חגיגות השמחה של מאסק מסתירות את אי השוויון בעמק הסיליקון
עמק הסיליקון אמנם נוגע בכוכבים, אבל המהומות שמתחוללות בימים האחרונים בערים גדולות בארה"ב כתוצאה מהפערים החברתיים-כלכליים וחוסר השיוויון המטריד בין שחורים ולבנים, מחזירות אותו לקרקע המציאות. המהומות עדיין פוסחות על הבועה של העמק, אבל היקף המשבר מחלחל
51 שנה לאחר אותה נחיתה על הירח, ישבו אתמול בצהריים אלפי משפחות בעמק הסיליקון, שעדיין בהסגר, וספרו בהתרגשות את השניות לשיגור הראשון של חללית מאוישת של נאס"א ולראשונה של חברה פרטית.
בתקופה בה עולות שאלות על המשך ההגמוניה של עמק הסיליקון עם המעבר לעבודה מרחוק על רקע נאומיהם של מארק צוקרברג וג'ק דורסי, בימים בהם התחרות הטכנולוגית והכלכלית עם סין בשיאה, השיגור המוצלח של SpaceX והנחיתה המדויקת חזרה של המשגר הם זריקת עידוד חזקה ל-DNA של העמק - חדשנות, יצירתיות והתגברות על מכשולים טכנולוגיים בלתי ישימים.
קשה שלא להתרשם מההצלחה של השיגור. המסירות של אילון מאסק מנציחה היום יותר מתמיד את האיש שלא נח, מעשן ג'וינטים בשרשרת, ישן במפעל הטסלה שלו, מתעלם מהנחיות המחוז לסגור קווי ייצור ומראה לכל קטני האמונה שהכל אפשרי. האיש שנע בין תפקיד הילד המופרע לתפקיד הממציא הגאון, האיירון מן של מרוול. יש משהו מיוחד במקום שגיבוריו אינם זמרים, או גיבורי תוכנית האח הגדול, אלא אנשים שהקימו חברות שמשנות את המציאות.
בבית הספר של ילדיי, הפוסטרים שמככבים על הקירות הם סרגיי ברין מגוגל, שריל סנדברג מפייסבוק ומאסק. וכמו כל אליל, גם הילדים שלי בני השבע והעשר, יודעים לזהות את הלהיטים של מאסק - מהטסלה, דרך הייפרלופ ועד ל-SpaceX. החלל, הופך לטריטוריה שיותר ויותר משקיעים בעמק מכוונים אליה, מפיתוח מעבורות, לוויינים קטנים (Planet) דרך כרייה של מינרלים על אסטרואידים.
החלל תמיד הלהיב את אנשי העמק שבבסיסו פועל מרכז הפיתוח של נאס"א - בסיס איימס עם ההאנגרים הגדולים שבו (ושהטכנולוג הראשי שלו הוא הישראלי ד"ר יעקב כהן). אולם עד כה, אף אחד מהם לא באמת התקרב לכוכבים כמו שמאסק הצליח, וכפי שהפך את חזון המכונית החשמלית לנחלת הכלל דרך טסלה, הוא מקדם את כולנו לעתיד שבו נוכל בעצמנו לטוס לטיולים מחוץ לאטמוספרה.
עמק הסיליקון אמנם נוגע בכוכבים, אבל המציאות - המהומות שמתחוללות בימים האחרונים בערים גדולות בארה"ב כתוצאה מהפערים החברתיים-כלכליים וחוסר השיוויון המטריד בין שחורים ולבנים, מחזירה אותו לקרקע המציאות. לצד מרכז הפיתוח של נאס"א ממוקמת מזרח פאלו אלטו, עיירה שרוב תושביה שחורים ובשנות האלפיים זכתה לתואר המפוקפק של בירת מקרי הרצח בארה"ב. אמזון אמנם הקימה בה את מרכז הפיתוח שלה, ומחירי הנדל"ן בה קפצו, אולם היא עדיין תזכורת לעובדה שבכירי העמק מנסים להדחיק - היעדר ייצוג מוחלט של שחורים ולטינים בתעשיית ההייטק, במשרות זוטרות ובכירות.
גם הנשיא לשעבר ברק אובמה, יקיר העמק, לא הצליח לגרום לעמק להיות מקום הטרוגני המשלב קבוצות ללא ייצוג נאות בחברות ההייטק. המהומות עדיין פוסחות על הבועה של העמק, אבל היקף המשבר מחלחל. ידידי, אירה ארנפרייס, שיושב בבורד של טסלה ושל SpaceX, כתב היום בפייסבוק כי כשהשקיע לפני 12 שנה בחברה, הוא לא האמין שהיום הזה יגיע וכתב על הגאווה מהשיגור המוצלח, אבל המשיך במה שרבים מרגישים בימים אלו, שההצלחה היא על רקע העצב והטרגדיה שמסביב, כשמסביב זעם, בורות וסכסוך על בסיס גזעי. "אני מקווה שההישג של SpaceX לא רק יעודד אותנו לפתוח את ליבנו ומוחנו כשאנו חוקרים את העולם שמעבר לנו, אלא גם לחבק זה את זה כאחים ואחיות אמיתיים על פני כדור הארץ", סיכם את הדיכוטומיה.
עודד חרמוני הוא שותף-מנהל בקרן ההון סיכון J-Ventures שבסיסה בעמק הסיליקון ומשקיעה בעיקר בחברות בעמק הסיליקון, ניו יורק, לוס אנגלס וישראל.