בהערכת מצב אצל רה"מ הוחלט: בתי הספר לא ייסגרו
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן-טוב קידם סגירה מלאה של כל בתי הספר העל-יסודיים, אך עמדתו לא התקבלה; שר הבריאות יולי אדלשטיין המליץ בדיון על סגירת חטיבות הביניים והתיכונים בירושלים בלבד. היום אובחנו 72 נדבקים בקורונה, חולים חדשים נרשמו בעשרות ישובים ברחבי הארץ שלא נרשם בהם אף חולה בחודש מאי; פרופ' גרוטו: "התרחקו מהילדים, אל תתחבקו"
נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם
22:00 - היום אובחנו 72 חולים חדשים; תחלואה בעשרות ישובים ברחבי הארץ
משרד הבריאות מציג הערב (ג') תמונה מדאיגה בנוגע לשלושת הימים האחרונים, שלפיה התגלו חולים חדשים בעשרות יישובים ברחבי הארץ – חלקם כאלה שלא נרשם בהם אף חולה בחודש מאי. כמו כן, היום התגלו 72 חולים חדשים - 2,055 בסך הכול - ולמניין המתים נוספו חמישה מאמש. מספר הנפטרים עומד על 290. מספר החולים המונשמים עומד על 29. בנוסף, היום בוצעו 7,952 בדיקות לגילוי קורונה.
לפי נתוני משרד הבריאות, מיום ראשון התגלו 95 חולים בירושלים, 16 ברהט, 14 בתל אביב, 11 בחורה, 9 בבני ברק, 9 בבאר שבע, 7 באשדוד, 7 בבת ים, 5 בבית שמש, 5 בפתח תקווה, 4 בג'ת, 4 בביתר עילית, 4 בחולון, 4 בחדרה, 3 בערערה שבנגב, 2 בשדרות, 2 בראשון לציון, 2 בהרצליה, 2 בנתניה, 2 בכסיפה, 2 בצור הדסה, 1 במודיעין עילית, 1 בבאר יעקב, 1 באשקלון, 1 בדבוריה, 1 בקריית גת, 1 במזכרת בתיה, 1 בקריית אונו, 1 בלוד, 1 במבשרת ציון, 1 בדימונה, 1 באילת, 1 בנהריה, 1 בתל שבע, 1 באור עקיבא, 1 באריאל, 1 בשבט אבו רוקייק, 1 באליכין ו-1 באלעזר.
בנוסף ,אובחנו שלושה חולים במועצה האזורית גוש עציון, שלושה במטה יהודה, שלושה ביישובים בדואים שלא שייכים לאף רשות, אחד במטה בנימין, אחד בנווה מדבר ואחד במועצה האזורית גלבוע.
(אדיר ינקו וירון דרוקמן, ynet)
21:30 - בהערכת מצב אצל רה"מ הוחלט: בתי הספר לא ייסגרו
ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים הערב (ג') התייעצות בעקבות התפרצות הקורונה במערכת החינוך, שבסופה הוחלט להותיר את המצב על כנו ולא לסגור את בתי הספר. שר הבריאות, יולי אדלשטיין, המליץ בדיון על סגירת חטיבות הביניים והתיכונים בירושלים בלבד - בניגוד לעמדת מנכ"ל משרד הבריאות היוצא, משה בר סימן טוב, שקידם בימים האחרונים סגירה של כל בתי הספר העל-יסודיים.
ממשרד רה"מ נמסר: "בדיון בנושא מערכת החינוך נסקרו הנתונים והצעדים שבוצעו. ראש הממשלה ביקש נתונים נוספים וביקש לבדוק כיצד ניתן לחזק את ההגנה והמיגון על התלמידים מפני הדבקה. הדיון יימשך מחר ועל פי הנתונים שיוצגו יקבל ראש הממשלה את ההחלטה בעניין מערכת החינוך".
השר אדלשטיין אמר בצהריים כי "לא נסגור בקלות עסקים או בתי ספר". לדבריו, "נצטרך לחיות בכלים שלובים, ולכן נרחיב את מעגל הבדיקות כולל א-סימפטומטיים". גם במהלך היום נמסר מלשכת השר כי הוא אינו תומך בסגירת כל מערכת החינוך.
