התפרעויות ומעצרים אחרי הפגנת השמאל בתל אביב
אלפי פעילי שמאל הפגינו בכיכר רבין בתל אביב נגד תוכנית הסיפוח, ולאחר מכן ירדו רבים לרחוב אבן גבירול בניסיון להתחיל צעדה. כמה מהם נשכבו על הכביש וצעקו: "די לכיבוש". המשטרה ביקשה מהמפגינים להתפזר והחלה לגרור אותם לניידות
המפגינים, שלא נענו לדרישות המשטרה, המשיכו בדרכם אל רחוב פרישמן וקראו: "שוטר, שוטר, על מי אתה שומר?". בהמשך נשכבו עשרות מפגינים על הכביש וקראו: "די לכיבוש". בהמשך קראו המפגינים "איאד", על שמו של איאד אלחלאק, בעל הצרכים המיוחדים שנורה למוות על-ידי שוטרים בשבוע שעבר.
המשטרה מסרה: "עם סיומה של המחאה בכיכר רבין, קומץ מפגינים נשאר במקום והפר את הסדר תוך שהוא חוסם צירי תנועה. המשטרה קוראת למפגינים לשמור על הסדר הציבורי ולהישמע להוראות השוטרים". במשטרה הוסיפו: "המשטרה פונה למפגינים בדרישה לפנות את הציר והזהירה אותם כי אם לא יפנו את הציר בזמן הקרוב, המשטרה תיאלץ לפנותם".
יו"ר מרצ ח"כ ניצן הורוביץ טען בנאומו בעצרת כי "הסיפוח הוא פשע מלחמה ופשע נגד השלום והדמוקרטיה. הוא יעלה לנו בדם".
לדבריו, "הממשלה הזו מקבלת עידוד, ממש דחיפה מהממשל בארה"ב וכך הדלק לסיפוח מגיע מחו"ל. ההזיות האלה מביאות עלינו אסון ליהודים ערבים". הוא פנה לחברי הכנסת מהעבודה ומכחול לבן: "כבר בגדתם בבוחרים, כבר גנבתם את הקולות, אל תאפשרו לנאשם מבלפור לגנוב גם את המדינה".
"אנחנו נמצאים בצומת דרכים היסטורי, דרך אחת עם חברה משותפת שבו שני עמים צועדים יחד", קבע יו"ר הרשימה המשותפת ח"כ איימן עודה בסרטון שהוקרן בהפגנה. "הדרך השנייה תוביל אותנו לשנאה, אלימות ואפרטהייד. מציאות שבה עתיד של כל ילד ייקבע לפי הלאום שלו וכל חייו יהיה אזרח סוג ב'. יש רק עתיד אחד, והוא משותף".
ח"כ עודה שלח את הסרטון ולא הגיע להפגנה מאחר שהוא שוהה בבידוד ביתי לאחר שחבר סיעתו ח"כ סאמי אבו שחאדה נדבק בנגיף הקורונה.
הסנאטור הדמוקרטי ברני סנדרס, שהתמודד מול ג'ו ביידן בקרב על ראשות המפלגה הדמוקרטית, שלח גם הוא סרטון, שבו הביע את התנגדותו לסיפוח כל חלק מהגדה המערבית. "מיליונים מסביב לעולם תומכים בערכים האנושיים הבסיסיים האלה. זה תלוי בכולנו, לעמוד נגד מנהיגים רודנים ולבנות עתיד של שלום. הכיבוש מוכרח להסתיים. התוכנית לספח בצורה לא חוקית כל חלק של הגדה המערבית חייבת להיעצר", אמר.
הזמרת אחינועם ניני עלתה לבמה לשיר ואמרה: "לפני 20 שנה עמדנו על הבמה הזו וחגגנו את הסכמי השלום, שרנו בשמחה גדולה והיינו בטוחים שחיינו הולכים להשתנות. כמה דקות אחרינו ירד יצחק רבין ונרצח. לפיד השלום נפל ונגאל בדם. יש לנו הזדמנות לשנות את זה".
