מאת: רוני שמעון 21/5/20
מגפת הקורונה גרמה לסגירה זמנית של אלפי בתי עסק קטנים ובינוניים בישראל וכעת, עבור חלקם, עלולה להפוך הסגירה הזמנית לקבועה. הסיבה לכך שעסקים רבים סוגרים את שעריהם, היא חוסר היכולת שלהם להמשיך ולעמוד בתשלומים השוטפים, בעקבות חובות שהצטברו בעקבות הקורונה והסגר. הנפגעים העיקריים הם כמובן עסקים מתחום התיירות, התרבות והפנאי, כמו: מסעדות, בתי מלון, בתי קפה, מזון מהיר, צימרים, מדריכי טיולים ועוד. הם לא היחידים, שכן גם העסקים שהמשיכו לעבוד - עשו זאת במתכונת מצומצמת מאוד.
|
ג'קי מצא: "בעלי העסקים במשבר - חובת המדינה לסייע להם"
|
צילום: איל יצהר
|
כעת נוצר שיח ציבורי לגבי המצב בו עסקים קטנים ובינוניים נמצאים. בעוד שהעסקים יחלו לשלם מסים באופן שוטף על הכנסותיהם למדינה, הם אינם מקבלים פיצויים הולמים ונותרים להתמודד עם המצב כמעט לבדם. ג'קי מצא,
מנהל רשות המסים בעבר ומומחה מס בעל משרד ייעוץ בוטיק בהווה, הסביר לנו אילו הקלות מס כדאי לקדם על מנת לחזק את העסקים וכיצד ניתן לממן את העלות התקציבית של הקלות אלו.
יישוב מחלוקות מס והפחתת מס על חלוקת דיבידנדים
לטענתו של רו"ח והמשפטן מצא, רשות המסים יכולה לגייס סכומים כספיים גדולים בזמן מהיר יחסית, על ידי ביצוע שתי פעולות עיקריות. הראשונה - ליישב מחלוקות מס באמצעות פשרות הוגנות. "נכון להיום, ישנם עשרות מיליארדי שקלים אשר נמצאים במחלוקת, בשלבים שונים של דיונים בבתי המשפט", אומר ג'קי מצא. "רשות המסים יכולה להציע פשרות, ועל ידי כך לפתור חלק רב מהמחלוקות, ולגייס סכומי כסף גדולים מאוד תוך זמן קצר, במקום להותירם במחלוקת של שנים ללא יכולת לגבות אותם".
ומצא אינו טועה. נכון לתחילת השנה כ-26 מיליארד שקלים נמצאים בבתי המשפט בעקבות מחלוקות מס שונות. אם רשות המסים תנהיג מדיניות של פשרות, היא תוכל לגייס סכומים משמעותיים מאוד מהמיליארדים הנמצאים במחלוקת, ולהזרים כספים אלו לטובת הקלות כלכליות עבור בעלי עסקים קטנים ובינוניים.
|
ג'קי מצא: "לעזור לעסקים - באמצעות הקלות מס"
|
צילום: Canva
|
הדרך השנייה לגיוס סכומי כסף גדולים תוך זמן קצר, הינה חקיקת הוראת שעה להפחתת מס על דיבידנדים מ-33% ל-25%, דרך שכבר נוסתה בעבר בהצלחה רבה. "בשנת 2017, בין החודשים ינואר וספטמבר, הוחלה הוראת שעה אשר אפשרה חלוקת דיבידנד מוטב בשיעור מס מופחת של 25%. בעלי מניות מהותיים בחברות שונות, בחרו לנצל את ההטבה - ועל ידי כך הוזרמו תוך תקופה קצרה מיליארדי שקלים לקופת המדינה", טוען ג'קי מצא.
מצא הוסיף: "באמצעות פשרות בבתי המשפט וחקיקת הוראת שעה לחלוקת דיבידנד מוטב, ניתן יהיה לגייס סכומי כסף אדירים, אשר ישמשו את המדינה למתן הקלות מס עבור בעלי העסקים. בתקופה כל כך רגישה שהמשק מצוי בה, חייבים לפעול מהר כדי להשתקם מהמשבר".
הקלות מס חשובות לבעלי העסקים
בעלי העסקים הקטנים והבינוניים נמצאים במצב קשה מאוד מאז תחילת המשבר. אלפי עסקים נאלצו לעצור את פעילותם לגמרי בזמן הסגר, והכנסתם נפגעה באופן משמעותי מאוד. הפיצויים שקיבלו העצמאים ובעלי העסקים, אם הם קיבלו פיצויים כלשהם, לא הספיקו לתשלומים עבור משכורות העובדים, מלאי, שכירויות ותשלומים שוטפים נוספים.
