$
חדשות טכנולוגיה

נחשף בכלכליסט

מאחורי הקלעים של התפטרות מנכ"ל אינדיגו: הדרישה של HP לפטר מאות עובדים

כבר שנה מנסה HP להצר את צעדיו של אלון בר־שני. השיא נרשם כעת בשל חילוקי דעות על מספר המפוטרים בישראל. ב־HP דרשו פיטורי מאות מ־2,800 עובדי אינדיגו, בר־שני הסכים לעשרות בלבד

גולן חזני 07:0210.06.20

מנכ"ל אינדיגו אלון בר־שני הדהים אתמול בבוקר את הנהלת החברה ועובדיה והודיע כי יעזוב אחרי 25 שנה. יחליף אותו בתפקיד חיים לויט, שניהל את חטיבת GTM של אינדיגו בארה”ב.

 

 

חברת HP העולמית, שרכשה את אינדיגו בשנת 2000 והפכה אותה לחטיבה שלה, מבקשת להוביל פיטורים של מאות עובדים בישראל. התפטרותו של בר־שני, שהתנגד לפיטורים המוניים, צפויה להסיר את המחסום העיקרי שעמד בפני החברה־האם. בקרב העובדים במפעלי החברה ברחובות ובקריית־גת, עלו חששות גדולים מפני גל הפיטורים הצפוי.

 

מי שיכנס לתפקיד מנכ”ל אינדיגו הוא כאמור חיים לויט, שישוב כעת לישראל. לויט החל את דרכו בחברה לפני 20 שנה, והרקע שלו איננו בפיתוח אלא בניהול, כך שההערכות הן ש־HP תניע את תכניותיה להתייעלות בארץ כבר בשבועות הקרובים.

 

HP החלה השנה בתכנית התייעלות בכל העולם

 

במשך יותר משנתיים, הדף בר־שני 2 נסיונות של HP העולמית לצמצם את מספר העובדים באינדיגו. הלחץ גבר באוקטובר האחרון עם מינויו של אנריקו לורס לנשיא ומנכ"ל HP. לורס הכריז על תוכנית ארגון מחדש והתייעלות שתתחיל ב־2020 ותסתיים ב־2022, במהלכה יצומצם כוח האדם שלה ב־7,000־9,000 משרות, עד 16% מתוך 55 אלף עובדיה בעולם. אינדיגו מעסיקה כ־2,800 עובדים בישראל, ועוד כ־1,000 ברחבי העולם. HP העריכה את הוצאות המהלך בכמיליארד דולר, אולם דיווחה שלהערכתה הוא יביא לחיסכון של מיליארד דולר בהוצאות עד 2022.

מפעל אינדיגו בקריית גת מפעל אינדיגו בקריית גת צילום: אוראל כהן

 

לורס הוא עובד ותיק ב־HP ומכיר את תחום הדפוס, שכן מאז 2015 שימש נשיא ומנכ"ל חטיבת הדפוס (HP Imaging, Printing and Solutions). הרקע להחלטתו היה קיפאון במכירות של החברה שעומדות על כ־59 מיליארד דולר בשנה. בפירוט צעדיה, היא מסרה כי תבצע שינויים בחטיבת המדפסות במטרה לספק יותר שירותים, תייקר מדפסות שמאפשרות שימוש במחסניות צבע שאינן של HP, כדי להעלות את הרווחים מהחומרה, וכי לא תסתמך על מכירת דיו. למרות שבעולם פוטרו כבר אלפי עובדים, אינדיגו וישראל נשארו מוגנות.

 

בעשור האחרון פוצלה HP לכמה חברות בת, ו־HP אינדיגו הפכה לחטיבה של HP Inc שהתמקדה בשוק המחשבים האישיים והמדפסות.

 

עיקר הפעילות של החברה בישראל הוא במרכז הפיתוח של HP אינדיגו. הפיתוח והייצור מתבצעים במפעל בקרית גת, ומטה החברה שוכן בפארק המדע ברחובות. כאמור, בישראל היא מעסיקה כ־2,800 עובדים ועוד כ־1,000 עובדים ברחבי העולם.