יש לציין כי זו לא הפעם הראשונה שהצעותיו של בר סימן טוב, שנחשב לסמן הקיצוני יותר באשר להנחיות, לא מתקבלות. גם קריאתו ביום שישי האחרון לסגור את מערכת החינוך נדחתה באופן גורף על-ידי ראש הממשלה נתניהו. מנכ"ל משרד הבריאות היוצא גם הציע מתווה מגביל יותר לפתיחת מערכת החינוך מזה שאושר בסופו של דבר.
"בר סימן טוב עשה למעשה 'שלח לחמך'", אומר גורם במשרד. "הוא ניסה לראות מה תהיה התגובה לכך שהמלצת המשרד תהיה סגירה גורפת". במשרד מספרים גם כי השר אדלשטיין סבור שניתן להכיל את המצב הנוכחי חרף ההתפרצות, ולהימנע מסגירה כוללת בשלב זה.
18:25 - כמעט 264 אלף דיווחים על חזרה לעבודה מתחילת ההקלות בסגר
מאז החלו ההקלות בסגר ב-19 באפריל, נרשמו 263,840 דיווחים על חזרה לעבודה. לעומת זאת, נרשמו במקביל גם 107,871 דורשי עבודה חדשים - כך מדווח שירות התעסוקה. על פי הודעתו, היום התקבלו בשירות התעסוקה 18,010 דיווחים על חזרה לעבודה, לעומת 1,341 דורשי עבודה חדשים.
15:30 - עוד בתי ספר נסגרים; בכיר במשרד הבריאות: "התרחקו מהילדים, אל תתחבקו"
בשעה שבתי ספר נוספים ברחבי ישראל נסגרים ומספר התלמידים ואנשי הצוות שנשלחו לבידוד ביתי מתקרב ל-10,000, אמר בצהריים (יום ג') המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו כי "צריך לראות אם יש מישהו, למשל, במשפחה שנמצא בקבוצת סיכון, כמו גיל מאוד מבוגר, מעל 70 אפילו מעל 80 או איזו מחלת רקע, ואז כדאי כמה שיותר לנסות להתרחק מהילדים - לא להתחבק ולהתנשק איתם. זו ההמלצה שלנו בעניין הזה".
פרופ' גרוטו, שדיבר בוועדה המיוחדת לעניין נגיף קורונה ולבחינת היערכות המדינה למגפות, הדגיש כי הסיכוי לילדים להידבק נמוך יותר, בעיקר עד גיל 10. "אנחנו רואים לאור הימים האחרונים מאז שחזרו לבתי הספר שגיל ההדבקה העיקרי הוא 20-10, בעיקר 15. הם במגע ישיר עם האוכלוסייה המבוגרת, המטפלות שלהם, המורות המחנכות. אז קודם כל חשוב לזכור שהסיכון לילדים הוא לא גבוה. גם אם הם חולים, כמעט תמיד זו מחלה מאוד קלה ואין סיבוכים. אבל כן, אני חושב שאפשר לשלוח את הילדים לבתי הספר בתנאים האלה. אם יש אירוע בבית הספר גם לבוא לשם ולבדוק ולבודד את הילדים שנדבקו והמורים שנדבקו".
מספר הנדבקים בנגיף הקורונה בישראל ממשיך לעלות ובמקביל נסגרים עוד מוסדות חינוך. עוד 11 תלמידים ומורים חולי קורונה אובחנו היום - מתוך 50 חולים חדשים בישראל - ומספרם עומד כעת על 217. מאז אתמול נכנסו עוד 3,723 תלמידים ואנשי צוות לבידוד ובסך הכול נמצאים בבידוד 9,935 תלמידים ומורים. עוד 13 מוסדות חינוך נסגרו ומספרם הכולל עומד על 31.
