סיג'ן הדרום־קוריאנית שילשה את שווייה על גלי הקורונה
החברה זיהתה בינואר את פוטנציאל המכירות של בדיקות הקורונה ומשווקת כיום ל־60 מדינות. האישור בקוריאה וב־FDA הזניק את המניה בכ־220%
חברת הביוטק והדיאגנוסטיקה מדרום קוריאה סיג'ן (Seegene) עלתה על גל הקורונה ושילשה כמעט את שווייה ל־2.06 מיליארד דולר (2.58 טריליון וון דרום־קוריאני). הזינוק הגיע בעקבות קבלת אישור מטעם המרכז הממשלתי הדרום־קוריאני לבקרה ומניעת מחלות (KCDC) ב־12 בפברואר השנה לערכת בדיקה פרי פיתוחה לאיתור נגיף הקורונה.
- ממשלת בריטניה: הגענו ליעד של 100 אלף בדיקות קורונה ביום
- "הרבה כסף מיותר נשפך על המגפה, במקום לתגבר את הבדיקות והמעבדות"
- "לא בגלל מחלוקת": מכון ויצמן הפסיק את בדיקות הקורונה
ביום הדיווח על האישור עמד שווי החברה, הנסחרת בבורסה הדרום־קוריאנית, על 663.96 מיליון דולר (809.71 מיליארד וון). מאז מכרה סיג'ן 10 מיליון ערכות בדיקה ל־60 מדינות ברחבי העולם. המניה זינקה מתחילת השנה בכ־220%. מגפת הקורונה הובילה את סיג'ן לשיא כל הזמנים ב־30 במרץ השנה, עם זינוק של 276% מאז קבלת האישור, שהוביל אותה לשווי שיא של 2.49 מיליארד דולר. מאז ירד שווי החברה בכ־29%, אך ב־22 באפריל הגיע גם אישור ה־FDA, שהוביל את סיג'ן להצהיר כי קצב הייצור - שעמד עד תחילת אפריל על 100 אלף בדיקות בשבוע - יגיע במאי לכ־20 מיליון.
בעוד בדיקות אחרות מחפשות נוכחות של נוגדנים, סיג'ן משתמשת במה שמכונה תגובת שרשרת פולימראזית, כדי לאתר את הנגיף הקיים בנוזלי גוף לפני שנוצרים נוגדנים, ובאמצעות כך, לדברי המנכ"ל ומייסד החברה ד"ר צ'אן ג'ונג־יון, אפשר לאתר אנשים הנגועים בקורונה עוד לפני שהם מראים סימפטומים. צ'אן אמר בראיונות לרשת CNN ול"פורבס אסיה" כי הבדיקה יוצרה בתוך שלושה שבועות, לאחר שהחברה זיהתה עם תחילת ההתפרצות בווהאן, סין, כבר בדצמבר האחרון, את פוטנציאל הדרישה לבדיקות לזיהוי קורונה. "הביקוש מהממשלות עצום", אמר צ'אן, "והפוטנציאל מגיע לייצור של 3 מיליון בדיקות בשבוע".
סיג'ן נהפכה לכתובת בינלאומית בתחום, ולכן מתמקדת כרגע רק בערכות האלה. בדרום קוריאה, שהצליחה להשתלט על ההתפרצות באמצעות היקף בדיקות גדול, אחראית סיג'ן לכ־70% מהן, ועם המדינות שהיא מייצאת אליהן נמנות גם ארה"ב וישראל.
על פי חברת Hylabs הישראלית, המייבאת את הערכות של סיג'ן, כ־70% מהבדיקות בארץ הן מתוצרתה. ד"ר רותי כהן, המנהלת המדעית של Hylabs, אמרה ל"כלכליסט": "הבאנו כ־900 אלף בדיקות ומתוכם כבר סיפקנו כמחצית. היתה תקופה שבה הכשרנו כ־20 מעבדות עבור קופות החולים לביצוע הבדיקות, ואז אחוז הבדיקות מטעמנו היה גבוה יותר".
צ'אן, שמחזיק ב־18.1% מסיג'ן, הקים אותה בשנת 2000 בהשקעה של 300 מיליון וון (כ־240 אלף דולר). לחברה, שהחלה בפיתוח ערכות לאבחון מחלות סרטן בדרכי הנשימה והעיכול, לא היו הכנסות עד 2003, ורק לאחר שהחלה להתמקד בשווקים הבינלאומיים היא החלה לרשום הכנסות, שהסתכמו בשנה שעברה ב־105.3 מיליון דולר - 82% מהן בחו"ל - עם רווח נקי של 23 מיליון דולר. החברה נסחרת מספטמבר 2010, מרכזה בסיאול והיא מעסיקה 314 עובדים. יש לה שלוחות באיטליה, דובאי, ארה"ב, קנדה, גרמניה, ברזיל ומקסיקו, והיא משווקת את ערכות הבדיקה המולקולריות באמצעות 86 סוכנויות - 23 מהן בדרום קוריאה.