$
Duns משפט
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

מאלימות לעצמאות

משבר הקורונה העצים את תופעת האלימות במשפחה והביאה למימדים חדשים, שטרם הכרנו. הדבר מעלה ביתר שאת את הצורך בסיוע לקורבנות האלימות במטרה לאפשר יציאתם מחיים בצל הטרור לעצמאות. הגדלת התקציבים להתמודדות עם התופעה הקשה, העלאת המודעות בקרב הציבור, החמרת הענישה ואכיפה ללא פשרות הם כורח המציאות גם בימי משבר הקורונה וגם לאחריו

מתת פלסנר 09:5530.04.20

 מוגש מטעם DUN'S 100

 

בפתח יום העצמאות ה-72 למדינת ישראל, נתבשרנו בעצב רב, על מקרה נוסף של רצח אישה בידי בעלה, אשר שוחרר לאחרונה, לאחר שריצה עונש מאסר בשל מעשי אלימות נגדה. לאחר ששהתה במעון לנשים מוכות בחיפה, החליטה לעזוב מרצונה ולשוב לביתה. השניים שבו להתגורר יחד, לאחר שחרורו ביום 10.3.2020 מהכלא, והכתובת היתה על הקיר. ממצאי החקירה הראשונים העלו, כי בין השניים פרץ ויכוח לנגד עיניי ילדיהם הקטינים, האישה ניסתה לנוס על נפשה ומצאה את מותה בחדר המדרגות. בנה בן ה-14 הוא אשר הזעיק עזרה.

 

משבר הקורונה שפקד אותנו לאחרונה העצים את תופעת האלימות במשפחה והביאה למימדים חדשים, שטרם הכרנו. משרד הרווחה מדווח על עלייה דרמטית במספר הפניות המתקבלות מדי יום בחודש וחצי האחרון. בפתח ימי הסגר התקבלו בממוצע 8 פניות ביום לרווחה, לעומת 33 פניות ביום בממוצע בשבועיים האחרונים. מרבית הפניות הינן בגין אלימות נגד נשים וילדים. עקב כך, הקים משרד הרווחה קו לפניות שקטות בהודעות טקסט, נוכח בעיית הפרטיות הקיימת בימים אלו, בהם שוהים בני המשפחה יחד בבתים מרבית הזמן. כך, תתאפשר הרחבת מעגל הדיווח. בנוסף, ייפתח לראשונה בישראל מקלט חדש לנשים מוכות, אליו יתקבלו נשים שזקוקות לשהות בבידוד.

 

אלימות במשפחה היא אחת התופעות הקשות הקיימות בארץ וברחבי העולם כולו. הנחת המוצא הינה כי ישנם עוד מקרים רבים, שכלל אינם מדווחים. תלות כלכלית, בושה, חרדה, חשש מהסלמה נוספת במצב, חוסר מודעות לחומרת הבעיה ועוד גורמים הם שמונעים לא פעם מנשים קורבנות האלימות לדווח ולחשוף את מצבן. משבר הקורונה, שהוביל לסגר, בנוסף למשבר הכלכלי שחווים רבים, יצר מציאות חדשה, שגובה מחיר כבד גם בתוך הבתים.

 

מדינת ישראל מתמודדת עם משבר מן הקשים שידענו וחשוב לזכור כי הפן הרפואי אינו החזית היחידה שדורשת טיפול מאומץ. הסגר הממושך מייצר קורבנות רבים מסוג אחר שחלקם הינם קורבנות שקטים, שאיש אינו יודע דבר על מצבם. המדובר בקשת רחבה לרבות משפחות המוכרות לרווחה, משפחות "חדשות", ילדים שנמצאים בשגרה בפנימיות ובמסגרות אליהן הוצאו נוכח אלימות בביתם וכעת נאלצים לשהות במקום שהינו מסוכן מבחינתם. הקושי הוא עצום ונדרשת ערנות גבוהה יותר של שכנים, בני משפחה וחברים שיכולים לסייע ולדווח על מקרים בהם נדרש טיפול וסיוע.

