$
חדשות טכנולוגיה

דיווח: עובדי וואווי ששוחחו על מעורבות החברה באיראן נעצרו בסין

החברה לא דוחה את הטענות שמכרה ציוד לאיראן אך סבורה שהציוד שנמכר במדינה אינו עובר על הכללים האוסרים מכירה של רכיבים אמריקאיים. בארה"ב לעומת זאת, בטוחים שחלק מהציוד שמכרה היה חייב להכיל רכיבים אסורים

רפאל קאהאן 16:5826.04.20
חמישה עובדי וואווי (Huawei) נכלאו לתקופות ממושכות לאחר ששוחחו בקבוצת WeChat על מעורבותה של החברה בעסקים עם איראן. החמישה, שהיו מעורבים גם במאבק עובדים נגד וואווי לשיפור תנאי העבודה והשכר שלהם, פתחו את הקבוצה כדי לתאם את פעולותיהם בנושא. ואולם, אחד מהם כתב בנוסף: "אני יכול להוכיח שוואווי מכרה לאיראן", כך לפי דיווח של הניו יורק טיימס.  

 

העובדים שהשתתפו בשיחה לא שמו לב לעיתוי הבעייתי. וואווי החלה להתמודד עם האשמות הבית הלבן בדבר מעורבותה בהפרת האמברגו על איראן. ושבועיים לפני פרסום השיחה נעצרה סמנכ''לית הכספים וביתו של מייסד החברה בקנדה באשמת הונאה ששימשה לעקיפת האמברגו. השיחה אמנם לא כללה שום הוכחות או מראי מקום, אך בתוך מספר שבועות המשטרה הסינית עצרה את כל חמשת העובדים.

 

אחרי הסכסוך בין סין לארה"ב, וואווי מסתבכת שוב אחרי הסכסוך בין סין לארה"ב, וואווי מסתבכת שוב צילום: שאטרסטוק

 

שניים מהם, לי הונגיואן וזנג מנג, סיפרו שהחוקרים שאלו אותם על איראן ולמה היו בקשר עם עיתונאים זרים, שני נושאים עליהם התכתבו בקבוצת הוויצ'ט. לי בילה כ-8 חודשים במעצר וזנג 3 חודשים.

 

וואווי לא יוצאת טוב מהסיפור הזה. היא כבר מסובכת עד מעל הראש במאבק המסחרי בין סין לארה"ב. משרד המשפטים האמריקאי האשים אותה בגניבת סודות תעשייתיים ועל כך ששיקרה בכל הנוגע לעסקיה עם איראן. עם זאת החברה עד כה הכחישה את כל ההאשמות האלה בצורה גורפת.

 

וואווי גם הכחישה שהיא מהווה זרוע של הממשלה הסינית או הצבא, אם כי יש לציין שבייג'ינג יוצאת מגדרה להגנת וואווי בכל הזדמנות, כאילו זו היתה תשתית ממשלתית קריטית עבור סין.

 

לא ברור למה העובדים נעצרו. לטענתם זה היה ניסיון להשתיק אותם מלשוחח על הפעילות של וואווי באיראן. בחברה לא ממש הגיבו לשאלות של הניו יורק טיימס ורק הזכירו תגובה קודמת בה נאמר שהמעצר של לי לא התבצע בגלל מעורבותו בארגון העובדים. החברה הסבירה שכל מה שעשתה היה לדווח על חשד לפעילות "פלילית לכאורה" לרשויות.

 

וואווי, חנות בסין וואווי, חנות בסין צילום: רויטרס

 

העובדים עצמם באמת פעלו מתוך ניסיון לקבל פיצויים מהחברה. זו פיטרה אותם ולטענתם לא שילמה להם את מלוא הפיצויים שהגיעו להם. הקבוצה בה שוחחו על הנושא האיראני הוקמה במקור כדי לאגד עובדים שנפגעו או עובדים לשעבר שנאבקים בחברה לקבלת המגיע להם. לדברי זנג, לוואווי יש מנהג להגניב מודיעים לתוך קבוצות של עובדים שלה ברשתות החברתיות, כך שהם לא הופתעו.

 

וואווי לא דוחה את הטענה שמכרה ציוד לאיראן. אך החברה טוענת שהציוד שנמכר במדינה אינו עובר על כללי האמברגו שאוסרים מכירה של רכיבים אמריקאיים. לדברי וואווי הציוד שנמכר לא כלל כאלה ולכן אינה אשמה בהפרת האמברגו. ואולם בארה"ב טוענים שחלק מהציוד שמכרה היה חייב להכיל רכיבים אסורים שכן לדברי התובעים לחברה לא היתה את הגישה לרכיבים אלה בסין עצמה.

 

כך או כך, הבעיה עם וואווי ואיראן אינה היחידה. גם מתחרתה הגדולה מבית ZTE ניסתה להתמודד עם ארה"ב על האשמות דומות. היא לבסוף נאלצה לשלם קנס של כמיליארד דולר כדי לחלץ את עצמה מאיסור המכירה והרכישה של רכיבים שהטילה עליה ארה"ב. מנגד לוואווי יש גיבוי יותר חזק של הממשל הסיני והיא פחות רגישה לחרם האמריקאי מאז שהחלה לייצר לעצמה את רוב רכיביה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x