הבוקר נסגר בית הספר "מקיף ו'" בבאר שבע לאחר שתלמיד אובחן כחולה קורונה. 1,930 תלמידים נשלחו ל"בידוד מניעתי" וגם 209 מורים ו-50 עובדי מנהלה. בבית הספר "מקיף ג'" בעיר נכנסו לבידוד 190 תלמידים ואנשי צוות ובבית הספר היסודי "נווה מדבר" נכנסו לבידוד 511 תלמידים ואנשי צוות. בנוסף, בגן "שיבולת" בעיר נכנסו לבידוד כל ילדי הגן והצוות - תשעה עובדי הוראה ו-19 ילדים.
נציגת משרד החינוך, אינה זלצמן מהמנהל הפדגוגי, אמרה בוועדת החינוך בכנסת, כי 85% מהתלמידים מגיעים לבתי הספר ויש בכך אמון של התלמידים וההורים. "ההנחיה אומרת שכאשר יש תלמיד או מורה אחד מאומת כחולה יש לסגור את בית הספר, לתחקר ולבדוק את כל המעגלים ולקבל החלטה", הסבירה. לגבי החשש של תלמידים להגיע לבית הספר או של הורים לשלוח, אמרה: "אנחנו לא חייבנו ולא מפעילים שום חוק ביקור סדיר. אנחנו במשבר עולמי, במצב חירום, ואם הורה או תלמיד חושש להגיע לבית הספר, אנחנו לא מחייבים".
12:50 - יותר חולים בשבוע האחרון מאשר בשלושה הקודמים
מספר הנדבקים בנגיף הקורונה בישראל ממשיך לעלות, ומאז העדכון אמש ועד 8:00 בבוקר היום (ב') אובחנו עוד 50 חולים חדשים. מנתוני משרד הבריאות עולה עוד כי שני חולים נפטרו מקורונה ומספר הנפטרים עומד על 287. בשבוע האחרון אובחנו יותר חולים מאשר בשלושת השבועות שקדמו לו.
מספר הבדיקות שנערכו נותר דומה במהלך השבועות האחרונים, פרט לכמה ימים שבהם התקיימו מעט מאוד בדיקות - למשל במהלך חג השבועות. בעוד שבשלושת השבועות במאי עמד שיעור התוצאות החיוביות מבין הבדיקות על 0.3%, בשבוע האחרון הוא הגיע ל-1.4%.
יש להדגיש כי משרד הבריאות אינו מפרסם למי נערכו הבדיקות - האם זו בדיקה ראשונה לאדם החושש כי נדבק בנגיף, או לחלופין בדיקה לחולה מאומת על מנת לבדוק אם החלים מהמחלה.
מנתוני משרד הבריאות עולה כי ב-6 במאי בשעות הבוקר עמד מספר הנדבקים בקורונה על 16,314. בשלושת השבועות מאז אותו תאריך אובחנו בישראל עוד 443 חולים חדשים.
אבל כשנראה כי ישראל הצטרפה למדינות כמו דנמרק ואוסטריה, שהצליחו להתגבר על הנגיף, חלה פתאום עלייה חדה במספר הנדבקים. מאז 26 במאי בשעות הערב ועד הבוקר אובחנו בישראל עוד 462 חולי קורונה. כלומר קצב ההדבקה זינק באופן מדאיג.
בינתיים נמשכת ההתמודדות עם ההתפרצות המחודשת במוסדות חינוך. בשדרות נסגר בית הספר המקיף ע"ש גוטוירט לאחר שתלמיד חלה בקורונה. התלמיד נמצא בבידוד מיום שישי האחרון בשל חשיפתו לבן משפחה חולה בקורונה. ארבעה תלמידים נוספים הלומדים בית הספר לא חשים בטוב עם תסמינים של הנגיף. בנוסף, ייכנסו לבידוד למשך שבוע 110 מורים ו-870 תלמידים.
באשדוד נסגר בית הספר "בנות יעקב" בעקבות מורה שהתגלתה כחולה קורונה. בית הספר ייסגר עד ליום רביעי הבא, 10.6, ובנוסף נכנסו 265 תלמידות ו-22 אנשי סגל לבידוד.
