משבר הקורונה
אלה התקנות שנכנסו לתוקף בחצות - ומה על הפרק בהמשך
ההקלות שאושרו ונכנסו לתוקף: בין היתר, חנויות ומרכזי "ביג" יפתחו ויתאפשר טייק אוויי ממסעדות. ממחר יחל נתניהו בשיחות לגבי המשך ההקלות; בין הנושאים שיעלו לדיון: החזרת גני הילדים והכיתות הנמוכות והקלות על בני הגיל השלישי. ואילו רשתות לא ייפתחו למרות האישור?
החנויות ברחובות ובמרכזי המסחר הפתוחים יחזרו לפעול, יתאפשר שירות טייק אוויי ממסעדות – אך הקניונים יישארו סגורים וכך גם רוב מערכת החינוך, ולא יינתנו יותר אזהרות לפני קנסות על אי-חבישת מסכה. לאחר לחץ גובר מצד העצמאים שיצאו השבוע לשלל הפגנות, הממשלה אישרה אתמול (ו') שורה של הקלות במגבלות שנועדו למנוע את התפשטות נגיף הקורונה.
מה מותר? מה ייפתח?
מכירת מזון במסעדות ללא ישיבה (טייק-אוויי): פרט למשלוחים, שכבר הותרו קודם לכן, מחצות שבין שבת לראשון יאושר גם איסוף מבית האוכל. הכללים: לא יהיו מקומות ישיבה; בדלפק תימצא מחיצה בין המוכר ללקוח; העובדים ישובצו במשמרות נפרדות; תהיה הקפדה על 2 מטרים בין הנמצאים במקום והקפדה על כללי היגיינה, לרבות חיטוי משטחים; העובדים יעטו כפפות ויחבשו מסיכה; ומספר המבקרים יווסת.
מספרות, מכוני יופי וקוסמטיקה: לאחר שבממשלה אמרו כי ספרים "עובדים בשחור", הוחלט לאשר ממוצאי שבת פתיחת מספרות. בנוסף אושרו פתיחת מכוני יופי וקוסמטיקה. בהודעה הרשמית נכתב "לרבות הסרת שיער בלייזר", דרישה שהועלתה כמה פעמים בישיבה על ידי השרה מירי רגב. לפי התקנות שאושרו, העובד יעטה כפפות שאותם יחליף בין לקוח ללקוח, ויחבוש מסכה ומגן פנים - בנוסף למסכה לכיסוי העיניים. בנוסף, נדרשת הקפדה חיטוי משטחים וחיטוי הכלים, הכיסא וכן כביסה של מגבות וחלוקים בין לקוח ללקוח.
כל החנויות במרחב הציבורי: פתיחת חלק מחנויות הרחוב אושרה בתחילת השבוע, ואתמול בבוקר החליטה הממשלה כי גם כל יתר החנויות שאינן נמצאות בקניונים יורשו להיפתח מחצות שבין שבת לראשון, ובכלל זאת חנויות הלבשה והנעלה. גם מרכזי ביג - מרכזי קניות שאינם מקורים שעד אתמול לא היו ברור אם מותר להם לפעול לפי התקנות - יוכלו להיפתח. כל זאת, בהתאם להקפדה על הכללים השונים, ובהם הריחוק החברתי, היגיינה ומספר מבקרים מקסימלי. יצוין כי חלק מבכירי רשתות הקמעונאות אמרו כי למרות ההקלות, הם לא יחזרו להפעיל חנויות עד שלא יקבלו פיצוי כספי מהמדינה.
מטפלים: על פי התקנות החדשות, שייכנסו כאמור לתוקף בחצות בין שבת לראשון, יותר למטפלים לעבוד באופן יחידני או עם אנשים באותו משק בית, ללא מגע, תוך שמירה על מרחק 2 מטרים, עטיית מסכות וחיטוי בין מטופל למטופל.
לימודי נהיגה וטסטים: ביום רביעי, ולאחר עימות בין שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' לבין מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, הודיעו המשרדים על מתווה שיאפשר לקיים לימודי נהיגה ומבחנים מעשיים. בין היתר נאסר על הימצאות של יותר משני אנשים ברכב ועל קיום מגע פיזי בין המורה/בוחן לתלמיד. שניהם צריכים לחבוש מסכה, ועל התלמיד גם ללבוש כפפות. ביניהם תוצב מחיצת ניילון.
