משבר הקורונה
הפרספקס הפך למציל חיים ופסי הייצור עובדים מסביב לשעון
ממכוני יופי ומסעדות ועד לבתי חולים, החזרה לשגרה בימי קורונה מחייבת שימוש במחיצות. המרוויחות הגדולות: יצרניות פרספקס עולמיות שנהנות מזינוק חסר תקדים בביקושים. מנכ"ל TAP פלסטיקס בארה"ב: "לא ראיתי דבר כזה ב־40 שנותיי בחברה"
השיבה לשגרה בימי קורונה מחייבת שמירה על ריחוק חברתי, מה שהפך את מחיצות הפרספקס ללהיט עולמי חוצה מגזרים. ממכוני יופי ומסעדות, דרך מרכולים ומשרדים ועד לבתי חולים - מחיצות שקופות מותקנות עתה בקצב חסר תקדים.
- אובר מפטרת 3,700 מעובדיה – כ-14% מכוח האדם
- האם תם עידן הגלובליזציה בעקבות מגפת הקורונה?
- דוחות הרבעון של חברות הגיימינג מאשרים: צמיחה אדירה
"המכירות שלנו זינקו ביותר מ־200% לעומת התקופה המקבילה ב־2019", כך לפי ראס מילר, מנכ"ל קמעונאית הפרספקס מקליפורניה TAP פלסטיקס, שהוקמה ב־1963 ומפעילה 19 סניפים. "לא ראיתי שום דבר דומה לזה בכל 40 שנותיי בחברה". בבריטניה חברת פרספקס (Perspex) הגדילה את התפוקה ב־300% בין פברואר למרץ, כאשר לפי דובר מטעם החברה, פסי ייצור של מוצרי אמבטיה ופלסטיק צבעוני הוסטו לטובת ייצור פרספקס שקוף. על פי חברת מחקר השווקים 360 מרקט אפדייטס, שוויו של שוק מחיצות האקריליק העולמי עמד בשנה שעברה על 5.3 מיליארד דולר והוא צפוי לצמוח ל־7.1 מיליארד דולר ב־2024.
"אחרי ביקור במכולת הבנתי שגם אנחנו צריכים מחיצות פרספקס במכון הציפורניים שלנו", סיפרה לרשת NBC האלי ניואין, שבבעלותה סלון מניקור־פדיקור בניו ג'רזי. בן זוגה שעובד כבנאי חתך עבורה את הפרספקס לגודל הרצוי ויצר בו פתח שדרכו יוכלו המניקוריסטיות להשחיל את ידיהן. שיטת העבודה הזו הפכה לפופולרית במכונים כאלה ברחבי העולם. גם מסעדות, בתי קולנוע ומספרות מצאו את הפרספקס שימושי, כדי להתאים את עצמם למציאות החדשה. סוזן הילי, המפעילה מספרה בברוקלין, סיפרה בשבוע שעבר ל"בוסטון גלוב" כי היא מתכוונת להשתמש רק בחמישה מושבים מתוך תשעה הקיימים במספרה, ובנוסף תתקין מחיצות פרספקס כדי לשמור על מרווח בטוח בין הלקוחות. "ספרים לא יוכל לעבוד באותו הנפח שאליו התרגלו", אמרה. "לכן, אנחנו מתכוונים להעלות מחירים", הודתה.
מחיצות הפרספקס התגלו כשימושיות לא רק עבור נותני שירות הנדרשים לקרבה פיזית. השבוע נפתחו מחדש מפעלי טויוטה בארה"ב ובקנדה, לאחר חמישה שבועות של השבתה. יצרנית הרכב היפנית ציינה כי השקיעה מאמצים רבים למען בטיחות עובדיה, ומלבד מדידת חום, מסכות וכפפות, טויוטה תתקין מחיצות פרספקס בין הכיורים בשירותים.
גם בגרמניה מאמצים את המחיצות השקופות, בעיקר בעמדות קופאים בסופרמרקטים ובבתי מרקחת.
יצרנית הפרספקס רום (Röhm) דיווחה בתחילת אפריל על זינוק חד בייצור. החברה, שמעסיקה 3,500 עובדים, מפעילה 15 אתרי ייצור בעולם, בין היתר בגרמניה, סין, ארה"ב ורוסיה. רום ציינה כי בידיה גישה בטוחה ואמינה לחומרי הגלם הדרושים לה, ובהתאם, היא רואה את עצמה כמי שיכולה להגיב במהירות וביעילות לביקושים העולמיים הגואים.
גם עבור קלאוס מולר, הבעלים של חברת רייזנר הגרמנית, מדובר בבשורה משמחת, אף שהוא מצר על הנסיבות. "יש לנו בלי סוף עבודה, אבל קשה לנו להרגיש אופוריה", הוא אמר לסוכנות AFP בחודש שעבר. מולר הוסיף כי ההזמנות החדשות מגיעות בקצב מהיר יותר מזה ששרשרת האספקה יכולה לאפשר.
פרט לכוח האדם המצומצם שמתקשה להתמודד עם היקפי העבודה הנדרשים בימים אלה, בחודש שעבר התמודד מולר עם מחסור חמור בחומרי גלם. זאת, על רקע שיבושים חריפים בפסי ייצור ברחבי העולם, כשמפעלים נאלצו לסגור את שעריהם או לעבוד במתכונת מצומצמת.
לדבריו, מכירות המפעל בחודש מרץ הוכפלו בהשוואה לתקופה שלפני המגפה. "זה הדבר ההגיוני לעשות אם אי אפשר להימנע ממגע קרוב", הסביר. עיקר הביקושים הגיעו מבתי חולים, בתי מרקחת, מלונות, בנקים ומרפאות. בימים אלה החברה עובדת במרץ על אספקת הזמנה גדולה במיוחד של מחיצות פרספקס עבור קמעונאית המזון המוזלת הגרמנית אלדי.
מולר סבור כי הביקושים הגואים לא יאריכו ימים בכל הענפים הכלכליים, וצופה כי קמעונאיות מזון יורידו בסופו של דבר את מחיצות הפרספקס. עם זאת, להערכתו הן
יהפכו לדבר קבוע בבתי מרקחת ובעמדות קבלה במרפאות, גם אחרי שהאנושות תחסל את המגפה. "אנחנו מרגישים הרבה יותר מוגנים עם המחיצות. הן גם מגינות על המטופלים במקרה שאנחנו בעצמנו נושאים את הנגיף מבלי להראות סימפטומים", אישרה הרוקחת איריס ארדלמאייר. "הלקוחות אמרו לנו שהם אוהבים את המחיצות והצענו שנשמור אותן באופן קבוע".
לצד תעשיית הבריאות, גם ענף התעופה צפוי להיות לקוח נאמן שינפח את הכנסות מולר. כך, למשל, סאות'ווסט איירליינס, השחקנית הגדולה ביותר בשוק טיסות הפנים בארה"ב, כבר עיגנה התקנת מחיצות פרספקס כחלק מההתמודדות שלה עם הנגיף ובחרה במולר כספק הראשי. בשבוע שעבר דיווחה סאות'ווסט על הפסד נקי של 94 מיליון דולר ברבעון הראשון, תוצאה שלילית ראשונה מאז 2011.
באיטליה, הפרספקס ייכנס לשימוש גם אחרי הגעת התיירים ליעד. רשת בי.בי.סי דיווחה השבוע כי מחיצות יוקמו בחופי רחצה, ובינתיים, הן מותקנות במסעדות ברומא ובמילאנו לקראת פתיחתן מחדש ביוני.