מחשש לניגוד עניינים: בוטל מינויו של ד"ר איתמר עופר לאחראי על הטיפול בקורונה בבתי האבות
משרד הבריאות ביטל את המינוי לאחר שעופר נענה לבקשתו, לפי ההערכות בשל עיסוקו כמנכ"ל צבר - חברה פרטית בתחום האשפוז הביתי. במקביל, סיים הבוקר פרופ' גמזו את תפקידו; עופר: "מהרגע הראשון אמרתי שצריך לוודא שאנו מנקים את השולחן"
- איגוד בתי האבות דורש 150 מיליון שקל בחודש למוסדות הסיעודיים
- מילים יפות יש, התקציב יספיק?
- פרופ' רוני גמזו: "לצערי הגריאטרים המחוזיים היו די אנמיים עד השלב הזה. הם צריכים להתחיל להסתובב בשטח"
עופר הוא מנכ"ל חברת צבר הפרטית העוסקת בתחום האשפוז הביתי וככל הנראה הסיבה לביטול המינוי עליו דווח ביום שישי בכלכליסט היא חשש מניגוד עניינים שבמינויו לתפקיד האחראי למשבר בבתי האבות, המוסדות הסיעודיים ובתי הדיור המוגן, בשל עיסוקו.
עופר קיבל בשבוע שעבר פנייה מראש חטיבת רפואה במשרד הבריאות ורד עזרא לקחת על עצמו את התפקיד, בו אמור היה להשתכר כ-59 אלף שקל ברוטו בחודש (המינוי אמור היה לצאת לדרך בפטור ממכרז). אולם אתמול בערב היא הודיעה לו כי המינוי לא יצא אל הפועל.
במקביל, הבוקר פרופ' רוני גמזו סיים את תפקידו כמנהל מטה הפרוייקט לאחר שהאריך את כהונתו בשבוע, במהלכו אף החל בהליך חפיפה לא רשמי עם עופר. כעת חוששים מנהלי בתי האבות ומשפחות הדיירים מכאוס ואי סדר וששוב לא תהיה להם כתובת לפנות אליה.
הבוקר במהלך שיחת זום שערך פרופ' גמזו עם פורום בתי האבות שייסדה חברת הכנסת מירב כהן, הוא נשאל על ידה לגבי סוגיית המחליף, ואמר בתגובה כי יש להפנות את השאלות בנושא למשרד הבריאות, וניכר היה כי אינו מרוצה מההתנהלות בנושא.
"דורשים ועדת חקירה"
רוני עוזרי יו"ר איגוד בתי האבות והדיור המוגן אמר בתגובה כי "נראה שהמדינה עושה 'שיטת מצליח' על חשבון גבם של עשרות אלפי קשישים. התכנית המצויינת שגיבש פרופ' גמזו תישאר על הנייר וכבר כעת אנו רואים כי הרבה דברים מתפרקים, ביקשנו תיגבור של פיקוד העורף בביצוע ביקורי משפחות ובתגובה הודיעו שפיקוד העורף מפסיק לסייע לבתים.
"ביקשנו מימון של העלויות העצומות שבתי האבות מממנים מכיסם יש מאין בחודשיים האחרונים וחלקם אף לפני קריסה ובתגובה קיבלנו הבטחות כשאפילו שקל אחד לא עבר אלינו. לצערנו בתי האבות והקשישים לא ממש מעניינים את המדינה כשנראה שאפילו הבאתו של פרופ' גמזו הייתה ספין תקשורתי, אין כאן שום תכנון לטווח ארוך ושום דאגה אמיתית לשלומם של בתי האבות והקשישים בהם הם מטפלים".
עוזרי הוסיף כי "אנו קוראים להקמת ועדת חקירה ממלכתית שתחקור את מחדלי משרד הבריאות והמדינה בטיפול במשבר הקורונה בבתי האבות כי נראה שאנו הולכים לקטסטרופה".
במכתב ששלחה הבוקר ח"כ מירב כהן לשר הבריאות יעקב ליצמן היא כותבת כי בשיחה הבוקר עם פורום בתי האבות, מסר גמזו כי "אין לו מידע לגבי מחליפו. אני מאוד חוששת שהטיפול בבתי האבות ייפול בין הכיסאות כפי שקרה טרם כניסתו של פרופ' רוני גמזו. אין לנו זמן לבזבז, הנגיף התפרץ כבר בלמעלה מ-90 בתי אבות בישראל. במידה ולא ננקוט בצעדי מנע, ומהר, המספר יגדל במהירות ומספר הנפטרים בהתאם".
איתמר עופר אמר היום ל"כלכליסט" כי "לפני שבוע ויומיים התקשרו אלי ממשרד הבריאות וביקשו ממני להתמנות לתפקיד. הבנתי שמדובר במשימה לאומית ולכן הסכמתי, ואז החל התהליך. בינתיים דיברתי עם פרופ' גמזו ואמרתי שאבוא בינתיים כדי להתחיל "לשמוע את המוזיקה'", כדי שאם המקל יועבר אלי זה יהיה הכי נכון ומדוייק שיש. אבל אתמול בערב הודיעה לי ורד עזרא שהמינוי בוטל".
לדברי עופר, "מהרגע הראשון אמרתי שלגבי נושא ניגוד העניינים צריך לוודא שאנו מנקים את השולחן בהיבט הזה והם הלכו לעבוד על הנושא הזה משפטית כדי לגרום למינוי הזה לקרות. אני לא יודע מה קרה פתאום, אלה שאלות שצריך להפנות למשרד הבריאות".
עופר הוא רופא מומחה במינהל רפואי ומכהן זה שנתיים כמנכ"ל חברת צבר רפואה, ארגון בריאות פרטי מוביל בתחום אשפוזי בית במימון קופות החולים. הוא שימש בעבר כסגן מנהל בית החולים שניידר ומנכ"ל המדיקל סנטר בהרצליה.
ד"ר עזרא שהמליצה למנותו לתפקיד מנהל פרוייקט מגן אבות ואימהות, כתבה בשבוע שעבר לוועדת המכרזים במשרד כי זאת בשל "ניסיונו העשיר ויכולותיו המוכחות, לצד הבנה והיכרות עמוקים עם אוכלוסיית הקשישים בה עוסק הפרויקט". בנוסף היא ציינה כי הוא "זוכה ליחסי אמון עמוקים מצד ראש חטיבת הרפואה, תנאי הכרחי ונדרש בשל הסוגיות כבדות המשקל והרגישות שיונחו על כתפיו". עוד ציינה ד"ר עזרא במכתב כי "מימוש ההתקשרות עמו תהא מותנית בחתימתו על הסדר ניגוד עניינים שיוכן על ידי הלשכה המשפטית".
באותו מכתב הודתה ראש חטיבת הרפואה בכך שכוח האדם הניהולי הקיים במשרד לא ערוך להתמודד עם משבר הקורונה בבתי האבות. לדבריה, "אחד מהאתגרים המורכבים להם נדרש המשרד עם פרוץ מגפת הקורונה הוא ההתמודדות עם אוכלוסיית הקשישים ובפרט השוהים במסגרות חוץ ביתיות. האתגר המורכב מחייב תשומת לב ניהולית שאין לכוח האדם הקיים של האגף המקצועי".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "נבדקו מספר מועמדים ואף התחיל הליך עם איתמר עופר אך זה לא הסתייע".