דיווח שוטף
משרד הבריאות: פחות מ-5,000 חולי קורונה פעילים בישראל
הסכמה על הפעלת הצהרונים, קשיים מול הסתדרות המורים בכל הנוגע להפעלת הגנים בל"ג בעומר; מאות ישראלים שהגיעו לכנרת פונו על ידי פקחים, גם בראשון לציון חילקו דוחות; עלייה של 55 במספר החולים החדשים היום; מספר המתים מהנגיף עלה ל-245
20:30 - ירידה המספר החולים המונשמים, מספר החולים החדשים ממשיך להיות נמוך
משרד הבריאות מסר כי 16,436 חולי קורונה מאומתים התגלו עד כה בישראל, מהם 4,962 חולים פעילים. 63 מהם מונשמים, ו-245 מתו עד כה מהמגפה. 10,137 בדיקות לגילוי קורונה התבצעו אתמול. מספר החולים החדשים היום עלה ב-55.
(שירות כלכליסט)
17:00 - משבר הצהרונים נפתר. מזכ"לית הסתדרות המורים לגננות: אל תתנדבו בל"ג בעומר
משבר אחד נפתר ברובו, אין הסכמה בנוגע לאחר: משרד החינוך, משרד האוצר והשלטון המקומי הגיעו להסכם בנוגע להפעלת הצהרונים, לאחר שבתחילה ניתן מימון שהיה מאפשר רק את פתיחתם ברשויות שבהן המדד הסוציו-אקונומי נמוך יחסית. כעת, הצהרונים צפויים להיפתח בהדרגה בכל הרשויות - אך בינתיים לא בכיתות ג'. ההורים ישלמו בגין הימים שבהם ישהו הילדים במסגרות, כל רשות מקומית תודיע על מועד תחילת הפעלת הצהרונים.
אבל בנוגע ללימודים בל"ג בעומר בגני הילדים ובבתי הספר היסודיים עדיין אין הסכם. מזכ"לית הסתדרות המורים חזרה בה מקריאתה לגננות להתנדב בחופשת ל"ג בעומר ולפתוח את גני הילדים - שייפתחו רק יומיים לפני כן. במכתב לסגן הממונה על השכר באוצר, משה בכר, כתבה המזכ"לית יפה בן דוד כי תנחה את הגננות שאין לבצע התנדבות בל"ג בעומר, שיחול ביום שלישי הקרוב.
14:50 -מאות פונו מהכינרת, המונים בחופי ת"א וראשל"צ: "צריך לשחרר"
ברקע ההקלות של משרד הבריאות, ניצלו היום (ו') רבים את מזג האוויר השמשי ופקדו את חופי הים ברחבי הארץ - ואת חופי הכינרת בפרט. מרשות הכינרת נמסר כי "מאות משפחות פונו על-ידי יחידת פיקוח ואכיפה ברשות הכינרת ומשטרת ישראל מהחופים".
עוד נמסר מרשות הכינרת כי "הרוחצים הרבים מגיעים לחופים בניגוד להנחיות משרדי הפנים והבריאות ובניגוד לשילוט המורה כי החופים סגורים על-פי התקנות לשעת חירום. חלק מהבאים אף מחנים את כלי הרכב בסמוך לכבישים הראשיים תוך סיכון התנועה". בעקבות הפינוי מחופי הכינרת, מנכ"ל משרד הפנים מוטי כהן למנכ"ל המשרד לביטחון פנים משה (צ'יקו) אדרי וקרא לו להגביר את האכיפה בחופי הכינרת עד לפתיחת עונת הרחצה, ב-1 ביוני.
"ההגעה לחופי הרחצה שלא למטרות ספורט ימי אסורה. הגעת אזרחים לחופי הרחצה כרוכה בסיכון חיים ממשי, בשל העובדה שלא מתקיימים בהם שירותי הצלה", אמר כהן. "הדבר נכון לכלל חופי הרחצה בישראל, אולם מורגש ביתר שאת בחופי הכינרת. אבקש לתגבר באופן ייעודי ומיוחד את אכיפת המשטרה בחופי הכינרת עד מועד פתיחת עונת הרחצה".
במשרד הפנים הבהירו כי היו שמחים להקדים את פתיחת עונת הרחצה מ-1 ביוני, אולם משרד הבריאות מתנגד.
גם בתל אביב ניצלו רבים את מזג האוויר החמים. בניגוד להנחיות, חלקם פרסו מגבות ומחצלות על החול כדי להשתזף. ניידות של המשטרה והפיקוח העירוני ביצעו סיורים על הטיילת וקראו לעוברים והשבים לעטות מסכות על פניהם. בהמשך הועברה האכיפה לסמכות הרשויות המקומיות.
