בוריס ג'ונסון רוצה לזרוק את וואווי אל מחוץ לרשת ה-5G של בריטניה
ראש ממשלת בריטניה מתכנן למנוע מהחברה להמשיך ולספק רכיבים לרשת הדור ה-5 שמוקמת בימים אלה במדינה. המהלך מתבצע כחודש לפני השתתפותו של ג'ונסון בפסגת ה-G7 הבאה
חדשות רעות לענקית הטלקום הסינית וואווי. על פי דיווח של עיתון הטלגרף הבריטי, בוריס ג'ונסון, ראש ממשלת בריטניה, מתכנן למנוע מהחברה להמשיך ולספק רכיבים לרשת הדור ה-5 שמוקמת בימים אלה במדינה. המהלך מיישר קו עם דרישות ממשל טראמפ לצמצום מעורבות החברה ברשתות התקשורת של בעלות בריתה הקרובות ביותר ושל מדינות מערביות נוספות.
- שוב מתוח: ארה"ב מתכננת להחריף הצעדים נגד וואווי, סין מאיימת על בואינג ואפל
- שוק הסמארטפונים הסיני מתאושש ממשבר הקורונה
- קריסה בשוק הסמארטפונים: וואווי וסמסונג סובלות אך בשיאומי מחייכים
התוכנית של ג'ונסון מיועדת לצמצם את מעורבות כל החברות הסיניות כספקיות טכנולוגיה לתשתיות לאומיות וקריטיות עד 2023. המהלך מתבצע כחודש לפני השתתפותו של ג'ונסון בפסגת ה-G7 הבאה. צמצום המעורבות של גורמים זרים ובעיקר סין בכלכלה ובמסחר הבריטי הפכה לאחת המנטרות העיקריות של ראש הממשלה הבריטי, בעיקר מאז תחילת משבר הקורונה.
הצהרות אלה ככל הנראה גם קשורות לשיחות הסחר שנערכות כיום בין ארה"ב לבריטניה. אלה מתבצעות במקביל למהלך הברקזיט ומיועדות לקבע את התחום לאחר שבריטניה תפרוש סופית מהאיחוד. עד כה, כל עוד בריטניה הייתה חלק מממוסדות האיחוד היא נאלצה להתחשב בהסכמים בינו לבין ארה"ב. כך שמדובר בצעדים חשובים שיסדירו את הסחר בין שתי המדינות בעתיד הקרוב.
בנוסף, מעורבותה של וואווי בבניית רשתות ה-5G בבריטניה זכתה לביקורת עצומה מספסלי המפלגה השמרנית של ג'ונסון, בין היתר בגלל הגילויים שסין מנסה בכל הכוח, כולל על ידי שימוש באמצעי סייבר, לגנוב קניין רוחני ומחקרים מתקדמים שמפותחים במדינות המערב למאבק בקורונה.
כדי לחסום את וואווי חוקית, ג'ונסון הפעיל את ה-NCSC, רשות הסייבר של בריטניה כדי שזו תערוך בדיקה מקיפה על מעורבתה של החברה ברשתות התקשורת הבריטיות והסכנות שכרוכות בכך. כל המהלך מהווה שינוי של 180 מעלות בגישה הבריטית. עוד בינואר האחרון הודיעה הממשלה הבריטית שהיא לא תיכנע לדרישות של הבית הלבן למנוע שימוש בציוד של וואווי במדינה.
כבר בשבוע שעבר הודיע הבית הלבן שהוא מכביד את הסנקציות נגד וואווי וימנע מכירה של טכנולוגיה אמריקאית לשימוש במוצריה. הדבר עשוי לגרום לבעיה קשה עבור החברה הסינית שעדיין נדרשת לרכיבים אמריקאיים במוצריה, בעיקר בתחום השבבים. עד כה כללי החרם קבעו שרכיבים בהם יותר מ-25% מהטכנולוגיה מקורה בארה"ב אסורים לשימוש. בנוסף חברות אמריקאיות היו יכולות להגיש בקשה לרשיון סחר עם וואווי למרות החרם. אך המדיניות החדשה ביטלה גם את ההקלות האלה וכעת מדובר באיסור גורף.
הדבר מהווה בעיה קשה לחברות טכנולוגיה זרות שלהן מרכזי פיתוח בארה"ב, כגון ענקית שבבי המובייל ARM, שעיצוביה משמשים לייצור מעבדים עבור כמעט כל הסמארטפונים בעולם ומוצרים נוספים. זה גם עשוי ליצור צרות לחברות אמריקאיות שלא מעט מהן מוכרות רכיבים ושירותים בסין. רק לאחרונה נודע שאמזון, גוגל ומיקרוסופט לא מהססות למכור שירותים וטכנולוגיה לחברות סיניות, גם כאלה שהואשמו בהפרת זכויות אדם. מנגד, המהלך עשוי להוות תמריץ חזק מאוד עבור סין כדי שתגביר את פיתוחה של תעשיית שבבים עצמאית ולחסוך את התלות בגורמים זרים.