 

עו"ד מתת פלסנר עו"ד מתת פלסנר צילום: עידו לביא

 

הנתונים שפורסמו ב-25.11.2019, יום המאבק הבינ"ל האחרון באלימות נגד נשים, אודות תופעת האלימות במשפחה בישראל היו נתונים קשים מאוד ומסתמן, כי היציאה מן השגרה בימים אלו, הלחץ הכלכלי, גלי הפיטורין והיציאה לחל"ת, סגירת מקומות עבודה והשהייה הממושכת יחד בבתים, יולידו נתונים קשים אף יותר בשנה הבאה. מדדי האלימות שהתפרסמו בסוף שנת 2019, גילו כי 6,488 נשים קיבלו סיוע ב-113 מרכזים לטיפול באלימות במשפחה במהלך שנת 2018. נרשמה עלייה של 160% בפניות נשים על רקע של אלימות במשפחה למוקד 118 בין השנים 2014 ל-2018. נתון מצמרר נוסף שדווח באותה העת, גילה כי ב-14 השנים האחרונות, נרצחו 163 נשים ע"י בני זוגן. משרד הרווחה בדק ומצא, כי בין המשתנים המרכזיים שחוזרים על עצמם במקרי רצח הם פרידה, גירושין, מאבקי רכוש ומאבקי משמורת לגבי הילדים המשותפים.

 

אלימות נגד נשים נעלמת לא פעם מן העין. נשים רבות חוששות, מתביישות ועל כן שומרות את מצבן בסוד ואינן משתפות אף את הקרובים להן. אלימות זו כוללת אלימות כלכלית, מינית, נפשית ופיזית. התפתחות הטכנולוגיה הולידה והביאה למקומותינו אף אלימות טכנולוגית. אלימות זו כוללת התקנת תוכנות מעקב, פריצה לחשבונות מייל וחשבונות בנק מקוונים, לרבות ביצוע פעולות ללא הרשאה, קריאת התכתבויות בטלפון הנייד ללא רשות, פריצה לחשבונות ברשתות החברתיות וניטור של פעולות, הקלטה באמצעות אמצעי הקלטה או מצלמות נסתרות ואף איום בהפצת תמונות או מידע מביך ע"י גברים כנגד בנות זוגן. סקר שנערך ע"י ויצו לרגל יום המאבק האחרון למניעת אלימות נגד נשים חשף את מימדי התופעה. נשים רבות, שמתארות מצבי אלימות מסוג זה, מתקשות להבין כי מדובר באלימות של ממש. אלימות טכנולוגית היא אלימות ממנה סובלות נשים גם לאחר תהליך פרידה וגירושין מבני זוג המסרבים להשלים עם הפרידה.

 

הזכות לחיים, לפרטיות ולבטחון רגשי ופיזי היא זכות משותפת לכולנו. תלונות בדבר אלימות במשפחה מגיעות מכל קצוות הקשת, ללא אבחנה של רקע, דת, מעמד סוציו-אקונומי או גיל. בימים אלו עומד להיפתח מקלט החירום ה-15 במספר לנשים נפגעות אלימות. חשוב לזכור, כי היציאה למקלט הינה החלטה משמעותית, במיוחד כאשר אישה שיוצאת מלווה בילדיה. אותם ילדים מנותקים ברגע יחד עם אימם מסביבת מגוריהם ומכל מה שהכירו עד לאותה העת. היציאה מהמקלט בהמשך אף היא לא פשוטה ונדרשת לאותן נשים תמיכה בתחומים רבים. התלות הכלכלית והקושי בהתמודדות מובילים לא פעם לחזרה לבן הזוג האלים.

 

מפרסום משרד הרווחה עולה, כי חלה עלייה של 760% במקרי אלימות ותקיפות מיניות כלפי ילדים ובני נוער מאז פרוץ המשבר. משבר הקורונה הפך את הבית של עשרות אלפי ילדים ובני נוער בישראל למקום לא בטוח. הסגר והריחוק החברתי גובים מחיר כבד נוכח המתח הגובר והמחלוקות גם בבתים שלא היתה בהם בעיית אלימות בעבר. מדובר במצב חסר תקדים, במהלכו חשוב שנזכור את חשיבות השמירה על זכויות יסוד בסיסיות של מבוגרים וילדים כאחד.

 

העלייה החדה שנרשמה בשבועיים האחרונים בפניות לרווחה בגין מקרי אלימות במשפחה והרצח של אישה נוספת בידי בעלה בערב יום העצמאות מעלים ביתר שאת את הצורך בסיוע לקורבנות האלימות במטרה לאפשר יציאתם מחיים בצל הטרור לעצמאות. הפחד, הבושה, החשש הכלכלי וחוסר ההבנה של מצב הדברים לאשורו, מותירים רבים מן הקורבנות להתמודד לבדם עם אורח חיים קשה שנכפה עליהם בעל כורחם. הגדלת התקציבים להתמודדות עם התופעה הקשה, העלאת המודעות בקרב הציבור, החמרת הענישה ואכיפה ללא פשרות הם כורח המציאות גם בימי משבר הקורונה וגם לאחריו.

 

מאת עו"ד מתת פלסנר, בעלים ומייסדת משרד מתת פלסנר , משרד עורכי דין, עוסקת בתחום דיני המשפחה והגירושין