"גם ראש הממשלה הפר הנחיות וגם הנשיא"
אולם אלו שירדו בחוף המשיכו לבלות ללא כל הפרעה. "זה לא מפריע לאף אחד שאני משתזפת", אמרה איילת קדוש מתל אביב שירדה לחוף להשתזף. "אני יחסית לבד, באוויר הפתוח. אין להנחיות האלה שום הגיון". על העובדה שהיא מפרה את ההנחיות אמרה: "גם ראש הממשלה הפר הנחיות וגם הנשיא".
יעל ואביבית, המתגוררות בשכונת פלורנטין שבדרום תל אביב, ירדו לחוף הכלבים ביפו. לדבריהן, אחרי חודשיים שבהם שהו לרוב בבית או בקרבתו, "הגיע הזמן לאפשר לכולם לצאת החוצה ולעשות מה שרוצים תוך שמירה על מסכות וריחוק חברתי".
"ההוראות האלה פגעו לנו בפרנסה. שברו לנו את הכיס. זה הדבר היחיד שעוד אפשר לעשות", אמרה יעל. אביבית הוסיפה כי התלבטה אם להגיע לחוף - אולם בסוף החליטה לעשות כן. "אמרתי לעצמי שאם מישהו יגיד לי משהו - אגיד שאני מתאמנת פה. מה יגידו לי? זה לא מפריע לאף אחד, אני פה עם חברה שלי ואנחנו נפגשות אחרי הרבה זמן. הגיע הזמן לשחרר".
גם אל חוף הים בראשון לציון הגיעו רוחצים רבים ופקחי עירייה רשמו לחלקם דו"חות לאחר שהגיעו לקו החוף ואף נכנסו לרחוץ בים בניגוד לחוק. בחברה לביטחון של עיריית ראשון לציון ביקשו מהציבור "להישמע להנחיות ולא לרדת לקו החוף, או לשבת ולהתקהל על חוף הים". עוד הבהירו כי "הרחצה בחוף אסורה. עונת הרחצה לא נפתחה ותחנות ההצלה לא פעילות כך שהסכנה גדולה".
על-פי הנחיות משרד הבריאות, השהייה בחוף הים מותרת רק לשם ביצוע פעילות ספורטיבית, כלומר, הליכה או ריצה. ההנחיות אינן מאפשרות רחצה בים או שהייה בחוף. בעיריית ראשון לציון ציינו כי הפעילות המוגברת של הפקחים תימשך גם במהלך השבת.
בכינרת הצדיעו לצוותי הרפואה: "גאים בכם"
הספורט הימי חזר לכינרת, ומפעילי הסירות ציינו את האירוע במשט הצדעה לצוותים הרפואיים ולכוחות הביטחון. במשט, שיצא הבוקר (יום ו') מהחופים המערביים של הכינרת, השתתפו קרוב ל-100 כלי שיט ממינים שונים.
הכינרת לבשה חג, ועם מפלס שעומד רק כ-10 סנטימטרים מהקו העליון יצאו כלי שיט למשט שהפליג מאזור חוף גיא. השייטים הצהירו כי מדובר במשט הצדעה לצוותים הרפואיים שלחמו ועדיין נלחמים בנגיף קורונה ולכוחות הביטחון שסייעו בכל הזירות.
את המשט הוביל אלירן ברדוגו, מפיק תל אביבי יליד טבריה וחובב ספורט ימי, ועמו ראש הוועדה הקרואה בטבריה מוני מעתוק. "הכינרת בשיאה, הקיץ בפתח ואנשים משתוקקים לחזור לפעילות ספורטיבית", אמר ברדוגו. "המשט הבוקר מוכיח שהכול אפשרי. אנו גאים להצדיע ולתמוך. ברגע שהתקבל האישור לספורט ימי ידענו שזו הדרך להחזיר את הכינרת לתודעה. אני גאה להוביל את המשט המרגש הזה".
13:22 - סמוטריץ': "חלק מקווי האוטובוסים יעבדו במודל הזמנות מראש, מגבלת הנוסעים תשאר זמן רב"
"אנחנו מנסים להגיע לסיכום עם משרד האוצר על תוספת של אוטובוסים מחברות ההיסעים, שכרגע די פנויות להובלה מאחר ואין תיירות וטיולים, ומקווים בימים הקרובים להעביר לא מעט קווים לשיטה של מסלול חכם בהזמנה מראש ביישומון במקום מסלול קבוע (בדומה לשירות "באבל" בתל אביב למי שמכיר).
