המדינה שלא התרגשה מהקורונה צמחה ברבעון הראשון
החלטתה של שבדיה להטיל סגר רך - שעלתה לה בשיעור מקרי מוות גבוה יחסית - הובילה לביקורת ברחבי העולם. עם זאת, בזמן שמדינות רבות שקעו במיתון, כלכלת שבדיה צמחה ב-0.1% ברבעון הראשון. כלכלנים: סיכוי קטן שתצליח להימנע ממיתון ב-2020
כלכלת שבדיה צמחה ברבעון הראשון בזמן שמדינות רבות אחרות שקעו לתוך מיתון, מה שמצית מחדש את הדיון לגבי אופן ההתמודדות הטוב ביותר עם המגפה. כך מדווחת סוכנות הידיעות הכלכלית בלומברג היום (שבת).
- "אנחנו מתחילים להבין שהמודל השבדי לא היה החכם ביותר"
- האנטי־סגר לא יציל את כלכלת שבדיה מהתכווצות חדה
- האפידמיולוג של שבדיה לא מתחרט: "אם תהיה עוד התפרצות - נפעל באופן דומה"
שבדיה בחרה במסלול של סגר רך, אך גישתה הביאה לשיעור מוות גבוה יותר ממדינות רבות אחרות. בנוסף אמרה ממשלת שבדיה לאחרונה שהיא מכירה בכך שביחס ל-2020 כולה, כלכלתה צפויה לרשום את הירידה הגדולה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה.
עם זאת, נתוני התמ"ג שפורסמו אתמול לפיהם הצמיחה ברבעון הראשון עמדה על 0.1% לעומת הרבעון הרביעי, מספקים "סימן נוסף לכך שאמצעי הכלה פחות נוקשים הקלו את המהלומה הראשונית לכלכלה שנגרמה עקב המגפה, כך אמרה כלכלנית בלומברג יוהנה ג'ינסון. אך קיים סיכוי קטן מאוד לכך ש"שבדיה תוכל להימנע ממיתון ב-2020", גם אם הוא יהיה קל יותר מבמקומות אחרים.
עד כה נרשמו בשבדיה 4,395 מקרי מוות שקשורים לקוביד 19. למרות שהנגיף לא הימם בשום שלב את מערכת הבריאות של המדינה, שיעור התמותה הגבוה אילץ את הרשויות השבדיות להגן על גישתן למגפה. על פי מידע של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, בשבדיה נרשמו 41 מקרי מוות לכל 100,000 תושבים, וזאת לעומת 31 בארה"ב ו-10 בדנמרק השכנה. חנויות, בתי ספר, מכוני כושר ומסעדות נשארו כולם פתוחים במהלך המשבר, זאת בעוד הממשלה מעודדת את האזרחים לשמור על תקנות הריחוק החברתי.
האפידמיולוג המוביל בשבדיה, אנדרס טגנל, טען שהמודל השבדי מתוכנן להתמודד עם משבר ארוך טווח. הסגרים נוקשים אינם בני-קיימא בטיפול בנגיף שעשוי להישאר איתנו עוד שנים, לדבריו.