אירועים מצומצמים: על פי תקנות שאושרו השבוע, מתאפשרת יציאה לברית (בהשתתפות עד 10 אנשים לכל היותר) או לחתונה (עד 19 אנשים) בשטח פתוח בלבד, ותוך שמירה מרחק של 2 מטרים בין אדם לאדם. בנוסף מותרת יציאה למקווה נשים. למקווה גברים היא מותרת, ובלבד שבכל עת לא ישהו במתחם מעל לשלושה אנשים. בהלוויה מותרת הגעתם של עד 20 איש.
תפילות בשטח פתוח: מותרת תפילה בהשתתפות של עד 19 אנשים במרחק של עד 500 מטרים ממקום המגורים או ממקום העבודה בשטח פתוח תוך שמירה על מרחק של 2 מטרים לפחות בין אדם לאדם. תקנה זו אושרה בתחילת השבוע, לאחר שלפני כן נאסר כלל להתפלל במרחב הציבורי.
מקומות העבודה: למעשה, פרט לאלו שסגורים כי אסור להפעילם, מותרת פתיחת כל מקומות העבודה. גם מותרת הגעה לעתים של עד 100% מהעובדים - אם לאלו אין אפשרות לעבוד מהבית ותוך שמירה על כל כללי הריחוק החברתי.
הפגנות: מנכ"ל משרד הבריאות בר סימן טוב דיבר על הצורך להגביל גודל של הפגנות ולדרוש אישור ותיאום מראש שלה עם המשטרה, וכך דרשו גם כמה מהשרים, אך בינתיים אין הגבלות שכאלה.
מה אסור? מה סגור?
מערכת החינוך: החינוך המיוחד פועל מהשבוע במגבלות של עד 3 ילדים לקבוצה, בכפוף להפרדה של רבע שעה בין קבוצה לקבוצה והקפדה על היגיינה. אבל כל היתר - משפחתונים, גני ילדים, בתי ספר, אוניברסיטאות - עדיין סגורים.
קניונים: כל החנויות במרחב הציבורי ייפתחו, פרט לחנויות בקניונים. אלו עדיין יישארו סגורים בתקופה הקרובה.
הגעה לחופים, לפארקים, לגני משחקים ולמתקני ספורט: למרות הביקורת על אכיפה משטרתית נגד גולשים בים, ועל אף רמיזות מנכ"ל משרד הבריאות כי בקרוב תותר פעילות של יחידים במרחב הציבורי, התקנות עדיין לא שונו.
יציאה למרחק של יותר מ-100 מטר: על פי התקנות הרשמיות, יציאה ממקום מגורים, של אדם אחד או של אנשים הגרים באותו מקום, מותרת לזמן קצר עד 100 מטרים ממקום המגורים. אבל במשטרה כבר אמרו השבוע כי לאחר פתיחת החנויות, תקנה זו הפכה לבלתי ניתנת לאכיפה.
פעילות ספורט ליותר מ-500 מטר: לפי התקנות שאושרו בתחילת השבוע, וטרם שונו, מותרת פעילות ספורט של יחיד, של יחיד עם אדם קבוע אחד בלבד, או של אנשים הגרים באותו מקום - אך רק למרחק של עד 500 מטרים ממקום המגורים. לספורטאים בענפים תחרותיים ניתן אישור חריג להתאמן.
ביקורים אצל חברים ומשפחה: על פי התקנות, שעדיין נותרו בעינן, לא מתאפשרת הליכה ושהות בבתים של אחרים (מעבר לשלוש משפחות הנמצאות בקשר קבוע לשם שמירה על הילדים).
חדרי כושר ומקומות בילוי: השר גלעד ארדן קרא בישיבת הממשלה לפתוח גם חדרי כושר, אך דרישתו לא התקבלה. גם מקומות הבילוי השונים סגורים כמובן, בין היתר עקב הקושי לשמור בהם על "ריחוק חברתי".
