החוק לסנדול כחול לבן: כהונת היו"רים תוארך אוטומטית
מזכיר הממשלה מבקש להאריך בחצי שנה את כהונתם של בעלי תפקידים במגזר הציבורי. הסיבה: למנוע משרי כחול לבן למנות מחליפים מטעמם במוקדי השפעה כמו הרשות השנייה והטוטו
הממשלה מבקשת לחוקק חוק שיאריך בחצי שנה, עד אמצע נובמבר 2020, את כהונתם של בעלי תפקידים במגזר הציבורי. מדובר בין היתר ביושבי ראש וחברי דירקטוריון בחברות ממשלתיות, מנכ"לים, רואי חשבון, מבקר או יועץ ממשלתי בחברות ממשלתיות ורשויות מקומיות.
מדובר בהארכת כהונתם של נושאי משרה שמונו לפני 10 במרץ 2020 ושתקופת כהונתם מסתיימת עד אמצע ספטמבר 2020. מזכיר הממשלה צחי ברוורמן פנה בסוף השבוע אל מזכירת הכנסת ירדנה מלר הורוביץ בבקשה לחוקק את החוק במהירות בשלוש קריאות במליאת הכנסת כבר בימים הקרובים.
- נתניהו וגנץ דנו במנגנון רוטציה שיאריך את כהונת הממשלה ל-4.5 שנים
- נתניהו וגנץ סיכמו: הממשלה תוצג ביום רביעי הבא - לאחר שהחקיקה תושלם הלילה
- אושר חוק הרוטציה לממשלת אחדות, נתניהו צפוי לקבל היום את המנדט
המשמעות הפוליטית היא שהממשלה היוצאת תעביר חוק להקפאת מינויים חדשים, בין היתר במשרדים שאמורים לעבור לכחול לבן: תקשורת, ביטחון ותרבות. החוק החדש לא חל על מינויי מנכ"לים במשרדי הממשלה.
בעקבות כך יו"ר מועצת הרשות השנייה יוליה שמאלוב ברקוביץ', ממלא מקום מנכ"ל הרשות השנייה ניר שוויקי, מ"מ מנכ"ל הטוטו יעל אלמוג ומ"מ יו"ר מועצת הכבלים והלוויין אשר ביטון, שאמורים היו לסיים את תפקידם, ימשיכו בכהונתם. בשבוע שעבר פרסם מבקר המדינה דו"ח על מינויים בעלי זיקה פוליטית למועצת הרשות השנייה.
בדברי ההסבר להצעת החוק נטען כי "רשויות ציבוריות שמוסמכות למנות בעלי תפקיד פעלו בתקופה האחרונה בצמצום ניכר במצבת כוח העובדים עקב משבר הקורונה. אין לאותן רשויות אפשרות מעשית לפעול למינוי נושאי משרה חדשים. נוצר צורך בהסדר שיאריך את תקופות הכהונה של בעלי התפקיד באופן שלא יפגע בתפקודם של הגופים".
עוד מציעה הצעת החוק להאריך אוטומטית באופן רוחבי את תקופת תוקפם של אישורים רגולטוריים: "ההגבלות שנקבעו בתקנות הקשו את ההיערכות של רשויות ציבוריות לחידושם של אישורים רגולטוריים שתוקפם פוקע. עקב כך מוצע הסדר זמני שיאריך את תוקפם של אישורים רגולטוריים שיפקעו בתקופה הקרובה".
רשות החברות הממשלתית, שצפתה את בעיית הכהונה, האריכה את כהונתם של חלק מהיו"רים באופן אוטומטי. כך במקרה של חברת נמל אשדוד, התעשייה האווירית או מקורות - שם הוארכה הכהונה עד לסוף שנת 2020. עם זאת, המינוי לתפקיד מחייב את אישורו הטכני של שר האוצר המיועד ישראל כץ, כמו גם את אישורו של השר הרלבנטי למשרה: למשל חברת נמלי ישראל ושני נמלי הים יחכו לשר התחבורה, ואילו חברת מקורות וחברת הפחם לשר האנרגיה.
נתוני רשות החברות הממשלתיות מעלים שמספר המינויים האפשריים בחברות הגדולות במשק, כבר במהלך השנה הקרובה, אינו מבוטל. בין השמות הנוספים ניתן למנות את יו"ר נתיבי גז איתן פדן שצפוי לסיים את כהונתו עוד החודש, יו"ר חברת נמל אשדוד אורנה הוזמן בכור, יו"ר חברת נמל חיפה אשל ארמוני, יואל לביא, יו"ר חברת אשרא - החברה לביטוח סיכוני סחר חוץ,ויו"ר המועצה הישראלית לצרכנות אבי כהן.