בלעדי לכלכליסט
נצבא בנתה 30 דירות ללא היתר ותשלם 650 אלף שקל קנס
נצבא ואלקטרה בנו 30 דירות ללא היתר בנייה בפרויקט מגורים ענק של נצבא בראש העין. הדירות הוכשרו בדיעבד ושולם בגינן היטל השבחה, ולכן הוטל קנס זעום בלבד. אלקטרה, הקבלנית המבצעת, תשלם קנס של חצי מיליון. אלקטרה: "המאורע זוהר בבדידותו בנוף חיי החברה"
עבריינות הבנייה משתלמת: נצבא תשלם קנס של 650 אלף שקל בלבד על בניית 30 דירות ללא היתר בנייה בפרויקט נצבא סיטי בראש העין. כך נקבע בהסדר טיעון שהושג בין החברה, שהורשעה בביצוע העבירה, לבין הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ראש העין.
- המאבק של שקד בבנייה לא חוקית מגיע לבג"ץ
- האם כחלון ונתניהו הקפיאו הריסה? ביהמ"ש יכריע אם המדינה הבטיחה לא להרוס בתים
- לשכת עורכי הדין מתנגדת להחמרת הענישה כלפי בנייה לא חוקית
ההסדר אושר על ידי בית משפט השלום בפתח תקווה. חברת אלקטרה בנייה, שביצעה את הבנייה בפועל, הורשעה כבר ביולי 2019, ונגזר עליה קנס בגובה 500 אלף שקל בהסדר טיעון בין החברה לוועדה המקומית. בסך הכל ישלמו החברות קנס בן 1.15 מיליון שקל במצטבר, סכום זניח יחסית לשוויין של הדירות שהתווספו לפרויקט. בין הנימוקים לקנס הנמוך יחסית: העבירות הוכשרו בדיעבד ושולם עליהן היטל השבחה, כך שקופת הרשות המקומית לא נפגעה.
על פי כתב האישום המתוקן שהגישה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ראש העין, באמצעות עו"ד אפרת הדר, לבית משפט השלום נגד חברת מפעלי תחנות, בשליטת נצבא, וחברת אלקטרה בנייה, בשנת 2013 התקשרה מפעלי תחנות עם אלקטרה לביצוע הפרויקט הכולל 19 בנייני מגורים במזרח ראש העין. בסוף 2015 ניתנו על ידי הוועדה המקומית היתרי בנייה להקמת 678 דירות ראשונות בפרויקט.
במהלך המחצית השנייה של 2016 בוצעו עבודות בנייה בעשרה בניינים, שכללו הנמכת תקרת קומת הקרקע מ־6 מטרים, כפי שהותר בהיתרים, לגובה 3 מטרים, ובניית קומת גלריה בשטח כולל של 357 מ"ר שחולקה לשלוש דירות נפרדות. בסך הכל מדובר ב־30 דירות בנות 119 מ"ר כל אחת, אשר התווספו לפרויקט ונבנו ללא היתר ובסטייה מהיתר, תוך חלוקת קומת הגלריה באמצעות קירות וביצוע עבודות חשמל ואינסטלציה לצורך השמשה כדירות.
מכתבי הדין עולה כי העבירות התגלו בזכות ביקורות שערך אגף הפיקוח והרישוי בעיריית ראש העין, ועם גילוי העבירות פעלו החברות להכשרת הבנייה. הבנייה אושרה לבסוף ב־2018, ואף שולם עליה היטל השבחה.
במקביל להליך התכנוני שבמסגרתו הוכשרה הבנייה, פעלה הוועדה המקומית במישור הפלילי נגד החברות.
בדיון שהתקיים בהרשעת חברת אלקטרה בנייה ציין בא כוחה, עו"ד אסף קליין: "לא מדובר בחברה שמזלזלת בחוק, שבאה לבנות בלי היתרים או בסטייה מהם. השגיאה של מרשתי היתה בכך שלא המתינה עד קבלת ההיתרים באופן פורמלי וביצעה את העבודות קודם לכן, אבל ודאי שהסיבה היא שונה לחלוטין ממי שמבקש להפר את החוק ברגל גסה. החברה נעדרת כל עבר פלילי, מעולם לא ביצעה עבירה. חברה מאוד רצינית עם נהלים מאוד ברורים. המאורע הזה זוהר בבדידותו בנוף חיי החברה". קליין הוסיף כי החברה הוציאה נוהל עבודה פנימי שמטרתו להביא לכך שמאורע שכזה לא יחזור על עצמו”.
השופט נחום שטרנליכט: "הנאשמים הודו בטרם נשמעו הוכחות התיק וחסכו מזמנו של בית המשפט. כמו כן למדתי כי הנאשמים סיימו הליכים להסדרת ההיתר שניתן כבר באוקטובר 2018, ואף עניין זה עומד לזכותם. סבור אני כי על בית המשפט להבהיר כי אין העבירה על חוק התכנון
והבנייה מסוג העבירות ש'דשים אותן בעקב' ובית המשפט מתעלם, ובמיוחד במקרים קיצוניים מעין אלו הנידונים בתיק זה, אלא על בית המשפט לגרום לכך שלא רק שהנאשמים יבואו על עונשם בגין מעשיהם, אלא יהיה בכך אף משום מסר של ‘להזהיר הגדולים על הקטנים’”.
לזכותה של הוועדה המקומית ייאמר שהיא המשיכה לנהל את ההליך הפלילי, עד למתן הקנס שנגזר השבוע, להבדיל מרשויות רבות אחרות שמעדיפות לסגת מהתביעות לאחר הסדרה בדיעבד של בנייה ללא היתר.
מנצבא נמסר: “בשל דרישת העירייה להוסיף לבניין שוט אשפה, נוצרו אילוצים הנדסיים שהובילו להגבהת המבנה. הוגשה בקשה להיתר שינויים כדי למצות את הזכויות בתב”ע. ניתנו היתרים מתאימים והוצא לבניינים טופס 4“.