ניתוחים אסתטיים לא חיוניים: לפי התקנות מתחילת השבוע, חל איסור על רופא להפעיל מרפאה או חדר ניתוח לשם מתן טיפול המיועד לצורך אסתטי, אלא אם הטיפול נדרש לצורך בריאותי חיוני.
מה בנוגע לחובת עטיית מסכות?
על פי התיקון שאישרה הממשלה אתמול בבוקר, חובת חבישת המסכות חלה גם במרחב הציבורי (כלומר לא ניתן עוד להסתפק בנשיאת המסכה במקומות פתוחים מבלי לחבוש אותה). פטורים מהחובה הזו ילדים עד גיל 7, אלו שעוסקים בספורט ומי שיש לו סיבה רפואית ואישור על כך. החל מיום שני יינתן קנס של 200 שקל, ללא אזהרה מוקדמת, למי שלא יחבוש מסכה.
כמה אנשים יכולים לנסוע ברכב?
נסיעה ברכב פרטי תהיה עם 2 נוסעים בלבד (נוסע ונהג). עם זאת, אנשים הגרים באותו בית יכולים לנסוע ביחד בלי המגבלה הזו. בנוסף, ניתן לנסוע עם יותר משני נוסעים ברכב פרטי לצורך חיוני - כמו הסעת אדם לצורך רפואי, הסעת קטין בין הורים גרושים, הסעת קטין שהאחראי עליו נדרש לצורך חיוני או נסיעה לטיפול במסגרת רווחה, אך מומלץ להימנע מנסיעה של יותר מ-3 אנשים ברכב.
מה בנוגע לתחבורה ציבורית?
לפי מתווה הפשרת הפעילות בתחבורה הציבורית, אשר פורסם ביום ראשון השבוע, רכבת ישראל לא תשוב בשלב זה לפעילות, ותתוגבר פעילות קווי אוטובוס, בדגש על פעילות הקווים הפעילים. רק חלק קטן מהקווים שבוטלו יחזרו לפעול בשלב זה. במשרד התחבורה קבעו כי הפעלת הקווים מבוססת עדיין על צרכים חיוניים בלבד: אזורי תעסוקה, מרכולים ומרכזים רפואיים. הגדלת פעילות התחבורה הציבורית תיעשה על פי קצב חזרת העובדים למקומות העבודה.
באוטובוסים, השורה הראשונה שמאחורי הנהג תישאר ריקה מיושבים. לא יותר מאדם אחד ישב על ספסל, נוסעים עומדים צריכים לשמור על מרחק של 2 מטרים ביניהם. לפי התקנות, האחריות שלא לעלות על תחבורה ציבורית עם חום או עם שיעול או קושי בנשימה - היא על הנוסע. יש להקפיד על שטיפת ידיים לאחר כל נסיעה. החלונות יהיו פתוחים בעת הנסיעה. יש לאוורר את הרכב ולנקות משטחים לאחר כל נסיעה.
הנחיות מיוחדות
בנוסף להנחיות לכלל האוכלוסייה, הממשלה קיבלה החלטות הנוגעות לאזורים ספציפיים ולמועדים מסוימים:
יום הזיכרון: החל מערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה, ביום שני הקרוב, תיאסר מהשעה 16:00 יציאה מהבית לשם ביקור בבתי עלמין ואתרי הנצחה.
יום העצמאות: החל מהשעה 17:00 ביום שלישי, ערב יום העצמאות, ועד ליום רביעי בשעה 20:00, יוטל סגר על כל היישובים. יציאה מהבית תותר רק לצורך הצטיידות בתרופות ובמוצרים חיוניים וקבלת שירותים חיוניים, בתחום יישוב המגורים - אלא אם בתחום זה לא קיימים שירותים אלו, ואז ניתן לקבלם ביישוב סמוך. בימים אלו תופסק לחלוטין התחבורה הציבורית. לא תתאפשר רכישה של מזון במהלך ערב יום העצמאות ויום העצמאות עצמו. תתאפשר יציאה מהבית להתאווררות ופעילות גופנית בקרבת הבית (בהתאם לתקנות).
