$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

משרד הביטחון למען הרופאים: פיתח מפוח חשמלי נגד האדים מהמסכה

מנהלת טנק המרכבה תספק לרופאים מסכה עם מפוח חשמלי וסוללהשנועדה לפתור את אחת הבעיות שכל מרכיב משקפיים נתקל בה: האדים המצטברים על העדשות

אודי עציון 22:1816.05.20

במערכת הביטחון מתחילים לחזור לשגירה בהיבטי העיסוק בקורונה, אבל פיתוחים בתחום של יחידות הטכנולוגיה של הצבא ממשיכים להגיע לבתי החולים.

 

במנהלת טנק המרכבה במשרד הביטחון, המייצרת גם את נגמ"ש הנמ"ר ואת הרכב הקרבי הגלגלי החדש "איתן", פיתחו לרופאים מסכה עם מפוח חשמלי וסוללה צמודה, שנועדה לפתור את אחת הבעיות שכל מרכיב משקפיים נתקל בה: האדים המצטברים על העדשות כאשר מרכיבים מסכת אף ופה כהתגוננות מהקורונה. עבור צוותים רפואיים, הנדרשים ללבוש ציוד מיגון במשך שעות ארוכות כאשר הם באים במגע עם חולי קורונה, מהווים האדים קושי משמעותי, ולעתים אינם מאפשרים להם לקרוא מידע ממוניטורים רפואיים.

 

מסכה שקופה (אילוסטרציה) מסכה שקופה (אילוסטרציה)

 

המערכת שתיכננו מהנדסי הטנקים וקיבלה את הכינוי "זפיר" מבוססת על מסיכה שקופה, שבחלקה העליון מורכב מפוח חשמלי. המפוח מקבל אספקת חשמל מסוללה שמורכבת בחלק האחורי של המערכת, על סרט הראש שנוא המשתמש ומחזיק את המסכה מול פניו. כל הרכיבים נמצאים בייצור אזרחי, לטובת הפחתת עלויות, כאשר המפוח למשל עולה כמה עשרות שקלים.

 

 

הפתרון לאדים הפתרון לאדים

 

לאחר שהמערכת נבחנה במשל"ט הקורונה, הועברו כמה עשרות יחידות לבתי החולים. טרם נבחר היכן ייוצרו המסיכות החשמליות, והאם יימכרו גם לציבור הרחב, כמו לנותני שירות הבאים במגע עם מספר רב של אנשים ומחוייבים גם הם במיגון לאורך שעות ארוכות.

 

"זה לא תחום הפעילות הרגיל שלנו, אבל תוך הסתייעות ה-150 המהנדסים והעתודאים שלנו, התחברנו גם אנחנו למרכז השליטה בקורונה בתל השומר, כדי לחפש פתרונות לבעיות שיצרה המגיפה", הסביר לכלכליסט אל"מ אורן, ראש יחידת הפיתוח במנהלת המרכבה (מנתת"ק).

 

 

פיתוח נוסף של מנת"ק עושה שימוש ישיר בטכנולוגיה שמפותחת כעת עבור הגרסה הבאה של טנק המרכבה, "הסימן-4 ברק". מדובר ברשת מצלמות שמוצבת כבר בבית החולים לניאדו בנתניה, ומסוגלת לצלם את המוניטורים של החולים, לנתח את הנתונים שהם מציגים, ולהתריע לצוות כאשר הפרמטרים של החולים חורגים מתחום המותר. כל זאת בלי שהצוות צריך להתקרב פיזית אל מיאות החולים. המערכת תותקן גם בבית חולים וולפסון בחולון.

 

"ניתוח התמונה וקריאת נתוני המצלמות נשען על אלגוריתמים שפתחנו לסימן-4 ברק, ויאפשרו עם לטנק לספק לצוות מודעות סביבתית משופרת", מסביר אל"מ אורן. "זו אותה מתודולוגיה של התרעה על טיל בדרך, כאן היא תתריע לצוות על התדרדרות במצב החולה, שהייתה עלולה להתגלות באיחור ללא נוכחות איש צוות ליד מיטתו".

 

במנת"ק עברו לעבודה בשתי משמרות, כדי להמשיך בייצור הטנק והנגמ"ש, והיחידות הראשונות של ה'איתן' לצה"ל. 

 

x