משרד הקידום הקהילתי של אורלי לוי ינהל תקציב של 785 מיליון שקל בקדנציה
לפי ההסכם הקואליציוני, המשרד יכלול תחומים שיועברו מהמשרד לביטחון פנים. אלא שצפוי קושי בהעברת המטה להגנת ילדים ברשת וכן בנושא פרויקטים והתעצמות במגזר הערבי; עלות הקמת משרד חדש עומד על כ-10 מיליון שקל בשנה - 45 מיליון בקדנציה
הקמת "המשרד לחיזוק וקידום קהילתי" עבור ח"כ אורלי לוי אבקסיס (גשר) יעביר אליה מקופת המדינה תקציב של כ-785 מיליון שקל לקדנציה של 4.5 שנים. לוי אבקסיס חתמה הלילה עם הליכוד על הצטרפותה לקואליציה בתמורה להקמתו של המשרד החדש. סכום זה כולל מימון משרד ממשלתי שעלותה כ-45 מיליון שקל לקדצניה.
לפי ההסכם הקואליציוני המשרד יכלול את התחומים הבאים אשר יהיו בסמכות המיניסטריאלית של המשרד, שיועברו מהמשרד לביטחון פנים שבו הם נמצאים היום: הרשות לביטחון קהילתי:
- עיר ללא אלימות (ללא השיטור העירוני) שתהיה אחראית על מניעת אלימות במשפחה, פנימיות, הביטחון האישי (מצלמות ברחבי הערים), קידום נוער, אגף השיקום, והקרן לחילוט מסמים וכן, הרשות למאבק באלימות בסמים ובאלכוהול. היקף התקציב הוא 130 מיליון שקל.
- המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת - 30 מיליון שקל. אבל הוא מאוייש על ידי שוטרים במשטרה ולא ברור כיצד יחולק.
- פרויקטים והתעצמות במגזר הערבי - לא ברור כיצד יוחלק התקציב בין המשטרה לבין המשרד החדש.
ללוי הובטח עוד במסגרת ההסכם כי "התחומים הללו יהיו בסמכות מיניסטריאלית של המשרד לחיזוק וקידום קהילתי, עם המסגרת התקציבית הנדרשת".
מנתוני משרד האוצר עולה, כי תקציב הרשות למלחמה בסמים מגיע ל-36 מיליון שקל בשנה ואילו תקציב עיר ללא הפסקה הוא 95 מיליון שקל. מדובר אפוא בהוצאה שנתית של 131 מיליון שקל, ו-590 מיליון שקל בקדנציה.
לכך יש להוסיף את התקציב להתעצמות במגזר הערבי וכן יחידת 105 להגנה על ילדים ברשת. יחידת 105 מורכבת ברובה משוטרים שמשתייכים ליחידת 433. השר לביטחון פנים היוצא גלעד ארדן הקים לפני שנתיים את היחידות הללו שפועלות מול הרשויות המקומיות.
גורמים ממשלתיים הסבירו כי העברת המטה להגנת ילדים ברשת לידי המשרד החדש היא בעייתי. שכן מדובר במוקד משטרתי, שמספרו 105 הנותן מענק לילדים והורים בכל הקשור לילדים ברשת. המוקד הזה מאוייש בידי שוטרים. אם השיחה היא אזרחית מעבירים למשרדי הבריאות רווחה חינוך. אם השיחה מעלה חשש לעבירה פלילית אזי היא מועברת לטיפול אגף החקירות של משטרת ישראל. התקציב של המוקד הוא כ-30 מיליון שקל בשנה, וכעת נשאלת השאלה כיצד יפוצל. מה יעבור למשרד החדש ומה ישאר במשטרה.
אשר לסוגיית ההתעצמות במגזר הערבי, גם כאן יש בעיתיות. למשטרה הוקצה סכום של מיליארד שקל למשך 5 שנים למגזר. מדובר בהקמת תחנות משטרה במגזר הערבי, העסקת עובדות סוציאליות במשטרה במגזר הערבי, תחנות כבאות במגזר הערבי ועוד. אם הכספים הללו שיועדו לתגבור המשטרה במגזר הערבי יועברו למשרד החדש אזי לא רק המשטרה תיפגע אלא גם המגזר הערבי שעליו מבקשים להגן באמצעות המשטרה, וזאת במיוחד לנוכח האלימות הגואה במגזר הערבי.
לשכת לשרה, לשכה למנכ"ל
עלות לשכת שר היא 6.5 מיליון שקל בשנה, ועלות לשכת מנכ"ל 3.3 מיליון שקל בשנה. כלומר הוצאה של 10 מיליון שלק בשנה, או 45 מיליון שקל לקדנציה של 4.5 שנים.
הקמתו של משרד ממשלתי חדש עם עלויות גבוהות מעוררת ביקורת ציבורית רבה. ראשית הממשלה החדשה היא מנופחת עם 36 שרים ו-16 סגני שרים. בכלכליסט נחשף הבוקר שעלות הממשלה החדשה למשך קדנציה היא 1.45 מיליארד שקל.
הקמת משרד חדש לקידום קהילתי באה בצד עבודתם של המשרד לביטחון פנים, משרד הרווחה, והמשרד לשיוויון חברתי. את עבודת המשרד ניתן היה להשאיר במשרד לביטחון פנים.
בינואר 2018 החליטה ממשלת נתניהו לצמצם בהדרגה את מספר משרדי הממשלה מ-29 ל-17. באוצר קיוו לחסוך במצטבר 800 מיליון שקל. כעת, לא זו בלבד שאין מדובר בצמצום אלא מקימים עוד משרד ממשלתי מיותר, בנוסף לעשרות שרים מיותרים.