חודש הרמדאן: עד 3 במאי, ביישוב שמרבית תושביו מוסלמים וכן באזורים מסוימים בירושלים, לא ייפתחו עסקים וחנויות המקבלים קהל, מהשעה 18:00 ועד השעה 03:00 למחרת, למעט בתי מרקחת. עסקים יוכלו לפעול בשירות משלוחים בלבד.
אזורים מוגבלים: אמש החליטה הממשלה להכריז על כמה שכונות בבית שמש ובנתיבות כעל "אזורים מוגבלים", בשל זינוק במספר חולי הקורונה המאובחנים בהן. ההגבלות הללו יימשכו חמישה ימים, מיום ראשון הקרוב בשעה 06:00 ועד יום שישי. האזורים בנתיבות שעליהם הוטל סגר: שכונות נטעים ושלום בונייך, וכן הרחובות חזני, צבאן, הצאלה, ברוש, ביל"ו וגרשונוביץ. בבית שמש: השכונות נחלה ומנוחה וקריית בית שמש ב'. היום, יצוין, יפוג תוקפן של הגבלות דומות שהוטלו על היישובים הערביים דיר אל-אסד ובענה.
מה צפוי בהמשך
החל ממחר צפוי ראש הממשלה בנימין נתניהו לקיים דיונים נוספים בשאלת המשך ההקלות שיונהגו במשק החל מה-3 במאי - שבוע בדיוק לאחר תחילת יישום ההקלות הקרובות. בין הנושאים שיידונו במהלך השבוע הבא: החזרת גני הילדים והכיתות הנמוכות; פתיחת קניונים; פארקים והפעלת צימרים; והקלות על בני גיל הזהב שעדיין מבודדים בבתים.
שר החינוך רפי פרץ ועוד שורה של שרים דחפו במהלך ישיבת הממשלה אתמול להחזיר לימודים בכיתות קטנות בגני הילדים ובתי הספר היסודים, וזאת כדי לאפשר את חזרת ההורים לעבודה. שר הביטחון נפתלי בנט אמר שחייבים לשחרר את מערכת החינוך ובפרט את גני הילדים וכיתות א' עד ג'. "ללא חזרה ללימודים ההורים לא יוכלו לחזור לעבודה", אמר בנט.
מחר תדון הממשלה בבקשת משרדי החינוך והאוצר לחדש את הלימודים בבתי הספר לאחר חג העצמאות ביום ראשון ה-3 במאי. משרדי הביטחון והכלכלה תומכים בפתיחת מוסדות החינוך מיד לאחר חג העצמאות באופן מדורג, מתוך הכרה שמהלך זה מהווה מרכיב קריטי בהנעת הכלכלה ושיקום המשק.
מודל ההפעלה כולל שילוב למידה פיזית תוך פיצול הכיתות לשתי קבוצות אורגניות עם צוות אורגני ובממוצע בכל קבוצה 15 תלמידים. תתקיים למידה לסירוגין ולא בכל ימות השבוע, בנוסף תבחן אפשרות להפעלת הצהרונים באותה מתכונת עד השעה 16:00. לפי המתווה, תלמידי כיתות ד' עד י' ימשיכו בלמידה מרחוק, ותלמידי כיתות י"א – י"ב הניגשים לבגרויות יגיעו לבתי הספר למרתונים בקבוצות של 10 תלמידים לפי סדר עדיפות לנוער בסיכון , עולים חדשים ותלמידי חינוך מיוחד. בחינות הבגרות יתקיימו בחודשים יוני יולי ויערכו בקבוצות של עד 15 תלמידים.
בין נתניהו לבנט פרץ אתמול עימות בנושא, כאשר לדברי שרים בנט הרים את קולו על נתניהו ואמר לו: "חייבים להחליט היום על מה דנים בשבוע הבא". נתניהו השתיק אותו ואמר: "אתה יכול לצעוק ולדרוש, אבל אני זה שמחליט". נתניהו סירב לדון על פתיחת מערכת החינוך ואמר שזה לא הזמן. בנט התעקש שצריכים לדון עכשיו ואי אפשר לדחות כל פעם. נתניהו קטע את בנט ואמר: "זה לא הזמן לפתוח את מערכת החינוך, נקיים דיונים בעוד שבוע".
