מנועי הכסף
האם נוכל להתמודד עם גירעון של 10% ושיעור אבטלה של 15%?
הדילמה של הממשלה החדשה - לטפל כבר עכשיו בשיעור האבטלה או לתת לכלכלה להתמודד לבד תוך כדי שמירה על גירעון 'סביר'. פודקאסט מנועי הכסף - פרק 103
נראה כי הגענו לשלב השלישי של משבר הקורונה - שלב ההתמודדות עם נתוני הכלכלה הקשים. המשבר הנוכחי החל עם מכה ראשונית כואבת הכוללת משק כמעט משותק, המשיך עם חבילת תמריצים לאזרחים ולעסקים מהמדינה וכעת הגענו לשלב של איך מתמודדים עם מאות אלפי מובטלים ועם השלכות פיננסיות לא פשוטות.
טרם פורסמו שיעורי האבטלה הרשמיים של הלמ"ס, אולם כבר עכשיו ברור כי אנחנו לקראת מספרים שלא נראו כאן שנים רבות. רק ממספר המשרות הפנויות שצנח באפריל לרמה הנמוכה ביותר בעשור האחרון - ניתן להבין לקראת מה אנחנו עומדים. לגבי הגירעון כבר עכשיו ברור כי אם נסיים את השנה עם גירעון חד ספרתי כאחוז מהתוצר - אלו יהיו חדשות טובות.
כעת, השאלה שעומדת עכשיו בפני הממשלה החדשה היא מה האסטרטגיה איתה אנחנו הולכים לשנים הקרובות. האם כדאי לתת לכלכלה להסתדר לבד - כלומר פותחים את המשק, מפסיקים עם חבילות התמריצים ותוך כדי שומרים על גירעון סביר ושער חליפין יציב. או מנגד האם האסטרטגיה הנכונה היא לעשות את כל המאמצים על מנת להחזיר את שיעור האבטלה לרמה אליה היינו רגילים לפני המשבר - גם במחיר של חוסר יציבות בשער החליפין, גירעון דו ספרתי ואינפלציה דוהרת.
על הדילמה הזו ועוד דיברנו בפרק ה-103 של פודקאסט מנועי הכסף עם הכלכלן והאסטרטג הראשי של פסגות, אורי גרינפלד.