"בדרך הזו נעלה את הקיבולת בקווים יחסית ריקים ונפנה אוטובוסים לתגבור קווים עמוסים. זה אתגר תכנולוגי שנערכנו אליו בתחילת המשבר ואני מקווה מאוד שבעזרת השם הוא יבשיל בימים הקרובים". כך בישר הבוקר (ו') שר התחבורה היוצא בצלאל סמוטריץ' בדף הפייסבוק שלו.
לדבריו, החזרה ל"שגרת קורונה" מציבה אתגר מורכב וכמעט בלתי אפשרי לניהול. "כדי לשמור על בריאות הנוסעים הורה לנו משרד הבריאות לא לאפשר העלאה של יותר מעשרים נוסעים בכל אוטובוס. זה בערך שליש מקיבולת של אוטובוס בשגרה. המשמעות הפשוטה היא שאנחנו צריכים להוציא שלושה אוטובוסים במקום כל אוטובוס שהוצאנו קודם לכן", הוא מסביר, ומחדד ש"כל הרציונל של פתיחת המשק מבוסס על הקפדה על ריחוק חברתי ובאוטובוס צפוף פשוט אי אפשר לעשות את זה, ולכן נקודת המוצא שלנו היא שהמגבלה הזו תישאר איתנו עוד זמן רב".
עוד ציין סמוטריץ': "אל תסעו בתחבורה הציבורית אלא אם אתם באמת חייבים. זו ההוראה הכי כואבת שלי אליכם. בשגרה אנחנו מאוד רוצים שתסעו בתחבורה הציבורית. עכשיו, תחת מגבלות הקיבולת, זה פשוט בלתי אפשרי".
13:05 - רשות המסים: 174 אלף מענקים לעצמאים אושרו בפעימה השנייה
רשות המסים מדווחת היום (ו'), כי "נכון להיום ב-12 בצהריים הוגשו ואושרו 174 אלף בקשות לפעימה השנייה של מענק קורונה לסיוע לעצמאים. כ-114 אלף מתוכם נמצאו זכאים גם לפעימה השלישית, המשולמת לעצמאים, להם מחזור שאינו עולה על 300 אלף שקל, ויקבלו תוספת למענקים בסכומים שבין 700 ל-3,025 שקל.
"סה"כ עבור בקשות אלו ועבור עוד 4,000 זכאים שנוספו לפעימה הראשונה בימים האחרונים, יועבר בימים הקרובים סכום של כ-900 מיליון שקל לחשבונות הבנק של הזכאים. בחשבונות הבנק של 42 אלף זכאים התקבל כבר סכום כולל של כ-400 מיליון שקל עם יום ערך של היום (8.5.20). יצוין כי בבנקים לא רואים תנועות באותו יום אלא רק למחרת".
סך העצמאים שעומדים בתנאים הבסיסיים - אך לא בהכרח ספגו ירידה של 25% בהכנסות - עומד על כ-490 אלף איש.
(עמרי מילמן)
12:00 - הפגנת הגננות נגד מזכ"לית הסתדרות המורים: "הופקרנו ללחצי ההורים"
מאות גננות יצאו הבוקר (שישי) נגד הצעתה של מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד, שקראה למי מהן שתבחר להפעיל את הגנים גם בחופשת ל"ג בעומר, אך בהתנדבות. "אנחנו לא מבינות איך אפשר להפקיר אותנו בימים אלה ולתת הנחיה שמעמידה אותנו מול התסכול המתמשך של ההורים", תהו הגננות במכתב ששיגרו אל בן דויד. "הארגון מפקיר אותנו בהחלטות הזויות וחסרות מנהיגות ואנחנו מתביישות".
הגננות ציינו במכתבן לבן דויד כי הן נתונות ללחצים מצד הורי הילדים להתנדב לעבוד בחופשת ל"ג בעומר. "אנחנו, שעבדנו לאורך התקופה הזו במסירות, במקצועיות ובאהבה גדולה לילדים כדי שבתקופה המורכבת הזו ילדי הגנים יחוו מעט שפיות וימשיכו בשגרת הלמידה, תוך התגברות על מכשולים וקשיים לא פשוטים, אנחנו שיותר מכל זקוקות לרוח גבית, הגנה, בהירות, חד משמעיות לקראת שיבה לגנים, מרגישות כעת מופקרות ללחצי ההורים", הוסיפו הגננות.
