$
בורסת ת"א

לאומי: "דלק לא עומדת בהסכם בצורה בוטה"

הקרב בין קבוצת דלק לבנק לאומי, שדורש פירעון מיידי של החוב כלפיו, הגיע אתמול לבית המשפט; לאומי טען: "מה יקרה אם יעמידו את כל החוב של דלק לפירעון מיידי? המניות ירדו לרבע והבנק לא יוכל לממש את הפקדון"; דלק השיבה שאינה יכולה להעביר את הכסף שכן הדבר יחשב לפירעון חוב שלא יהיה מקובל על ידי יתר הנושים

יניב רחימי 07:5506.05.20

הקרב בין קבוצת דלק לבנק לאומי, שדורש פירעון מיידי של החוב כלפיו, הגיע אתמול לבית המשפט. בדיון שהתקיים בפני סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט חגי ברנר, הופיעו נציגי הבנק שטוען לזכותו לממש את יחידות ההשתתפות של דלק קידוחים המשועבדות לטובתו כנגד חוב של 100 מיליון שקל שהעניק לדלק. שוויין הנוכחי של היה"ש המשועבדות לבנק הוא פי 3 מהיקף החוב. חרף זאת לאומי, בהובלת מנהל החטיבה העסקית שמוליק ארבל שנכח בדיון, מתעקש לממש את הביטחונות ולהפרע מהחוב, או לחילופין לקבל מיידית שיעבוד על 11% ממניות דלק ישראל, החברה־הבת (100%) של קבוצת דלק.  

עו"ד ירון עלכאוי, שמייצג את קבוצת דלק, התייחס ליחס הביטחונות ולתנודתיות בשער היה"ש של דלק קידוחים ואמר: "זה חשוב כדי להבין את הנזק שיגרם. המניה הזאת תחזור לעלות. היא כבר עלתה ב־50% מאז שהבנק הודיע על רצונו לממש את הביטחונות. אנחנו מצפים מבנק אנחנו עובדים איתו 20 שנה שאם אנחנו נמצאים ברגע של משבר, שלא יפעיל את כל הארסנל נגדנו. החברה־האם נמצאת בתקופה רגישה, אם אנחנו נפרע לבנק אחד, כל הבנקים יקפצו וידרשו לפרוע גם את החוב כלפיהם. כולם היו שמחים עכשיו לצאת מהפוזיציה בפרעון מוקדם".

 

גרף רכבת ההרים של מניות דלק קידוחים

עו"ד עופר שפירא, שמייצג את בנק לאומי הציג לבית המשפט גרף של מחירי יה"ש דלק קידוחים שאותו הגדיר "רכבת הרים". לדבריו "אם מישהו היה יודע איך הגרף ימשיך להתנהג הוא היה מאוד עשיר, אבל כנראה שאף אחד לא יודע. יש אנשים שאוהבים לרכב על רכבת הרים, בנק לא עובד ככה והוא לא נכנס להימורים". בשלב זה השופט ברנר שאל את מנכ"ל קבוצת דלק, עידן ולס, האם הוא מוכן לרשום שיעבוד בתוך יומיים. הצדדים יצאו להתיעצות שבמהלכה גם ניסו להגיע להסכמות, אך לשווא. החשש בקבוצת דלק הוא ממצב שבו ישועבדו היה"ש של דלק ישראל ללאומי שלא במסגרת "מתווה הבנקים", שלהם חייבת קבוצת דלק מיליארד שקל.

 

לפי מתווה נרקם זה, הבנקים יקבלו שיעבוד על היה"ש, לא יפעלו לפירעון מיידי של החוב כלפיהם, ויקבלו את כספם כאשר דלק תצליח למכור את דלק ישראל. בדלק חוששים מכך ששיעבוד ללאומי מחוץ למתווה יגרור התנגדות מצד בעלי האג"ח שלהם חייבת הקבוצה 6 מיליארד שקל. ולס מצידו מעוניין להגיע להסכמות עם כל הבנקים שהעמידו אשראי לקבוצת דלק ורק לאחר מכן לשעבד לטובתם את מניות דלק ישראל.