המשטרה, שהביעה תחילה התנגדות לקיום ההפגנה, שלחה למקום עשרות שוטרים. במהלך ההפגנה חסמו השוטרים את הרחובות הסמוכים לכיכר רבין.
מארגני ההפגנה מ-33 ארגונים טוענים כי החלת הריבונות באופן חד-צדדי דווקא בעת הזו תפגע בניסיונות לקדם משא ומתן עתידי בין ישראל לפלסטינים. ארגוני השמאל קראו לבלום את כוונת הממשלה: "כן לשלום ולדמוקרטיה, לא לסיפוח ולא לכיבוש. אנו קוראים לעצור את הסיפוח שיעמיק את הכיבוש ויוצאים להפגין בעד דמוקרטיה ושלום עם מדינה פלסטינית לצד ישראל", נמסר בהודעת המארגנים.
"אנו רוצים מחר נקי מכיבוש ושפיכות דמים, שבו כולנו נוכל לחיות בביטחון אמיתי. נפגין בתל אביב-יפו נגד הסיפוח ובעד שלום ותקווה, נגד הגזענות ובכוח השותפות. נתניהו וטראמפ מקבעים מציאות אלימה של שנאה והפרדה, ועכשיו הם רוצים לחלק ולספח שטחים מהגדה המערבית, לפנות תושבים, ולשלול אזרחות מאזרחי ישראל הערבים תושבי המשולש וואדי ערה. אם זה יקרה - זה יחסל כל תקווה לפתרון. אבל אנחנו יודעים שיש דרך אחרת, שוויונית וצודקת, של שתי מדינות, ושאנחנו חייבים להיאבק עליה". יותר מ-30 הסעות מרחבי הארץ, של יהודים וערבים, אורגנו כדי להביא מפגינים לכיכר בתל אביב.
בשבוע שעבר סירבה המשטרה לאשר את קיום ההפגנה בכיכר רבין, בטענה שמספר המשתתפים הגבוה לא יאפשר את שמירת הנחיות משרד הבריאות. בעקבות מחאת גורמים בשמאל נגד החלטת המשטרה, הורשו המפגינים לקיים את העצרת לאחר שהתחייבו לעמוד ב- 26 תנאים שיאפשרו את שמירת בריאות הציבור. בין היתר נדרשים המארגנים לוודא שיישמר מרחק של שני מטרים בין מפגין למפגין, בין היתר באמצעות סימון מקומות על הקרקע, ולוודא שהמשתתפים עם מסכות על הפנים.
המארגנים גם נדרשו להציב 50 סדרנים במקום, ולתאם עם המשטרה את הגעת האוטובוסים לכיכר מרחבי הארץ. בנוסף נאסר על המפגינים לקיים צעדה במהלך האירוע. הם נדרשו להימנע מנשיאת שלטים או נאומים שבהם יש "דברי הסתה או דרבון לנקיטת פעילות אלימה או מנוגדת לחוק". בין עשרות המפלגות וארגוני השמאל שנוכחים בכיכר ניתן למנות את חד"ש, מרצ, שלום עכשיו, שוברים שתיקה, לוחמים לשלום, עומדים ביחד, מסרבות, רופאים לזכויות אדם, קואליציית נשים לשלום, רבנים למען זכויות אדם, מחזקים, גוש שלום, פורום המשפחות השכולות ועוד.
שלשום הפגינו מאות בכיכר רבין נגד "חוק הקורונה" שמקדמת הממשלה ובתום ההפגנה ירדו לרחוב אבן גבירול וחסמו אותו לשעה ארוכה. בהמשך, כך טענה המשטרה, המפגינים זרקו לעבר השוטרים חפצים, השחיתו רכוש, ותקפו עוברי אורח שחלפו במקום. 12 נעצרו, מתוכם שבעה הובאו לבית המשפט ששלח אותם למעצר בית עד יום ראשון ובנוסף הרחיק אותם מכיכר רבין עד ליום שלישי.