בלעדי לכלכליסט
פרץ עולה למתקפה ודורש: לתבוע את יבואנית המלט סימנט
שר הכלכלה קורא ליועץ המשפטי לממשלה לתבוע את סימנט על קמפיין אישי שניהלה נגד הממונה על הסחר במשרד הכלכלה, דני טל. ברקע החלטת הוועדה המייעצת שהעניקה נצחון ליבואנית על יצרנית המלט נשר
הקרב על המלט צובר תאוצה. שר הכלכלה עמיר פרץ פנה ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בדרישה לפעול להגשת תביעת לשון הרע נגד יבואנית המלט סימנט שבבעלות, בין היתר, איש העסקים שלומי פוגל. זאת בעקבות השמצות שפרסמה על הממונה על היטלי הסחר במשרד הכלכלה דני טל, במסגרת קמפיין שהעלתה נגד המלצתו להטיל היצף על המלט המיובא מיוון ומטורקיה בשיעור של עד 30%, המיובא על ידי סימנט. מכתבו של פרץ נשלח זמן קצר לאחר שהוועדה המייעצת להיצף דחתה את המלצות טל.
- למה הוחלט לא להעלות את היטל יבוא המלט
- הוועדה המייעצת לשר הכלכלה ממליצה שלא להטיל היטל היצף על יבוא מלט
- לפני ההחלטה על הטלת היטל היצף על מלט מיובא: בליכוד מנסים להפעיל לחץ נגדי
מכתבו של השר חושף את המאבק שניהלה סימנט מאחורי הקלעים על דעת הקהל וכלל הטלת ספקות ביושרו המקצועי ומניעיו של הממונה. החברה העלתה באתרה סרטונים עם תמונתו של טל ובו נאמר כי "טל טוען לנזק למונופול המלט, טל כנגד כל ההמלצות פתח בחקירה נוספת, מה הוא מסתיר? אומרים לא לקומבינת המלט". סימנט לא הסתפקה רק בסרטונים ושלחה פנייה בהולה ב־20.4.2020 למבקר המדינה בבקשה לפתוח בבדיקה מהירה של "ההתנהלות החריגה של טל, המבטאת על פניה שיקולים זרים ואי־תקינות בניסיון למגר את התחרות בשוק המלט". הסרטונים פורסמו ב־2019 הרבה לפני כניסתו של פרץ לתפקיד.
המלצת הוועדה שדחתה את המלצות טל עוברת להכרעת שני שרים שנדרשים לאשרה: שר האוצר ישראל כץ ושר הכלכלה פרץ, שעדיין לא הבהיר את עמדתו בנוגע להמלצות הוועדה אך הצהיר כבר עם כניסתו לתפקיד כי עקרונית הוא תומך בתעשייה כחול־לבן. במכתבו של פרץ נאמר כי "ב־30.2.2020 הוגשה לוועדה לבחינת הגשת תביעות לשון הרע בשם עובדי מדינה בקשה להגיש בשמו של טל תביעת לשון הרע נגד חברת סימנט שבבעלות מספנות ישראל. נכון למועד כתיבת מכתב זה, הוועדה טרם קיבלה החלטה בנושא. במסגרת תפקידו, ניהל טל חקירת היצף על יבוא המלט מטורקיה ויוון, לאחר שהתקבלה תלונתם של יצרנים מקומיים, וזאת מתוקף תפקידו על פי חוק. בין התאריכים 12-2 בספטמבר 2019 פורסמו שלושה סרטונים ברשתות החברתיות, שכללו טיעונים שקריים המתיימרים להיות עובדתיים והועלו באתר חברת סימנט, תוך שהם זוכים למעל 135 אלף צפיות בפייסבוק ולצפיות נוספות בטוויטר. פעולות אלה של סימנט, שהנה בעלת עניין בהליך, גרמו לפגיעה ציבורית קשה בטל, תוך ניסיון נלוז לפגוע ביושרו ומקצועיותו. התנהלות זו היא קו אדום בהתייחסות לעובד מדינה שאסור לחצות".
שלומי פוגל נחשב כמקורב לראש הממשלה בנימין נתניהו. חברי כנסת מהליכוד אף התגייסו למען סימנט ובמכתב ששלחו לשר האוצר הביעו התנגדות נחרצת להטלת ההיטל.
חברת גולד בונד מחזיקה בחברת מספנות ישראל וזו מחזיקה בסימנט. בדו"חות של מספנות ישראל מופיעה סימנט כמגזר בלבד. מהדו"ח עולה כי מכירות המלט של סימנט זינקו ברבעון הראשון של 2020 והסתכמו ב־90 מיליון שקל לעומת 64 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. בכל 2019 הסתכמו המכירות ב־273 מיליון שקל והרווח התפעולי ב־17 מיליון שקל – כששולי הרווח התפעולי עמדו על 6%. ב־2018 המכירות עמדו על 330 מיליון שקל, הרווח התפעולי עמד על 23.3 מיליון שקל, ושולי הרווח התפעולי על 7%. שנת שיא היתה 2017 עם הכנסות של 288 מיליון שקל ורווח תפעולי של 26.7 מיליון שקל עם שולי רווח תפעולי של 9%. החברה מוכרת בכ־300 מיליון שקל לשנה אבל שולי הרווח התפעולי שלה יורדים מכיוון שהתחרות התגברה, וסימנט כבר אינה היחידה שמייבאת מלט מטורקיה ויוון. כיום מכירות שוק המלט מסתכמות בכ־9 מיליון טונות בשנה, כ־50% יבוא, מתוכם שולטת סימנט בכ־30%. מסימנט נמסר: "מצופה מהשר שיבקש לחקור גם את ההפגנות, הקללות והאיומים שהיו נגד חברי הוועדה המייעצת".