הקרב המכוער בין מזרחי טפחות לבכיר שעבר ללאומי
תביעה שהגיש מזרחי טפחות כדי למנוע ממנהל ותיק לעבור לבנק לאומי פתחה קופת שרצים: מי שהיה מנהל פעילות המשכנתאות טוען כי בכירה בבנק התנכלה לו וכי המנכ"ל אלדד פרשר איים שהבנק ירדוף אותו; הבנק: "הטענות שקריות"
מעבר של מנהל בכיר מחברה אחת למתחרה הוא אירוע העלול ליצור חוסר נעימות. אולם במקרה של אורי יוניסי, מנהל פעילות המשכנתאות לשעבר של מזרחי טפחות שעבר לתפקיד בכיר בהנהלת בנק לאומי הדבר הביא לפרידה מכוערת במיוחד שהגיעה עד לבית הדין לעבודה וכללה הטחת האשמות קשות של יוניסי לגבי בכירים בבנק שהתנכרו לו, ולדבריו אף לאיומים מצד מנכ"ל הבנק אלדד פרשר בכדי למנוע את עזיבתו.
- 600 עובדים כבר פוטרו בענף הפיננסים וזו רק ההתחלה
- רווחי מזרחי טפחות מפעילות שוטפת ירדו ב-25% בעקבות משבר הקורונה
- הציבור ברח מניירות הערך אל הפקדונות והפסיד את העליות
בפברואר האחרון הודיע יוניסי, מהמנהלים הוותיקים והבכירים במזרחי טפחות כי החליט לעזוב לטובת תפקיד בהנהלת בנק לאומי. יוניסי ניהל את פעילות המשכנתאות של הבנק, שנחשבת לפעילות המרכזית שלו. נראה כי בבנק לא אהבו את עזיבתו למתחרים, והגישו לבית הדין לעבודה בקשה לצו מניעה. במזרחי טפחות ביקשו לממש את הסעיף בחוזה של יוניסי הדורש שישה חודשי צינון בטרם יחל לעבוד בבנק לאומי. עוד נטען כי בידי יוניסי מידע מסחרי רגיש על מזרחי טפחות, והבנק דרש לקבל חזרה את החומרים.
"נהגו בצורה משפילה"
בסופו של דבר קבע בית הדין לעבודה כי על יוניסי להחזיר מסמך הקשור לתוכנית האסטרטגית של הבנק, וכן כי עליו לקיים ארבעה חודשי צינון (פחות מכפי שנכתב בחוזה) בטרם יחל לעבוד בבנק לאומי כך שיחל את עבודתו שם כבר ב־25 ביוני.
כתב ההגנה שהגיש יוניסי חושף מערכת יחסים עכורה בינו לבין חלק מהמנהלים וטענות קשות להתנכרות ולפוליטיקה פנימית, שהביאו אותו להבין כי אפסו סיכויו להתקדם בבנק, ולכן חיפש אלטרנטיבה בבנק אחר. "בתקופה האחרונה של עבודתו נאלץ יוניסי להתמודד עם יחס מתנכל ופוגעני מצד גורמים שונים בבנק, שהרשו לעצמם לנהוג כלפיו בצורה משפילה ופוגענית, לפגוע בסמכויותיו, ולפעול בצורה מתאומת כדי לסכל קידום שהובטל לו", כותבים עורכי הדין של יוניסי.
עיקר טענותיו של יוניסי מופנות למערכת היחסים שהייתה לו עם מיטל הרוש, מנהלת סקטור בנקאות ישירה בבנק. לדבריו הרוש הייתה מקורבת למנכ"ל הקודם אלי יונס, שכן הייתה העוזרת האישית שלו, וכן למנכ"ל הנוכחי אלדד פרשר ולמשה לארי, ראש החטיבה הפיננסית, המועמד המרכזי לתפקיד המנכ"ל הבא.
"כחודש לאחר כניסתה לתפקיד יוניסי והרוש נפגשו, והיא אמרה שהיא חוששת שלא תוכל להתפתח מקצועית כשהיא תחת צילו. יוניסי ניסה להרגיעה וביקש כי ישתפו פעולה. לאחר שבועיים קיבל הודעה מהרוש לפיו החליטה למדר אותו מקבלת דיווח יומי אודות תחום הבנקאות הישירה. זאת הייתה סנונית ראשונה למה שעתיד לבוא אחר כך. בסמוך לאחר מכן היא אסרה על מנהלים ואנשי מפתח בסקטור לקיים פגישות עם יוניסי", נכתב.
