קטאר: הפיכה כנראה אין, דאגות כלכליות יש ובשפע
משעות הבוקר מתפרסמים דיווחים לא מאומתים על אירועים ביטחוניים בקטאר ועל ניסיון הפיכה נגד השליט, תמים בין חמד אלת'אני; גם אם הם יתבררו ככוזבים, בתקופה הנוכחית זה הדבר האחרון שהמדינה, שצפויה השנה לצמיחה שלילית של 4.3%, זקוקה לו; איך זה ישפיע על ההכנות למונדיאל 2022 ולהזרמת הכסף לרצועת עזה?
- לחיות כמו מלך: אלו הם עשרת בני המלוכה העשירים ביותר בעולם
- קטאר עם הפנים לעובד? חוק שכר מינימום ייכנס לתוקף בינואר 2020
- כבר שנה חמישית: קטאר איירווייז היא חברת התעופה הטובה בעולם
נכון לכתיבת שורות נראה כי אמינות הידיעות אינה גבוהה. בשלוש השנים האחרונות מאז הכריזו סעודיה ובני בריתה בעולם הערבי חרם על קטאר נפוצו תכופות ידיעות על קרעים במשפחה השלטת במדינה, אך כולם התבררו במשך הזמן כידיעות כוזבות או לא יותר ממשאלת לב של ריאד ואבו דאבי. הדיווחים מהיום הם אינטנסיביים יותר וגם שתיקתה הרשמית של דוחא שעות לאחר שהחלו חיזקו עוד יותר את תיאוריות הקונספירציה.
מה שעוד מוסיף נופך שונה לידיעות מהבוקר היא שמי שעומד מאחורי ניסיון ההפיכה היא אחת הדמויות הפוליטיות המרכזיות של קטאר בשני העשורים האחרונים – שיח' חמאד בן ג'אסים, ששימש עד 2013 כראש ממשלה ושר החוץ. שיח' חמאד, בן ה-61 הוא מיליארדר ובעל אינטרסים עסקיים בכל רחבי העולם ובדגש על נדל"ן יוקרתי בלונדון. לפי הדיווחים מהיום, העילה כביכול של שיח' חמאד לנסות להדיח את שליט קטאר מכיסאו היא ההחלטה של האחרון לפתוח בחקירה מקיפה של עסקיו עקב חשדות לשחיתות.
מכת קורונה
גם אם הדיווחים על ניסיון ההפיכה יסתברו בסופו של דבר ככוזבים, בתקופה הנוכחית זה הדבר האחרון שקטאר זקוקה לו. לשאלת היציבות בקטאר ישנן משמעויות עולמיות ואזוריות, בייחוד בתקופה זו בה העולם ובכלל זה ישראל מתמודדים עם ההשלכות הכלכליות הקשות של נגיף הקורונה. יש לזכור כי היציבות בקטאר היא מרכיב חשוב בניסיונות ההסדרה בין ישראל לחמאס ברצועת עזה, שכן בשנים האחרונות הכסף הקטארי הפך למקור החמצן העיקרי של הרצועה.
בהקשר למשבר הקורונה, מקומה של קטאר אינו נפקד שכן כלכלתה מבוססת על ייצוא גז טבעי שהביקוש לו בדומה לנפט ירד בצורה ניכרת. זו הסיבה שדוחה כבר הודיעה על הקפאת חלק מפרויקטי האנרגיה הגדולים שהיא תכננה לשנים הקרובות וכן הכריזה על דחיית פרויקטים נוספים. בכדי להתמודד עם השלכות המשבר פרסמה הממשלה תוכנית כלכלית בשווי של כ-21 מיליארד דולר ואף גייסה כ-10 מיליארד דולר באמצעות הנפקת אג"ח בשוק העולמי. למרות זאת, קטאר, מהמדינות העשירות בעולם, צפויה לרשום צמיחה שלילית של 4.3% השנה, כך לפי הערכות מומחי קרן המטבע הבינלאומית.
המכה הכלכלית שספגה קטאר כתוצאה מהנגיף ביחד עם בידודה האזורי מעלה באחרונה שאלות גם לגבי יכולתה לעמוד בהתחייבויות הכספיות האדירות לממש פרויקטים הקשורים לאליפות העולם בכדורגל בשנת 2022. בשבועות האחרונים הבטיחו ראשי קטאר כי ההכנות לא ייפגעו, אך ידיעות מהסוג כמו שפורסמו היום לא יוסיפו לביטחון המשקיעים והמארגנים.
הכותב הנו מנהל חברת קונקורד מנה