$
ספורט ישראלי

יומן פגרת הקורונה: אגודות הספורט רק רוצות שמישהו ידבר איתן

את בריאות הספורט ותרבות הספורט במדינה בודקים לפי בריאות האגודות והמועדונים. כרגע, יותר מ-40 יום לתוך "פגרת הקורונה", אגודות הספורט על סף קריסה. ובמשרד הספורט אפילו לא דיברו איתן

אוריאל דסקל 14:0624.04.20

את בריאות הספורט ואת תרבות הספורט במדינה בודקים לפי בריאות האגודות ספורט או המועדונים. האגודה אחראית לספורט בשורשיו באזור מסוים.

 

 

 

מה זה אומר? ילדה רוצה לעשות חוג ג'ודו? היא צריכה להגיע לאגודת ספורט. ילד רוצה חוג התעמלות מכשירים? הוא יקבל אותו שם הילד שלכם עם כישרון טבעי בריצות מהירות וקפיצות? רק באגודת הספורט הוא יקבל את הכלים כדי להצטיין באתלטיקה.

 

אגודות הספורט הן הכלי הכי חשוב ביצירת תרבות ספורט.
 צילום: גטי אימג'ס

 

המדינות המוצלחות ביותר מבחינה ספורטיבית הן, בדרך כלל, המדינות עם הכי הרבה אגודות. המצב האידיאלי הוא אגודת ספורט בכל שכונה.

 

ולמה שרת הספורט היוצאת, מירי רגב, היתה שרת ספורט רעה ואפילו מזיקה? כי ישראל היא המדינה המערבית עם הכי מעט אגודות ספורט ביחס לתושבים. זה היה המצב כשרגב נכנסה למשרד וכשתעזוב את המשרד, ישראל תהיה במקום גרוע עוד יותר.

 

למה? כי אחרי יותר מ-40 יום של משבר הקורונה, שהביא להפסקת הפעילות של אגודות הספורט, מי שכתב את "מסמך אסטרטגיית היציאה של הספורט" אפילו לא דיבר עם אגודת הספורט הגדולה ביותר בישראל. גם באגודות הספורט אחרות טוענים שהיתה התעלמות מצד משרד הספורט.

 

זה קצת כמו שבמשרד החינוך לא ידברו עם בתי ספר במהלך משבר הקורונה.

 

זה כמו שבמשרד הבריאות לא ידברו עם בתי חולים.

 

זה כמו שבמשרד האוצר לא יתייחסו לעצמאים.

 

 

השרה  מירי רגב השרה מירי רגב צילום: אלכס קולומויסקי

 

האגודות לבד

"אנחנו מרגישים שאנחנו צריכים להתמודד לבד עם המשבר הזה", אומר רואה חשבון דורון שיטרוק, יו"ר אגודת מכבי תל אביב, "ואני אומר בברור עכשיו: אני לא מדבר כדורסל-כדורגל, אין לי מיטש גולדהאר מאחורי, אם האגודות יקרסו - לא יהיה ספורט אולימפי בישראל. לא ועד אולימפי. לא אולימפיאדה. לא תרבות ספורט. כלום. כמעט שליש מהספורטאים בנבחרת האולימפית הם מאגודת הספורט מכבי תל אביב".

 

במשך שש שנותיה במשרד הספורט, רגב לא ממש התעניינה באגודות הספורט. זאת למרות שמדובר בתשתית הספורטיבית של המדינה - מה שהיא אמורה להיות אחראית עליו כשרת ספורט.

 

"כרואה חשבון אני בניתי מודל כלכלי שלא תלוי במערכות - מינהל הספורט, עיריית תל אביב ושאר תומכים", אומר שיטרוק, "אנחנו עושם חוגים. יש לנו יותר מ-2,000 ילדים בחוגים. אז אנחנו עסק בזכות זה. כשהילדים בחוגים לא יכולים להגיע - אין לנו כסף. עיריית תל אביב? תקציב הספורט שלה הוא 7 מיליון שקל. אני מקבל מיליון שקל מהעירייה ומשלם לה 1.6 מיליון שקל בשנה בשכירות מתקנים. לרמת גן הקטנה יותר יש תקציב של 8 מיליון שקל. אנחנו לא תלויים בהם, אם יגידו לנו שאין לנו יותר כסף - אני אסתדר. איפה אני נופל? נעצרו לי החוגים בגלל הקורונה - אני אצטרך להחזיר כסף על חוגים. ומה זה אומר? אין יותר ספורט תחרותי".