עוד טוען יוניסי כי בשל קשריה של הרוש עם פרשר ולארי נמנעו מנהליו מלקטוע את ההתנכלות. "מר אנגל (ראש החטיבה הקמעונאית בבנק) המליץ ליוניסי להסתדר עם גברת הרוש, האזהרה הייתה שאם לא ימצא דרך לרצות את גברת הרוש, הרי היא בזכות קשריה תביא למניעת קידומו".
"סחיטה באיומים"
יוניסי טוען כי היה מועמד מוביל לתפקידים בכירים, ובעיקר להחליף את אנגל, אולם "נשמעו ברבעון האחרון של 2019 קולות אחרים". לדבריו, גם לארי סיכל את התקדמותו בבנק על רקע קשריו עם הרוש: "לארי פעל לטרפד את קידומו של יוניסי, ואמר לאנגל כי השטח לא יקבל את קידומו של יוניסי. אולם אין ממשק מקצועי משותף בין לארי ליוניסי או בין לארי לבין 'השטח' במשכנתאות. נראה שלארי העדיף את קשריו עם הרוש על פני שיקול דעת מקצועי ואינטרס הבנק", כותבים עורכי הדין.
טענותיו של יוניסי אינן מסתכמות רק בסיבות שהובילו אותו לדבריו לעזוב את הבנק, אלא גם בתגובה שקיבל מפרשר כשהודיע לעזיבה לבנק המתחרה. "פרשר ואנגל הטיחו איומים חמורים כי יבולע לו אם יעמוד על כוונתו לעזוב. הם דרשו בו לחזור מכוונתו לעזוב את הבנק, וכאשר לא נכנע לאיומים גורש בבושת פנים ממקום עבודתו בעשורים האחרונים. מדובר באיומים חמורים אשר גובלים בסחיטה באיומים, כל זאת בעודם מתעלמים מ־25 שנות השירות המסור שלו וההתנכלויות כלפיו שעליהן הם ידעו מזה זמן רב", נכתב.
עוד טוען יוניסי כי "פרשר ואנגל איימו עליו מפני עונש חמור שיוטל עליו אם לא יעשה כן, והודיעו לו כי הבנק ירדוף אותו וכי כוונתם להילחם בך בכל הכוח".
יוניסי אף מציין במסמכים כי ביום שבו בנק לאומי פירסם הודעה על הצטרפותו אליו הוא חווה ניכור מממזרחי טפחות: "באותו יום ניתנה הנחיה לצוותי הביטחון שלא לאפשר לו להיכנס בשערי הבנק. בהמשך נודע כי אספו גורמים בבנק את חפציו האישיים ממשרדו ושלחו אותם לביתו".
הבנק: "טענות שקריות"
ממזרחי טפחות נמסר בתגובה: "אנו דוחים בשאט נפש את טענותיו השקריות של יוניסי ואת ניסיונותיו המופרכים להטיל דופי במנהלים איכותיים, מקצועיים וישרי דרך. לא ניגרר לרמה כל כך ירודה של דברים. רק נזכיר ש'כל הפוסל – במומו פוסל'. פנינו לבית הדין לעבודה בשלושה נושאים: דרישה שיוניסי יחזיר אלינו מסמכים חסויים שהוציא ללא רשות; דרישה לשמור בסודיות סודות מסחריים; ודרישה שיעמוד בתנאי הסכם ההעסקה שעליו הוא חתום. בית הדין קיבל את דרישותינו, תוך שהוא נעתר לבקשתו לקיצור תקופת אי־התחרות מחצי שנה לארבעה חודשים. מזרחי טפחות הוביל את שוק המשכנתאות הרבה לפני שיוניסי ניהל את התחום וממשיך להוביל גם לאחר עזיבתו".
אורי יוניסי מסר: "אני גאה בהישגים שלי במזרחי טפחות ובהיותי חלק מההצלחה של הבנק בשנים האחרונות. שמתי את הפרק הזה בקריירה מאחורי, והחל מסוף החודש אני גאה להצטרף ללאומי ולתרום שם מניסיוני".
באי כוח יוניסי ובנק לאומי, עו"ד אשר חלד ועו"ד ירון לסטרל מציינים שתגובת בנק המזרחי אינה מדויקת בלשון המעטה.
"בנק המזרחי דרש תקופת צינון של 12 חודשים, מר יוניסי הציע 3 חודשים ובית הדין, שהוסמך לפסוק לפשרה 'חתך' והעמיד את תקופת הצינון על 4 חודשים".