בנט השיב: "חייבים לדון עכשיו. אי אפשר לדחות כל פעם". נתניהו: "אפשר. אתה תראה שאפשר". בנט: "אז אפשר להצביע נגד". נתניהו: "אז תצביע נגד". בנט: "בכל פעם שאומרים נדון לא דנים ולא מחליטים. זה עניין בוער". נתניהו הבהיר שמדובר בנושא גדול שצריך להקדיש לו דיון מיוחד: "אז נדון בראשון הקרוב, מקסימום ביום שני. רק אל תחשבו שזה שיש דיון זה אומר שיש שחרור של מערכת החינוך. מנהיגים זרים שדיברתי איתם אמרו שהם זהירים בנושא החינוך כי זה הדבר האחרון שהם משחררים". בסופו של דבר, בנט הצביע בעד.
בעמדתו של בנט תמכו שורה של שרים. השר לביטחון פנים גלעד ארדן גם דיבר על הצורך לבטל את מגבלת ה-100 מטרים (כללית) ו-500 מטרים (לעשיית ספורט) וגם לבטל את איסור השהייה בגנים ציבוריים ופארקים. "לא ייתכן שפותחים את כל החנויות ברחוב, אבל לא מאפשרים לילדים להתאוורר בגינה הציבורית ובפארק בעיר. למה? הרי הילדים לא חשופים לסיכון. אפשר לדרוש לחטא את מתקני הגינה הציבורית", אמר ארדן.
ארדן הוסיף: "זו גזירה שאי אפשר להמשיך לעמוד בה. זה כבר לא משנה את 'האווירה' כי פתחנו את כל החנויות חוץ מהקניונים. מה שיקרה זה שהורים ייקחו את ילדיהם לחנויות ויותר אנשים ייחשפו להדבקה מהילדים בתוך החנויות ולידן". לעמדתו בעניין ביטול מגבלות ה-100 וה-500 מטר הצטרפו שרים נוספים, ובהם אופיר אקוניס, מירי רגב, יפעת שאשא ביטון, בנט ואחרים. ארדן ביקש גם לפתוח חדרי כושר. לדבריו, אם אפשר לסמוך על חברות גדולות ועל בעלי עסקים שישמרו על הגבלות "הריחוק החברתי", אז אפשר גם לסמוך על בעלי חדרי כושר.
ראש הממשלה נתניהו ושר הפנים אריה דרעי התנגדו בתוקף לביטול מגבלת ה-100 וה-500 בשל החשש להתקהלויות ברמדאן, והמגבלה נותרה בעינה. נתניהו נשמע זהיר מאוד בעניין הזה ואמר: "צריך בכלל לחכות ולראות מה יהיה". השרים התרשמו כי המגבלה נשארת כדי לא להעביר מסר לציבור של שחרור מוחלט של הרסן, הגם שיש חוסר היגיון במגבלה הזו, בשעה שאנשים יכולים לנסוע קילומטרים מהבית לקניות במרכזי ביג או לחנויות רחוב, בזמן שנאסר עליהם להתרחק מהבית יותר מ-100 מטרים.
במהלך הישיבה דרש שר התיירות יריב לוין לאפשר את פתיחת הצימרים. "אנחנו מאפשרים ספרים וקוסמטיקאיות, מה הבעיה עם הצימרים? אני כבר שבועיים מנסה לדבר עם משרד הבריאות על זה והם לא מחזירים לי טלפון. רק מי שצועק כאן מקבל משהו". נתניהו קטע את לוין ואמר: "נדבר על זה אחרי החג. שלא נשדר לציבור שהכל בסדר לפני הרמדאן ויום העצמאות. בעוד שבועיים נהיה יותר חכמים ונכין חבילת שחרורים נוספת". לוין לא קיבל את הדברים ואמר: "צריך להחליט עכשיו. למה לחכות". שר הכלכלה אלי כהן תמך בלוין ואמר שהצימרים יכולים להוות נקודת אור לפתיחת בתי המלון בהמשך.