 

חילוקי הדעות בצמרת הראו לבר־שני את הדלת החוצה

 

בין HP ולורס לבין בר־שני התגלעה מחלוקת קשה לגבי היקף הפיטורים הנדרש בארץ, כשהפער עומד על מאות עובדים כפי שדרשה HP, כאשר בר־שני הסכים לכמה עשרות בלבד. ההכנסות של אינדיגו ממכונות הדפוס הדיגיטלי שהיא מוכרת, מגיעות על פי הערכות לכ־1.5 מיליארד יורו בשנה, והחברה נחשבת לרווחית. ככזו, סבר בר־שני שאין הצדקה לגל פיטורים המוני.

 

HP החלה לנסות להצר את צעדיו של בר־שני וליטול לעצמה שליטה ישירה בחברה, ובין היתר נעשה נסיון לשנות את מעמדה של אינדיגו מחברה עצמאית לחלק מהחטיבה הגלובלית, אולם בר־שני עמד שוב על הרגליים האחוריות והתנגד לכך. לדברי גורמים המקורבים לחברה, במקביל החליט בר־שני לא לשתף בחלק מנתוני החברה, כחברה עצמאית יחסית ב־HP, את ההנהלה הגלובלית. בסופו של דבר ביצעה HP את השינוי הארגוני והובילה במקביל לעזיבתו.

 

HP הצרה את צעדיו של בר־שני, והובילה לעזיבתו

 

חלק מאותו ניסיון להצר את צעדיו של בר־שני, היה כאשר ביולי 2019 צורף לאינדיגו מיקי מגדל, שהיה מנהל נייס ישראל ואחד הבכירים ובעלי השכר הגבוה בחברה. מגדל, שמונה כסגן נשיא, נתפס כמי שמיועד להחליף את בר־שני, אבל עזב מספר חודשים לאחר מכן, בחודש אפריל האחרון, וכבר בחודש מאי מונה ל־Chief Business Officer בחברת ורינט. העזיבה שלו היתה על פי הערכות לאחר שהבין שסיכוייו להתמנות למנכ"ל קלושים, וכי בר־שני לא מתכוון לעזוב את התפקיד.

 

זו גם למעשה הסיבה שעזיבתו של בר־שני הדהימה את העובדים והובילה להערכות כי HP לא השאירה בפניו ברירה אלא לפרוש, ולמעשה הוא פוטר. החברה לא פרסמה הודעה על העזיבה, וזו נחשפה אתמול בכלכליסט, לאחר שיחת הנהלה.

 

מנכ"ל אינדיגו אלון בר־שני. אולץ לפרוש לאחר 25 שנה. מנכ"ל אינדיגו אלון בר־שני. אולץ לפרוש לאחר 25 שנה. צילום: אוראל כהן

בר־שני הוא למעשה האדם המזוהה ביותר עם אינדיגו אחרי המייסד בני לנדא, שהקים חברה למדפסות דיגיטליות (לנדא פרינטינג) ששוויה מוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר. לנדא הקים בישראל את אינדיגו בשנת 1977. ב־1993 מכר 14% מהחברה לגורג' סורוס, המשקיע האמריקני שזוהי הייתה ההשקעה הראשונה שלו בישראל, ב־50 מיליון דולר. שנה לאחר מכן הונפקה החברה בנאסד”ק וב־2000־2002 נמכרה ב־830 מיליון דולר ל־HP.

 

אינדיגו התמחתה בייצור של מכונות דפוס קטנות ומהירות המדפיסות בצבעים שונים. החברה פיתחה דיו אלקטרוני שהחליף את אבקת הדיו, והיתה מהראשונות שחיברו את המדפסת למחשב - טכנולוגיה שחוללה מהפכה בענף, הוזילה משמעותית עלויות ההדפסה והחדירה את המדפסות לעסקים קטנים. החברה מוכרת כיום כ־1,000 מערכות הדפסה בשנה. במכונות הדפוס הדיגיטלי של אינדיגו ניתן לייצר ספרי תמונות, כרטיסי ברכה, לוחות שנה, ניירות מכתבים, מזכרות, תוויות ועטיפות. בין לקוחותיה נמצאות נסטלה וקוקה קולה, הנעזרות בחברה ביצור עטיפות בהיקף נמוך יחסית.

x