עוד ציינו כי "מצופה ממנהיגה שתדע לקבל ברגעים הנכונים החלטות אמיצות, ובהחלטתך אין אומץ אלא הפקרה של הציבור שעליו את אמורה להגן. על-מנת להתנדב לא דרושה לנו הסכמתך". הן קראו לבן דויד לקבל החלטה חד משמעית בנושא. "חזרי לעמדת המנהיגות וקבלי החלטה ברורה ובהירה, כזו שלא ניתנת לפרשנות", כתבו לה. "או שכולן עובדות בל"ג בעומר תמורת היום האחרון ללימודים, או שכולן לא עובדות".
הגננות ציינו בפני בן דויד כי המצב הוביל למצב מתוח עם ההורים. "מרקם היחסים העדין בין ההורים לגננת סופג עכשיו, בעקבות החלטתך, טלטלה קשה שמאיימת לקרוע אותו", אמרו. "עדיין לא מאוחר לחזור בך מההצהרה הלא אחראית שלך ולשוב לכיסא ההנהגה".
הבוקר, כאמור, כתבה בן דויד במכתב חריג לגננות כי בימים האחרונים קיבלה פניות רבות מגננות שהביעו רצון להתנדב בל"ג בעומר על-מנת לייצר לילדי הגנים רצף חינוכי. "אנו רואות ברצון זה יוזמה אצילית וברוכה", קבעה בן דויד. "לכן, לאור נסיבות מיוחדות אלו, אנו קוראות לגננות שרוצות ומוכנות לסייע, לבוא ולהתנדב בחופשת ל"ג בעומר". עם זאת, הבהירה כי "גננת שתבחר לנצל את יום החופשה שלה תוכל לעשות זאת".
מדי שנה נשמעים קולות הקוראים ללמד ימים נוספים חינם אין כסף
מדובר למעשה בשינוי כיוון דרסטי מצד ההסתדרות, שלפני ימים אחדים שללה כל אפשרות כזו. "הרצון של גורמים לבטל ולשנות את לוח שנת הלימודים שנקבע בתחילת השנה אינו דבר חדש. מדי שנה נשמעים קולות הקוראים ללמד ימים נוספים חינם אין כסף. בעבר אף הוגשה עתירה לבג"ץ בניסיון לבטל את המועדים הקבועים בלוח החופשות השנתי. בית המשפט העליון אישר כי אין פגם בתכנון שנת הלימודים כפי שזה נעשה מדי שנה", אמרו בהסתדרות רק לפני כמה ימים.
הביקורת והכעס של הורי הילדים על ההסתדרות טרם שינוי הכיוון הזה באה בהמשך ל"בטן המלאה" על התנהלותה במשבר הקורונה, כשברקע הסירוב לאפשר למורים ללמד בבתי הספר בחודש יולי מעבר לתשעה ימים שעליהם כבר הוסכם עם האוצר. גורמים במערכת החינוך ציינו שככל הנראה, כדי לקבל תמיכה ציבורית בהתנגדות להוספת ימי הוראה ביולי, כדאי היה להסתדרות להיענות לפניות הגננות שביקשו לפתוח את הגנים בהתנדבות כדי ליצור רצף חינוכי.
נזכיר כי בעיר גבעתיים הודיע ראש העיר רן קוניק כי בגני הילדים יתקיימו לימודים ולא תהיה חופשה. "הבדיחה שביום א' יחזרו הילדים לגנים וביום ג' יהיו בבית שוב כי הגננות ב'חופשת' ל"ג בעומר, לא תהיה בגבעתיים", אמר קוניק. "סיכמתי עם יו"ר ועד עובדי העיריה מר פיני אדרי כי אצלנו הגנים יעבדו כרגיל בהפעלה עצמית של סייעות העירייה והילדים יגיעו כרגיל".
ראש העיר בית שמש, עליזה בלוך, אמרה כי החלטתה של בן דוד שגויה. "התנדבות היא ערך ראוי אך לא מדיניות. ההחלטה לשינוי מדיניות צריכה להיות ברמת המדינה ולא ברמת גן הילדים.לא נכון חינוכית, ערכית ואף משילותית להעמיד את ציבור הגננות היקר תחת לחץ מיותר", טענה בלוך.
ראש העיר ירושלים משה ליאון הודיע כי גני הילדים בעיר יפעלו כסדרם ביום שלישי, ולא יצאו לחופשת ל"ג בעומר. העירייה תשלם לסייעות משכורת מלאה על עבודתן ביום זה, ואם הגננת תבחר שלא להגיע תממן העירייה סייעת נוספת.
