ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן כנס האנרגיה Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות גיימינג 2024 PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup בטיחות במקומות עבודה +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

"יש מדינות שיכולות להרשות לעצמן לעבור לייצור מקומי, מדינת ישראל לא ביניהן"

כך אמר נדב איל, ראש דסק החוץ של חדשות 13 ב"שיחת ועידה" של כלכליסט ופסגות. לדבריו, "יש דברים שהאמריקאים והסינים יכולים להגיד אבל אנחנו מדינת ישראל הקטנה לא". והסביר: "אם נלך לסינים ולאמריקאים ונגיד להם שאנחנו מתחילים להטיל מכסי מגן ולהגדיל ייצור מקומי - למחרת בבוקר לא יהיו לנו פה הרבה מאוד מוצרי יסוד לייצור"

נעמי צורף 15:1125.05.20

"אם נלך לסינים ולאמריקאים ונגיד להם שאנחנו מתחילים להטיל מכסי מגן ולהגדיל ייצור מקומי - למחרת בבוקר לא יהיו לנו פה הרבה מאוד מוצרי יסוד לייצור", אמר נדב איל, ראש דסק החוץ של חדשות 13 בשיחה עם כתבת "כלכליסט" סופי שולמן.  

 

 

לדבריו, "יש דברים שהאמריקאים והסינים יכולים להגיד אבל אנחנו מדינת ישראל הקטנה לא יכולה להגיד. יש הבדל בין לעודד ייצור מקומי כמו חומרה בעולם ההייטק לבין לייצר פה משהו שלא כל כך יעיל רק כדי לשמור על מפעל שהוא פיל לבן. אני מתקשה לראות אותנו בעיצומו של משבר כלכלי מצליחים לממן את הדברים האלה".   

 

 

אנחנו יוצאים לעולם חדש של חשדנות וסגירות, לא רק בין אנשים אלא גם בין מדינות. האם הקורונה תאיץ את תהליך הדה-גלובליזציה?

"בינתיים הקורונה מאיצה אותו. עד כמה זה ארוך טווח אנחנו עוד נראה, אבל אין ספק שהקורונה מאיצה את נסיגת הגלובליזציה ובעצם מאיצה תופעות קודמות שהיו שם לפני כן וקיבלו דחיפה מהותית אידיאולוגית. טראמפ בעצמו אומר שהקורונה היא הוכחה שהגלובליזציה היא טעות ומצד שני אנשים אומרים שהקורונה היא הוכחה לזה שצריך יותר שת"פ בינלאומי כדי למנוע התפשטות של מגפות כאלה וגם את הסיכוי לשפל כלכלי עולמי חדש. שני הצדדים השתמשו בקורונה בתור טיעון לשאלה מי ינצח בקולות".

נדב איל בוועידת פסגות נדב איל בוועידת פסגות צילום: דור מנואל

 

אתה חושב שזה איזשהו תהליך שהוא תגובת נגד לאירוע הקשה שחווינו ועם הזמן נחזור בחזרה?

"אני חושב שיש דברים שאנחנו לא נחזור מהם חזרה כבר. אנחנו רואים פה יריבות בין-מעצמתית שהולכת ועולה בין ארה"ב לסין שמאיימת על רקמת הגלובליזציה והאיום הזה לא הולך לשום מקום גם אם יחסי המסחר יחזרו לחלוטין למצב שהיו, עדיין היריבות הזו מאיימת על שיתוף פעולה בינ"ל ועל היכולת שלנו לייצר איפה שאנחנו רוצים לייצר, להוביל איפה שאנחנו רוצים למכור, להשתמש בארביטראז’ בעלויות שוק העבודה, כל הדברים האלה נמצאים תחת איום".

 

הפגיעות של שרשראות הערך – אתה רואה תסריט שנהפוך למדינה עם יותר ייצור עצמי וירידה משמעותית בסחר הבינ"ל?

"אני חושב שזה ידרוש שינויי חקיקה. בסופו של דבר חברות שמטרתן היא השאת ערך לבעלי המניות שלהן ימשיכו לייצר איפה שזול ולהוביל. אם יתחילו לשים יותר מכסי מגן למיניהם, לשנות חקיקה ולשבור את כללי ארגון הסחר העולמי אז נראה יותר ויותר ייצור מקומי.

 

"ייצור מקומי הוא לא יעיל כעניין ערכי, הוא גורם להפחתה בהכנסה הפנויה הוא יגרום לעליית מחירים והמשמעויות שלו גם מבחינת עוני וגם מבחינת מעמד הביניים צפויות להיות קשות מאוד.

 

"יש מדינות שיכולות להרשות לעצמן ייצור מקומי יותר מאחרות וייתכן שהן יעשו את זה, אבל רוב המדינות בעולם לא יכולות ובכלל זה גם מדינת ישראל וכל היבשת האירופאית לא יכולו להרשות לעצמן לייצר מחדש פלדה בבריטניה".

x