תעלומה באבו דאבי: מדוע חברת גידול הדגים זינקה ב-2,572%
חברת אינטרנשיונל הולדינגס טיפסה לשווי שוק של 14 מיליארד דולר לעומת 139 מיליון דולר לפני שנה, ולא נפגעה מהתרסקות השווקים בצל הקורונה או מצניחת מחירי הנפט; זאת למרות מחזורי מסחר נמוכים למדי, עם ממוצע של כ-31 פעולות קנייה או מכירה ביום בלבד
חברה באבו דאבי מפתיעה את המשקיעים לאחר שזינקה ב-2,574% ב-12 החודשים האחרונים בבורסה המקומית - על אף נפחי מסחר מצומצמים. החברה, אינטרנשיונל הולדינגס (International Holdings Company PJSC), שמרבית ההכנסות שלה ב-2018 הגיעו מגידול דגים באיחוד האמירויות, טיפסה לשווי שוק של 14 מיליארד דולר מ-139 מיליון דולר בשנה שעברה.
- אף אחד לא מצליח להבין מדוע המניה הזו זינקה ב-944% בוול סטריט
- הערכות: כלכלת דובאי תתכווץ השנה ב-6% בגלל משבר הקורונה
- צפו: כך השפיע משבר הקורונה על 100 החברות הגדולות בעולם
ההתחזקות הזו בשווי המניה לא נפגעה אפילו מהירידות החדות בבורסות העולם ברקע התפשטות מגפת הקורונה ואף לא מצניחת מחירי הנפט בחודש האחרון. מאז תחילת השנה מניית החברה עלתה ב-313%. העלייה המתמשכת הזו הפכה את המניה לבעלת הביצועים הטובים ביותר בעולם ב-12 החודשים האחרונים בקרב חברות בעלות שווי של מיליארד דולר ויותר. אינטרנשיונל הולדינגס הפכה גם להיות החברה החמישית בגודלה הנסחרת בבורסה באיחוד האמירויות במונחי שווי שוק.
הבעיה היא שקשה להסביר את התופעה. בסוף השנה שעברה שווי כלל הנכסים של החברה עמד על 1.1 מיליארד דולר, והרווח הנקי על 138 מיליון דולר, כך לפי הדו"ח השנתי שפרסמה. מאז תחילת 2019 פצחה החברה במסע רכישות, אם כי כל הנכסים שרכשה היו במחירים נמוכים יחסית. כך למשל אחת הרכישות הגדולות היא של PAL Cooling Holding ולשם כך הנפיקו מניות חדשות בשווי 357 מיליון דולר.
על אף העלייה החדה במחיר בשנה החולפת, נפחי המסחר היו נמוכים למדי. ב-12 החודשים האחרונים עד ל-10 במאי בוצעו 9,585 פעולות מסחר שונות על המניה, ממוצע של 30.9 ביום.
13 ו-14 באפריל היו הימים עם המחזור הגבוה ביותר במניות, ואחריהם שווי השוק של החברה עלה ב-2.2 מיליארד דולר. בדיווח שהעבירה IHC לבורסה ב-15 באפריל נאמר כי השינוי במחירים בשני הימים האמורים היה תולדה של עלייה בהצעות Bid (הצעות לרכישת המניה במחיר נקוב מקסימלי - שהיענות עם מחיר גבוה ממנו לא תתקבל) וירידה בהצעות Ask (הצעות למכירת המניה במחיר נקוב מינימלי - שהיענות עם מחיר נמוך ממנו לא תתקבל). החברה חזרה והדגישה כי היא מחויבת לחשוף "כל אירוע שעשוי להשפיע על מחיר המניה ולציית לכל החוקים ולשקיפות".
החברה שמחזיקה בנתח המניות השני בגודלו ב-IHC היא Royal Group for Corporate Management שבראשה עומד שייח תאנון בן זייד אל נהיאן ממשפחת שליט אבו דאבי, שמונה ליו"ר IHC באפריל. ביחד עם פאל גרופ שהיא חברת בת של רויאל גרופ היא חולשת על מעל 80% מהחברה הנסחרת. מעבר לכך, 13 משקיעים מחזיקים ב-97% מהחברה, נכון לסוף 2019.
שייח תאנון הוא גם יו"ר ADQ, מהחברות הגדולות באמירויות שיש לה נכסים במספר תעשיות שונות, כולל החברה המפעילה את הבורסה שבה נסחרת המניה.
החברות סרבו להגיב על הידיעה.