12:00 - עלה ל-245 מניין המתים מקורונה בישראל, ירידה במספר המונשמים
משרד הבריאות עדכן כי חמישה בני אדם מתו היום מנגיף הקורונה, ובכך עלה מספר המתים ל-245 בסך הכל. עוד שישה נדבקים אובחנו, ומספר החולים כרגע ירד ל-5,157. מספר החולים המונשמים ירד ל-64. בסך הכל מאושפזים בבתי החולים 233 חולי קורונה, מהם 77 במצב קשה ו-57 במצב בינוני. עוד 58 חולים החלימו, ומספר המחלימים הגיע ל-11,007 בסך הכל. אתמול בוצעו 8,876 בדיקות.
11:00 - משרד הבריאות פרסם הנחיות לגבי ביקורים אצל ההורים, הסבים והסבתות שלנו
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו פירסם בפייסבוק ובטוויטר של המשרד פוסט הסבר לגבי ביקורים אצל קרובי המשפחה המבוגרים שלנו ונתן הנחיות.
בפוסט כותב גרוטו, "רבים מכם מתכננים להתאחד היום לראשונה, לאחר קרוב לחודשיים, עם הוריכם, סבותיכם וסביכם הקשישים. כדי שהמפגש המרגש הזה יהיה בטוח עבורכם ועבורם אני מצרף מספר המלצות חשובות". הוא כותב מהם הדברים שרצוי או לא לעשות ומבקש לשתף. להלן הרשימה:
מה לא
• לא נפגשים יותר ממשפחה גרעינית אחת עם סבא וסבתא. למשל היום אתם ומשפחתכם ומחר אחיך/אחותך ומשפחתם.
• לא יוצרים התקהלות בבית של סבא וסבתא – לא יותר מכמות האנשים שמאפשרת מרחק של 2 מטרים האחד מהשני.
• כשמגיעים לבית של סבתא וסבא – הדבר הראשון הוא לשטוף ידיים – לא נוגעים בכלום עד ששטפנו ידיים.
• לא מנשקים, לא מחבקים, לא נוגעים, מקפידים על חבישת מסיכות (למעט כשאוכלים..) – שומרים על מרחק מהם
• לא אוכלים בכלי אוכל משותפים – נסתפק הפעם בכלים חד פעמיים או בכף הגשה מרכזית בכל מגש.
• את כלי האוכל עדיף לשטוף במדיח בטמפ' של 60 מעלות או יותר.
• לא מגיעים לביקור אם יש לנו חום או תסמינים נשימתיים.
מה כן:
• כן חוזרים למשפחתיות, תוך שמירת ריחוק.
• כן חוזרים לבקר את הוריכם, סביכם וסבותיכם – חשוב לשים סוף לבידוד החברתי.
• כן מאווררים את הבית – פותחים חלונות, דלתות של מרפסות וכו'.
• במידת האפשר, מקיימים את הביקור בשטח פתוח באזור הבית, תוך שמירה על הנחיות משרד הבריאות וריחוק מאנשים נוספים במרחב הציבורי.
• כן מקפידים על הכללים הללו – זה ההבדל בין סכנת הידבקות למניעתה.
גרוטו סיכם את הפוסט והזמין את הציבור ל"אתגרוטו" - להצטלם כאשר מקפידים על הנהלים ופוגשים את הסבים והסבתות.
10:00 - הקרב על הצהרונים: "מאות אלפי הורים לא יוכלו לחזור לעבודה"
הנהגת ההורים הארצית והנהלת המרכזים הקהילתיים של החברה למתנ"סים יוצאות לקרב על הצהרונים בגני הילדים שלפי שעה לא ייפתחו ביום ראשון. משרד החינוך עסק בימים האחרונים במתווה החזרה המדורגת של המסגרת לילדים בגילים 3 עד 6, אולם לסוגיית הצהרונים שאמורים לפעול מהשעה 14:00 טרם נמצא פתרון. המשא ומתן עם משרד האוצר נמשך.
תחת הכותרת "החזירו את החמצן להורים - העבירו סיוע חירום לפתיחת הצהרונים", מנסים בהנהגת ההורים ובהנהלת המרכזים הקהילתיים להשפיע על המחלוקת שמונעת את פתיחת הצהרונים. המעורבים גם הפיצו מודעה שבה קראו לשר החינוך רפי פרץ: "תתעורר".
