקודמת קיפחה לא מעט אנשים שהיו בעבר נבחרי ציבור והם עתרו לבג"ץ".

 

הוא מתכוון לעתירות של ראש עיריית אופקים לשעבר יאיר חזן מהליכוד וראש המועצה האזורית שוקת לשעבר גלעד אבני שסיימו את כהונתם לפני 1998. הם ביקשו להחיל את החלטת הפנסיה גם עליהם.

 

בג"ץ קבע ש"העתירות נדחות הן מחמת העובדה שההחלטה משנת 1999 אינה חלה עליה ומשום שקיבלו על פי הדין שחל עליהם בסיום כהונתן מענק מיוחד והן מחמת שיהוי". לדברי זוהר, "הפתרון צריך להיות שוויון מוחלט. לא יכול להיות שאדם אחד יקבל והשני לא. ההעדפה שלי היא להיטיב עם הציבור. אם לא פותרים, אז לאף אחד".

 

 

מימין: שר הפנים אריה דרעי ושר הדיגיטל דודי אמסלם. שיתוף פעולה בכנסת לאישור הפנסיות הלא חוקיות מימין: שר הפנים אריה דרעי ושר הדיגיטל דודי אמסלם. שיתוף פעולה בכנסת לאישור הפנסיות הלא חוקיות צילומים: עמית שעל, אלכס קולומויסקי

 

 

עו"ד שגית בידרמן שמייצגת את אחד העותרים לבג"ץ אמרה בתגובה כי "אני נדהמת מיוזמת זוהר. זו יריקה בפרצופו של הציבור ועזות מצח שאין כדוגמתה להרחיב ולהכליל נבחרי ציבור נוספים. מדובר בחגיגות שכר על בסיס קירבה לחבר כנסת או שר דווקא בשעת משבר כלכלי גדול הפוקד את ישראל".

 

הח"כית לשעבר יעל גרמן מיש עתיד, שהיא העותרת השנייה לבג"ץ אמרה: "אני סומכת על מיקי חיימוביץ' שתבטל את החלטת הפנסיות ובוודאי לא תאפשר להרחיב אותה". לדבריה, "מדובר בהחלטה מושחתת שהיא בושה וחרפה בכל תקופה ובפרט בימים אלה שבהם יש רעבים ללחם".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x