במעלה אדומים העירייה החליטה לסגור את בית הספר "אמית בנות" בעיר לאחר שמורה אובחנה כחיובית לקורונה, לאחר שככל הנראה נדבקה בגימנסיה. מדובר במורה לאנגלית שאינה תושבת מעלה אדומים, ולימדה בשני בתי הספר. ראש העיר בני כשריאל הוציא הנחיה מידית, בהתאם להוראות משרד הבריאות, לסגור את בית הספר ולשלוח את כל התלמידות והצוות לבידוד ולבדיקת קורונה.
הבוקר דווח לגימנסיה קציר בחולון על הימצאות תלמיד חולה קורונה מאומת שני בבית הספר, הלומד באותה הכיתה עם התלמיד המאומת הראשון. החולה נמצא בבידוד. במהלך השבת התקבלה הודעה רשמית ממשרד הבריאות על תלמיד שכבת ז' בבית הספר שאובחן כחולה בקורונה. לפיכך נקבע כי תלמידי ארבע כיתות וחלק ממורי הכיתות התבקשו להיבדק ולהיכנס לבידוד עד 9 ביוני.
מתוך 12 מורים שנכנסו לבידוד, שמונה קיבלו תשובות שליליות ולארבעה טרם התקבלו תשובות. 81 תלמידים קיבלו תשובות שליליות ו-64 תלמידים נוספים שנבדקו ממתינים עדיין לתוצאות הבדיקות. ישנם תלמידים ספורים שטרם נבדקו ובית הספר מנהל מעקב צמוד בנושא זה.
09:40 - סקר נוגדנים: רק 2%-3% נדבקו בקורונה
קיווינו לחסינות עדר? מתברר שהיא עדיין רחוקה: סקר נוגדנים ראשון מסוגו של משרד הבריאות, הצוות לטיפול במגפות ואוניברסיטת תל־אביב מצביע על כך שרק 2־3 אחוזים מהאוכלוסייה, בין 200 ל־300 אלף איש בישראל, כבר נדבקו בנגיף הקורונה.
המחקר המשותף נועד לתת למשרד הבריאות מידע שיסייע בניהול המגפה. הוא הסתמך לראשונה על בדיקות דם בהם חיפשו נוגדנים מסוג IGG, המעידים על תגובה של המערכת החיסונית של הגוף למפגש עם הנגיף. תגובה כזו מתפתחת בדרך כלל שבועיים־שלושה מיום החשיפה, והיא מופיעה גם אצל אנשים שנחשפו לנגיף ולא פיתחו את תסמיני המחלה.
צורך כך נעשה שימוש בדגימות דם אנונימיות של 1,700 איש מכל הארץ ובכל קבוצות הגיל, אשר נלקחו לצרכים אחרים בבנק הנסיובים המרכזי של ישראל במרכז לבקרת מחלות ומתורמי דם בשירותי הדם של מד"א. הבדיקות נלקחו בחודשים מארס ואפריל, ומשקפות את מצב החשיפה לנגיף בשבועות שקדמו להן.
מניתוח הבדיקות עולה כי טווח האנשים שנחשפו לנגיף הוא בין 2 ל־3 אחוזים. כלומר, כ־200 עד 270 אלף תושבים פגשו את הנגיף בצורה קלה, שעוררה את מערכת החיסון לתגובה. הימצאות הנוגדנים הייתה קצת יותר גבוהה בקבוצת הגיל 40־60, ונמוכה יותר בקבוצת הגיל 0־19. נתון נוסף שהתגלה הוא שכיחות גבוהה יותר של נוגדנים כאלה בגברים לעומת נשים. שיעור בעלי הנוגדנים לקורונה היה גבוה יותר בירושלים ובתל־אביב בהשוואה לחיפה.
"אם מדברים על 17,000 מקרים מאומתים של קורונה שנרשמו עד היום, הסקר שלנו מעלה שעל כל מקרה מאומת יש בישראל בין 11 ל־16 מקרים נוספים שלא התגלו", אומר פרופ' דני כהן, ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת תל־אביב, וחבר הצט"ם, שערך את הסקר. "הממצאים מצביעים על כך שהסגר עשה את העבודה, ורק אחוזים בודדים באוכלוסייה נחשפו לנגיף. לכן, מדובר בממצא שרחוק מאוד־מאוד מהמצב המבוקש של חסינות עדר".