9:00 - במעבדות מתריעים: לא נעמוד בעומס הבדיקות הסרולוגיות
הבדיקות הסרולוגיות תחת סימן שאלה. ברקע הצהרתו השבוע של מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב שמבצע הבדיקות יתחיל בקרוב, מנהלי המעבדות טוענים שלא יצליחו לעמוד בעומס של התחלת בדיקות הדם למציאת נוגדנים לנגיף ללא תוספת כוח אדם. השבוע נמסר כי עד כה הגיעו לישראל 250 אלף ערכות בדיקה סרולוגיות וכי 10% מהנבדקים צפויים להיות ילדים.
מנהל מעבדה גדולה באזור המרכז התרעם גם הוא על המצב: "אני לא אסכים שדבר כזה יקרה. אם יעמיסו עליי גם את הבדיקות הסרולוגיות המשמעות היא שבדיקות אחרות יידחו, וזה גם מתכון מנצח לטעויות. הבדיקות הסרולוגיות יתפסו לי מכשיר שבו אני צריך לעשות בדיקת HIV או צהבת. במקום לתת תוצאה באותו יום ניאלץ לתת אותה כעבור חמישה ימים. לא נותנים לנו תוספת כוח אדם על מנת שנצא מהמשבר. מתעלמים מהצורך בתוספת של תקנים ואין מעבדה שתוכל לעמוד בזה. או שנדחה את מתן התוצאות ליתר הבדיקות או שלא נתחיל את הבדיקות הסרולוגיות".
הבדיקה הסרולוגית צפויה להיערך בערים "אדומות" בלבד, שבהן שיעור חולי הקורונה גבוה במיוחד. מטרת הבדיקה היא לאתר אנשים שהיו חולים, וכלל לא היו מודעים לכך. המטרה היא לקבל נתונים מדויקים עד כמה שאפשר על מספר החולים בישראל.
ממשרד הבריאות נמסר: "רוב הבדיקות יהיו כחלק מבדיקות הדם המתבצעות בשגרה. ההסכם נמצא כרגע בשיח מול האוצר".
8:45 - ההסתדרות: גננות יוכלו להפעיל את הגנים בהתנדבות בל"ג בעומר
שלב נוסף בשגרה החדשה על רקע דעיכת מגפת הקורונה בישראל. כחצי מיליון ילדים בגילאי 3 עד 6 צפויים לחזור ביום ראשון לגני הילדים, זאת לאחר שחזרתם נדחתה ברגע האחרון בשבוע. בנוסף, 80 אלף ילדי כיתות א'-ג' בחברה הערבית ישובו לבתי הספר לראשונה מאז השבתת הלימודים לפני כחודשיים, ויצטרפו לתלמידי כיתות א'-ג' במגזר היהודי ולתלמידי כיתות י"א-י"ב שחזרו בתחילת השבוע למערכת החינוך.
ההורים מצפים בכיליון עיניים לחזרת הילדים לגנים, אך כבר עתה הם מוטרדים משום שהתברר שהילדים שבים ליומיים רצופים בלבד וכבר יוצאים לחופשת ל"ג בעומר שתחול ביום שלישי. הורים רבים מוחים על כך שלוח החופשות אינו משתנה על אף מצב החירום המיוחד שבו נתונה המדינה ותובעים לבטל את חופשת ל"ג בעומר.
ועל כן, התירה הסתדרות המורים לגננות המעוניינות להתנדב לפתוח את גני הילדים בל"ג בעומר לעשות זאת. בהסתדרות נימקו זאת בנסיבות המיוחדות, אך הדגישו כי הדבר ייעשה בהתנדבות בלבד וגננת שתבחר לנצל את יום החופש - תוכל לעשות זאת.
ראש עיריית גבעתיים רן קוניק חשב גם הוא כך והחליט שבגני הילדים בעירו יתקיימו לימודים ולא תהיה חופשה. "הבדיחה שביום א' יחזרו הילדים לגנים וביום ג' יהיו בבית שוב כי הגננות ב'חופשת' ל"ג בעומר, לא תהיה בגבעתיים", אמר קוניק. "סיכמתי עם יו"ר ועד עובדי העיריה מר פיני אדרי כי אצלנו הגנים יעבדו כרגיל בהפעלה עצמית של סייעות העירייה והילדים יגיעו כרגיל".
בימים האחרונים השלימו הגננות את ההכנות לקראת פתיחת הגנים וקבלת הילדים ביום ראשון. במשך שנים נאבקו ההורים לצמצם את מספר הילדים בגנים ובכיתות בבתי הספר, אך ללא הצלחה, וכעת בחסות מגפת הקורונה ילמדו הילדים בקבוצות קטנות של עד 18 ילדים בגני הילדים ועד 17 בכיתות א'-ג'.