לטענת ג'קי מצא, על מנת לעזור לבעלי העסקים ולסייע למשק לחזור לפעילות מלאה, על המדינה ורשות המסים להחיל מספר הקלות מס והטבות, אשר יתנו "מרווח נשימה" ו"בוסט כלכלי" עבור בתי עסק שנפגעו ממשבר הקורונה.
|
ג'קי מצא: "בתקופת משבר כלכלי יש לחשוב מחוץ לקופסה"
|
צילום: Canva
|
מצא מציע מספר הצעות, כמו למשל קיזוז הפסדים לאחור. "כיום, כאשר עסק נמצא בהפסד בשנת מס מסוימת, הוא יכול לקזז זאת רק כנגד רווח בשנים הבאות. לפי דעתי, כדאי ואף מומלץ לתת לעסקים את האפשרות לקזז הפסדים שנגרמו ב-2020 כתוצאה מהקורונה, לאלו שנהנו מרווחים בשנים קודמות. הדרך שתאפשר זאת היא איחוד דו"חות 2019 (שטרם הוגשו) עם דו"חות 2020". ממליץ מצא.
דרך נוספת יכולה להיות באמצעות קיזוז עודפות כנגד ניכויי מס שכר. כיום תשלום מס על עודפות, העומד על 45%, מקוזז מתשלומי המס הנדרשים בשנת רווח, וכאשר העסק בהפסד, אפשר לקזז את המס ששולם על העודפות רק כנגד המס בעתיד בגין הרווח.
"כיום יש מספר רב של חברות שעומד לזכותן סכומים ששולמו למס הכנסה בגין עודפות, אשר לא ניתן לנצלם - עד שיהיו ברווח", אומר מצא ומרחיב: "הקלה אפשרית היא לתת לבעלי עסקים לקזז את מס העודפות העומד לזכותם, כנגד המס במקור של שכר העובדים, וכך הדבר יפחית, הלכה למעשה, את עלויות השכר של המעסיק".
סיוע למגזר השלישי
בנוסף למגזר העסקי אשר נמצא במצב לא פשוט בעקבות המשבר, גם המגזר השלישי, עמותות, ארגונים ומלכ"רים, נכנס "למים העמוקים" בעקבות הקורונה, וצפויה ירידה בתרומות מבתי עסק ואנשים פרטיים - לאור המצב הכלכלי. "קיימות דרכים לסייע גם למגזר השלישי. ניתן לעשות זאת על ידי הגדלה של תקרת הזיכוי ממס בגין תרומות, כך שחברות אשר רוצות לתרום לעמותות ומלכ"רים ונמנעות בגלל התקרה, יתרמו יותר", אומר מצא.
הוא מציין גם כי כיום קיימת תקרה של 30% מההכנסה החייבת במס לאותה שנה, או 9.35 מיליון ש"ח, לפי הנמוך מביניהם. על ידי ביטול התקרה או העלאתה, ארגונים גדולים יוכלו לתרום סכומים גדולים יותר והתמריץ יהיה כמובן זיכוי המס, שיגדל בגין התרומה.
"חייבים לעזור גם לעצמאים העוסקים מן הבית"
במשך שנים מתעקשים במס הכנסה לא להחשיב כהוצאות את התשלומים השוטפים של עצמאים ופרילנסרים העובדים מביתם. "הוצאות כגון: בייביסיטר, חשמל, מים, ארנונה וכו', אינם נחשבים כהוצאות עסק עבור עצמאים ופרילנסרים", אומר מצא.
"בתקופה הזאת מן הראוי לבחון בחיוב שינוי מדיניות שיאפשר לעצמאים מסוג זה להחשיב חלק מהוצאות אלו כהוצאות העסק, היות וביתם הוא גם סביבת עבודתם, וההוצאות הללו חיוניות לתחזוקת השירות או העסק שלהם".
"המשק יתגבר - אך דרוש גיבוי מהממשלה ורשות המסים"
בסיכום דבריו אומר מומחה המס ג'קי מצא,
כי הוא מאמין שהמשק הישראלי יתגבר, אך מסביר כי היציאה מן המשבר והמהירות בה תתבצע החזרה לשגרה, תלויים במדיניות שתנקוט הממשלה החדשה. "העסקים הקטנים והבינוניים הם עמוד השדרה של הכלכלה הישראלית. המדינה זקוקה להם וכעת גם הם זקוקים לה. על המדינה לקחת אחריות בנושא הזה בדחיפות", אומר מצא.
"קיימת חובה מוסרית לסייע לחברות, עצמאים, פרילנסרים ולמלכ"רים, גם אם נדרש לבצע גיוס כספים באמצעים שציינתי, וגם אם נדרש להכניס את היד לכיס, אסור בשום אופן לתת להם ליפול בגלל משבר הקורונה", מסכם מצא.