בלעדי לכלכליסט
מוטי בן-משה דורש נתח מהסיוע שיקבלו שוכריו
קניון TLV העניק לשוכריו הנחות על שכר הדירה, אך כעת מבקש מהם להתחייב שכשיקבלו סיוע מהמדינה, ההנחה תקוזז. דרישה נוספת: שיעניקו 10% הנחה עד יולי
השוכרים אמורים לקבל מענקים מהמדינה על תקופת הקורונה, אלא שכעת נראה כי גם הקניונים מבקשים להשתתף בחגיגה. קניון TLV שבבעלות מוטי בן־משה, פרסם לשוכריו תוכנית הטבות מפורטת על תקופת הקורונה, עם החזרה לשגרה ופתיחת הקניונים עוד בחודש מאי. ב־1 ביוני שיגר הקניון מסמך נוסף לשוכרים, ובו הוא מתנה את ההטבות בכך שהשוכרים יעבירו אליו את המענקים ואף את ההלוואות ככל שיקבלו כאלה מהמדינה.
- מה האופציה שבן משה לא כלל בעסקת בעלי העניין שלו?
- קסטרו ורנואר נגד מוטי בן משה: לא פתחו החנויות בקניון TLV
- בן משה: "בעלי המניות יצטרכו להחליט, אני אדיש לעסקת בעלי העניין"
TLV העניק זיכוי של דמי השכירות מאמצע חודש מרץ ועד פתיחת הקניונים מחדש, ב־7 במאי. מיום זה ועד לסוף מאי הבטיח הקניון זיכוי של עד 50% מדמי השכירות הבסיסיים, שייקבע בפועל בהתאם לשיעור הירידה בפדיון למ"ר ביחס לתקופה מקבילה. בחודש יוני יעניק הקניון זיכוי של עד 30% מדמי השכירות הבסיסיים, גם פה בהתאם לירידה בפדיון ביחס לתקופה מקבילה אשתקד. אלא שבמסמך הנוסף שהופץ, התבקשו השוכרים לחתום על סעיף שלפיו, "ככל שנהיה זכאים בכל שלב שהוא לקבלת הטבות או כספים כלשהם בקשר עם תוכנית סיוע ממשלתית או אחרת, כהלוואה או כמענק או כזיכוי או בכל דרך אחרת, בגין או בקשר עם התקופה שבין 3/2020 ועד 6/2020, או בקשר עם הקורונה ונזקיה, לרבות בקשר עם החזרת עובדים לעבודה לאחר התקופה האמורה, הרי שסכומי הזיכוי המפורטים לעיל יופחתו בסך השווה לסכומי הסיוע (וככל שסכומי הזיכוי כבר נוצלו - נשיב לכם סכומים בהתאם). אנו נעדכן את הקניון, בכתב, בתוך 5 ימים מהמועד שבו ייוודע לנו על זכאותנו לסכומי הסיוע. כמו כן, לפי בקשתכם, נמסור לכם אישור רו"ח ביחס לגובה סכומי הסיוע".
יש לציין שחלק מהקניונים המתחרים שלחו לשוכרים מכתב שבו הם פירטו את מתווה ההקלות לחודשי הקורונה, וניסחו משפט כללי שמדבר על קיזוזים במידה שהשוכרים יקבלו מענק או החזר על עובדים שהוצאו לחל”ת. בניגוד לקניון ה־TLV, אף אחד מהקניונים לא התנה את קבלת ההקלות בחתימה על מסמך, שקובע כי הקניון יקבל חלק מהסיוע שהרשתות זכאיות לו. סעיף נוסף במסמך שעליו נדרשים שוכרי הקניון לחתום מחייב אותם במתן הנחה של 10% לכל לקוחות הקניון במעמד הקנייה, במהלך החודשים יוני־יולי.
קבוצות הקניונים הבינו כי מאז משבר הקורונה, הכוח עבר לידיים של השוכרים שלהן. את המאבק אל מול הקניונים מנהלת כל רשת בנפרד, לאחר שהממונה על התחרות הרימה לקמעונאים דגל אדום ואסרה עליהם לפעול אל מול הקניונים כגוף מאוגד. אבל הלחץ שהם מפעילים כל אחד בנפרד עשה את שלו והקניונים יצאו בתוכניות הטבות כאלו ואחרות, וויתרו על שכר דירה בתקופת הקורונה.
בחברות הנדל”ן המניב חוששים כי שכר הדירה ודמי הניהול יירדו בשנתיים הקרובות לאור אי־הוודאות והירידה הצפויה בפדיונות במרכזי הקניות הסגורים, בצל אירועי הקורונה. בשל כך הקניונים מנסים להחתים את רשתות הקמעונאות על חוזים ארוכי טווח במקרים שבהם הסתיים החוזה של השוכר מול המשכיר.
השבוע פורסמו נתונים מעודדים על פדיונות הקניונים לאחר פתיחתם מחדש. לפי נתוני ריס, שבוחנת 2,850 חנויות זהות מתחום האופנה בקניונים, הפדיונות בקניונים האזוריים עלו במאי ב־7.4%, ואילו פדיונות המרכזים הפתוחים עלו ב־40% לעומת מאי 2019.