 

במרכז: עידן ולס, מנכ"ל קבוצת דלק, בבית המשפט אתמול במרכז: עידן ולס, מנכ"ל קבוצת דלק, בבית המשפט אתמול צילום: יניב רחימי

 

 

כשהצדדים חזרו לדיון אמר עו"ד עלכאוי כי "כדי למנוע את הנזק שבו נושים יקפצו וידרשו פרעונות, אנחנו צריכים זמן של שבוע לגבש את ההסכמות עם יתר הנושים, אנחנו נפקיד 20 מיליון שקל בפקדון בבית המשפט כדי להרגיע את בנק לאומי. אם אני עושה פעולה של מתן שיעבוד בלי שאני מדבר עם יתר הנושים, אז ההערכה שלי וזה לא ניחוש, שהם ידרשו פרעון מיידי". עו"ד שפירא ענה לו, "מה יקרה אם במהלך התקופה מישהו יזרוק גפרור ויעמידו את כל החוב של  דקל לפירעון מיידי. במצב כזה המניות ירדו לרבע, והבנק לא יוכל לממש את הפקדון שיהיה בבית המשפט בשל בקשה להקפאת הליכים". דלק הבהירה שלא ניתן להפקיד את הכסף בבנק לאומי כי הדבר משול לפירעון חוב שלא יהיה מקובל על ידי יתר הנושים.

 

לכך ענה מנכ"ל דלק עידן ולס: "הבנק מתאר תרחישים אפוקליפטיים, אבל יש גם דברים טובים. מחר (היום – י"ר) בצהריים אנחנו אמורים לשבת עם כל הבנקים כדי לסגור את הניסוח של השיעבוד על דלק ישראל לטובת כל הבנקים. בזמן הזה הם יהנו מיחס ביטחונות שהוא פי 4 מהחוב, ממה הם חוששים? הבנקים האחרים יראו מחר שלאומי מקבל שיעבו ויגידו 'למה הוא מקבל, כי הוא פעל בביריונות?'" לאומי דחה גם את הצעת בית המשפט שלפיה עד יום ראשון יירשם לטובת הבנק שיעבוד על 11% מדלק ישראל, ובנוסף יופקדו לטובתו 20 מיליון שקל בערבות בנקאית. תוך כדי דיון פורסמה הורדת דירוג לקבוצת דלק ועו"ד שפירא מיהר להציג אותה לשופט ברנר. "זה לא סביר שאנחנו עומדים פה היום ולא יודעים מה יקרה ממחר בבוקר, ומבקשים מהבנק לקחת את הסיכון".

 

לאומי: "אנחנו לא צריכים לוותר על הזכויות שלנו"

אחרי שכל נסיונות הפשרה נכשלו הוזמנו ולס וארבל לדוכן העדים. מהעדויות עלה כי בנק לאומי שלח מכתב עם דרישה לפרעון מיידי כבר ב־16 במרץ, אך מכתב זה נמשך בעקבות בקשתו של ולס לארבל לקיים פגישה ביום שלמחרת. לדברי ארבל "לחברה היה ברור מאז ומעולם שאנחנו לא חלק ממתווה הבנקים ושהשיעבוד על 11% ממניות דלק ישראל נדרש בלי קשר ובמנותק ממתווה הבנקים.. במתווה הבנקים יש התחייבויות שלא לעשות פעולה במשך חצי שנה, והמתווה מאפשר פירעונות מנדטורים כמו התשלומים למחזיקי האג"ח. אין אופציות לפרעון מיידי.

 

אנחנו לא חושבים שאנחנו צריכים לוותר על זכויות שלנו". ביחס לשאלה מדוע לאומי לא בא לקראת דלק, חרף הנחיות המפקח על הבנקים אמר ארבל כי "מתחילת משבר הקורונה העמדנו יותר ממיליארד שקל אשראי לעסקים במסגרת הקרן להלוואות בערבות מדינה. כאן אנחנו דורשים פירעון אחרי שהלקוח לא עומד בהסכם בצורה בוטה ולא נענה לפניות שלנו פעם אחר פעם". בתום הדיון הציע השופט פשרה שלפיה השיעבוד לטובת לאומי ירשם עד יום חמישי ב־14:00. הבנק הסכים לכך אולם נציגי דלק סירבו בשל התחייבויות החברה כלפי נושים אחרים, והצדדים ימתינו להחלטה שיפוטית שתינתן בהמשך.

 

השופט המחוזי חגי ברנר השופט המחוזי חגי ברנר צילום: אתר הנהלת בתי המשפט

 

x