במסגרת המתווה שגיבש משרד החינוך תתקיים הלמידה בגני הילדים ברוטציה של שלושה ימים לכל קבוצה. על פי התוכנית, כל קבוצה תגיע ללמוד במשך שלושה ימים מיום ראשון עד שלישי ומיום רביעי עד שישי. הלמידה תתקיים שש שעות ביום ובכל קבוצה יהיו גננת ומטפלת.
בהתאם למתווה, הורי ילדי הגן, כמו הוריהם של תלמידי בתי הספר, יתבקשו לחתום מדי יום על הצהרת בריאות לפיה אין לילדיהם חום, הם אינם משתעלים ואין להם בעיות נשימתיות.
הילדים אינם מחויבים לעטות מסכות, בהתאם להנחיות משרד הבריאות, והישיבה תתבצע תוך שמירה על מרחק של שני מטרים ככל האפשר. הילדים יביאו עמם ארוחות מהבית וכל ילד יתבקש לאכול בנפרד ולא לשתף את החברים במזון שלו. הגננות הונחו לצמצם ככל האפשר מגעים משותפים בצעצועים ולדאוג לניקיון ולחיטוי.
מהסתדרות המורים נמסר אתמול כי "הרצון של גורמים לבטל ולשנות את לוח שנת הלימודים שנקבע בתחילת השנה אינו דבר חדש. מדי שנה נשמעים קולות הקוראים ללמד ימים נוספים חינם אין כסף. ובעבר אף התקיימה עתירה לבג"ץ בניסיון לבטל את המועדים הקבועים בלוח החופשות השנתי. בית המשפט העליון אישר כי אין פגם בתכנון שנת הלימודים כפי שזה נעשה מדי שנה. חבל שיש מי שמנצלים ניצול ציני את אירוע הקורונה כדי לנסות לפגוע בזכויות של עובדי ההוראה. הסתדרות המורים לא תיתן יד לניסיונות החוזרים ונשנים לפגוע בזכויות ובתנאי העבודה של אנשי החינוך בישראל".
סוגיית הצהרונים לא נפתרה - לא יחזרו לפעילות בראשון
עניין נוסף שמעיב על החזרה למסגרות היא סוגיית הצהרונים. לאחר יממה של דיונים ומשא ומתן בין משרד האוצר למרכז השלטון המקומי הנושא לא נפתר ובין הצדדים יש עדיין פערים גדולים. המחלוקת נוצרה בשל העובדה כי עקב חלוקת הכיתות לקבוצות כדי למלא אחר הנחיות משרד הבריאות, העלויות של הפעלת הצהרונים צפויות להתייקר בשל צורך בהכפלת כוח האדם, ולכן ההורים יידרשו לשלם תוספת של 1,500 שקלים, במקום 685 שקלים שהם משלמים כיום.
הצדדים נמצאים במבוי סתום וההערכה היא שגם אם יגיעו להסכמות, הצהרונים לא יפעלו בימים ראשון-שני כי צריך להתארגן להפעלתם, בין היתר באמצעות גיוס כוח אדם. במרכז השלטון המקומי אף הביעו נכונות לוותר על הפיצול לקבוצות ולהפעיל את הצהרונים כרגיל במטרה להתגבר על הבעיה.
במכתב ששיגר יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס לראשי רשויות, הוא עדכן אותם כי המתווה הכספי שפורסם על ידי האוצר עבור הצהרונים הוא "חתול בשק", כלשונו, ואין רשות שתוכל לעמוד בו. "אי אפשר להגיד 'חוזרים לשגרה' ולא לממן צהרונים שיאפשרו להורים לחזור לעבודה, זו פשוט אשליה ואנחנו לא יכולים לאפשר אותה", כתב ביבס. "השלטון המקומי כולו מתאחד תחת אמירה ברורה - לא יפעלו צהרונים בגני הילדים".
לדברי ביבס, משרד האוצר לא מוכן לממן את הפעלת הצהרונים בכלל הרשויות ובכך פוגע בחזרת ההורים לעבודה. עוד הוסיף ביבס: "זה לא הרגע שלנו לאיים ולא הרגע לפגוע, אלא להתגייס ולמצוא פתרון מיידי. עשינו את כל הדרוש מאיתנו ועכשיו האוצר צריך להוריד את המשקולת מגב ההורים ולהכריז על מימון מלא בכל הרשויות לכלל ילדי הגנים בישראל. בלי צהרונים אין שגרה והמשק לא יוכל לחזור לפעילות. כשהאוצר יחליט לעמוד לטובת ההורים, אנו ברשויות נהיה ערוכים להפעיל את הצהרונים".
