$
משפט

בלעדי

בעקבות ריבוי הפניות: הפיצוי בייצוגית לנפגעי האלטרוקסין נחתך ב־66%

רק מי שיימצאו זכאים מתוך 28 אלף הפונים משינוי הפורמולה של התרופה, יקבלו הרבה פחות מההערכות - עד 3,000 שקל בלבד לכל זכאי במקום 9,500 שקל כפי שקיוו בתחילה

8 שנים לאחר שהוגשה תובענה ייצוגית בפרשה שהסעירה עשרות אלפי נפגעים, פרשת האלטרוקסין מגיעה לסיום. אולם, מסתמן כי הפיצוי המקסימלי לזכאי יעמוד על לא יותר מ־3,000 שקל ולא 9,500 שקל כפי שקיוו בתחילה.

 

  

הפרשה מגיעה לסיום לאחר שהוגשה תובענה ייצוגית בשמם של עשרות אלפי חולים. אולם, הפרשה מסתיימת לא כפי שציפו הנפגעים, זאת לאור העובדה כי בתחילה הצפי היה לפניות של כ־4,000 חולים בבקשות לפיצוי אך לבסוף התברר כי ההיענות היתה גדולה הרבה יותר והתקבלו למעלה מ־28 אלף בקשות לפיצוי. כך עולה מפסק הדין שניתן ביום חמישי האחרון בבית המשפט המחוזי מרכז ומפורסם עתה לראשונה.

 

אלטרוקסין אלטרוקסין צילום: שאול גולן

 

השופטת אסתר שטמר קבעה בפסק דינה לא לפתוח את "השערים" ולא לאפשר למבקשים נוספים שלא פנו לועדה עד 19 במרץ 2019 להגיש בקשות לוועדה. "האפשרות האחרת, של פתיחת השערים והפחתת הפיצוי עוד יותר – נראית בעיני סבירה פחות", קבעה השופטת.

 

עו"ד יעקב דוידוביץ עו"ד יעקב דוידוביץ צילום: אלון רון
כמו כן, המנגנון שמטפל בבדיקת הבקשות לפיצוי על מנת לקבוע מי זכאי ומי לא, יסיים את פעילותו עד סוף חודש אוגוסט 2020. המשמעות הינה כי התשלומים למי שנמצא זכאי יועברו כבר בחודשים ספטמבר-אוקטובר 2020. סכום הפיצוי הכולל אותו תשלם חברת התרופות פריגו ישאר על כנו כ־45 מיליון שקל והיא תוסיף תשלום של 3.5 מיליון שקל למנגנון הוועדה כך שיוכל להשלים את עבודתו במלואה.

 

ב־16 בפברואר 2011 שונה ההרכב של הרכיב הבלתי פעיל בתרופה המכונה אלטרוקסין, תרופה אשר שימשה באותה עת לטיפול סדיר בכ־330 אלף חולים וחולות הסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס. שינוי הפורמולציה נעשה באישור משרד הבריאות, ותוך דיווח לאקוני לקופות החולים ולרופאים המטפלים. עם זאת, דבר השינוי לא פורסם למטופלים עצמם שחלקם יצאו מאיזון מהשינוי בפורמולציה וסבלו משלל תופעות לוואי כמו דיכאון. בעקבות המקרה הוגשה בקשה לאישור תביעה ייצוגית (שאיחדה כמה תובענות) נגד חברת התרופות. הבקשה אושרה על ידי בית משפט ובסופו של יום הגיעו חברת התרופות פריגו והתובעים להסדר פשרה שאושר על ידי בית משפט בשנת 2018. כעת כעבור 8 שנים מגיעה הפרשה לסופה.

 

בא כוח המייצג עו"ד יעקב דוידוביץ מסר בתגובה: "סכום הפיצוי הכולל ישאר על כנו ויהיה למעלה מ־45 מיליון שקלים דבר שמאפשר את העברת הכסף לזכאים עד חודש ספטמבר. יש לזכור כי מקורו של המשבר נעוץ במחדלי המדינה וקופות החולים ששיגרו הודעות מטעות למבוטחי הקופות ובאיחור ניכר, מהן ניתן היה להבין שכל מי שנטל את התרופה זכאי לפיצוי. בעקבות כך התקבלו בוועדה כ־30 אלף פניות וזאת כאשר הציפייה היתה ל־4,000 בלבד. לאור כך, להערכתנו הסכום המירבי יעמוד על 3,000 שקלים בלבד. כך או כך, עד סוף חודש ספטמבר 2020 הזכאים יקבלו את התשלום בהעברה בנקאית אליהם".
x