משרד האוצר הודיע על הקצאת תקציב של 200 מיליון שקלים לסבסוד הצהרונים בגני הילדים ובכיתות א'-ב', אך השלטון המקומי הודיע כי הוא מתנגד למתווה האוצר משום שזה מתייחס רק לאשכולות סוציואקונומיים 5-1 בלבד.
"מנסים למכור אשליות להורים, אבל אנחנו מבינים את המציאות", כתב ביבס. "נכון להרגע - האוצר לא מוכן לממן את הפעלת הצהרונים. מרוב דיונים התבלבלו שם וכנראה מניחים שההורים צריכים לשאת בנטל תשלומי הצהרונים. הבהרנו עשרות פעמים: אנחנו הראשונים להתגייס, בהיערכות, בהכנות, בהתארגנות וברתימת כל הדרוש, אבל בלי האוצר לא יהיו צהרונים".
גם מעונות היום הפרטיים ישובו לפעילות ביום ראשון
מעונות היום והמשפחתונים לגיל הרך ייפתחו בתחילת השבוע. במסגרות המפוקחות שהגיעו להסכם עם האוצר יש כ-80 אלף ילדים, בעוד שבמסגרות הפרטיות יש כ-300 אלף ילדים.
ההערכה היא כי בשל צמצום הכיתות כחלק מהמגבלות להפעלת המסגרות, כ-30% עד 40% מהפעוטות לא יוכלו לשוב למעונות היום. בנוסף, חלק מהמעונות שבהם יש פחות מ-51 ילדים (שלוש קבוצות של 17 ילדים) לא ייפתחו ביום ראשון, בשל מחסור במטפלות, שחלקן נמצאות בקבוצות סיכון וחלקן מעדיפות שלא לחזור לעבודה. בימים הקרובים יגויסו אנשי צוות נוספים לצורך פתיחת יתר המעונות.
עדיין לא הושגה הסכמה עם ארגון א.מ.א, המייצג את מעונות היום המפוקחים שמופעלים על ידי יזמים פרטיים, שבהם כ-50 אלף ילדים. שם לא קיבלו את המתווה שהושג, והמעונות שאותם מאגד הארגון לא ייפתחו לפי שעה ביום ראשון.
הפעילות במעונות תתקיים בכל ימות השבוע, בשעות הפעילות הרגילות וללא רוטציה, בקבוצות קבועות של עד 17 ילדים בכל כיתה. במשפחתונים יהיו עד חמישה ילדים. פתיחת הקבוצות תתבצע בהתאם לביקוש. במידה שלא יהיה לדוגמה ביקוש לכיתת תינוקות (עד גיל 15 חודשים), ניתן יהיה לפתוח כיתת פעוטות (24-16 חודשים) או בוגרים (32-25 חודשים). כמו כן, ניתן יהיה לקלוט ילדים בקבוצות רב גילאיות.
המתווה מחייב הקפדה על כללי היגיינה קפדניים לפני ואחרי כל מגע עם פעוט וחיטוי יסודי של המעון בסוף יום. בין ההנחיות נקבע כי על הצוות ועל הילדים להקפיד על רחיצה תכופה ויסודית של הידיים בסבון, תוך הקפדה יתרה, לפני ואחרי מגע פיזי עם ילד, לפני ואחרי האכלה, לפני ואחרי שימוש בשירותים או החתלה ולפני החזרה למרחב הציבורי.
מנהלות מעונות, מטפלות והורים מתחו ביקורת על המתווה הזה, בטענה שהוא אינו ישים. נופך בן טוב (30), מנהלת מעון מפוקח בבני ברק, סיפרה כי "אני נמצאת בחוסר אונים מוחלט. יש לי חששות מאוד גדולים לגבי הצוות שלי והילדים. מבקשים לשמור על ריחוק בין הקבוצות. אבל ילדים הם עם חופשי - אני לא יכולה להגיד לפעוט אל תלך לשם או אל תזוז. המטפלת צריכה להחליף כפפה בכל פעם שלילד יש נזלת".
נופך הוסיפה: "מבחינה חינוכית אני לא יודעת איך להתמודד מול הילדים שחוו משבר כל כך גדול בתקופה הזו. בדרך כלל בימי הסתגלות בתחילת השנה הורים נשארים שעתיים עם הילדים בגן. עכשיו להורים יהיה אסור לשהות בגן. איך ילדים כל כך קטנים ייפרדו מההורים בצורה כזאת אחרי חודשיים?".