 

שיטרוק מסביר: "אני צריך להחזיק קבוצה של בנות תחרותיות בהתעמלות אומנותית - הן צריכות להתאמן 8-10 פעמים בשבוע, שלוש שעות כל אימון. זה בין 60 אלף שקל ל-100 אלף שקל בשנה בקבוצת בנות. מעבר למה שההורים משלמים. מה שמממן את זה, זה החוגים. עכשיו תבינו, הפועל תל אביב נעלמה, אס"א תל אביב נעלמה, אנחנו מחזיקים 30% מההתעמלות בארץ. אין ממש אגודות ספורט רב-ענפיות יותר. בלעדינו, ההתעמלות נעלמת מתל אביב".

 

הספורטאים האולימפיים הבכירים מקבלים שכר מאגודות הספורט - לפעמים עד 12 אלף שקל בחודש. אלו לא סכומים גבוהים ביחס לכדורגל או כדורסל ולספורטאים הבכירים יש מקורות הכנסה נוספים - כולל נותני חסות ומלגות של הוועד האולימפי. אך ללא השכר הזה, ספורטאים אולימפיים רבים לא פשוט יוכלו להתרכז בענף שלהם. הם עשויים לאבד את הסטטוס שלהם כספורטאים מקצוענים. וזו הבעיה הפחות חשובה בכל הקשור להתעלמות מאגודות הספורט. "בית הגידול של הספורטאים הוא האגודות. וזה נעצר עכשיו", אומר שיטרוק, "ואנחנו כלל לא בטוחים שיש עתיד לאגודות אחרי הקורונה".

 

מאמנים לא יחזרו

ביום-יום אגודות מתקשות לתחזק שכר ראוי למאמנים ובימי קורונה מתקשות עוד יותר לראות איך הן יכולות לתחזק שכר מינימום למאמנים - גם אם יחזרו לחוגים בהקדם. כמה פעמים המילה "מאמן" הוזכרה במסמך "אסטרטגיית היציאה ממשבר הקורונה של הספורט בישראל" של משרד הספורט? 0 פעמים.

 

אז מן הסתם, הממשלה לא תדון כרגע בפיצוי מאמנים. זה שווה ערך למסמך אסטרטגיית יציאה מהמשבר של משרד החינוך ללא המילה "מורה".

 

באמת שזה הזיה. פשוט הזיה.

 

אגודות הספורט יכולות לשרוד בעיקר דרך כספי חוגים (כלומר כספים של הורים - אזרחים משלמי מיסים), או... "באיזה גחמה של ראש עיר שמעוניין להשקיע בכדוריד או כדורעף או התעמלות או משהו שהוא אוהב", לפי שיטרוק. "וברגע שהוא מפסיק לאהוב את זה, או שהוא מפסיק להיות ראש עיר - אין יותר את הענף הזה בעיר".
כדורעף נוער כדורעף נוער צילום: רוני שיצר

 

הבעייתיות הזו מחריפה עוד יותר במשבר הקורונה ואחריו.

 

הספורט הישראלי הוא ספורט עם הרבה מאוד מחלות רקע. בכדורגל ובכדורסל עוד מתמודדים בזכות תמיכה של הטוטו ופופולריות רבה של הענפים הללו אבל כבר שנים שענפים שהיו פופולריים למדי - כמו הכדורעף והכדוריד - על סף סגירה.

 

מכבי ראשון לציון כדוריד - אימפריה בענף - קרסה בגלל ספונסר שעזב. מכבי תל אביב כדוריד קרסה בגלל שהספונסר עזב והאגודה כבר לא יכולה להחזיק אותה ברמה סבירה. הכדורעף כולו על סף קריסה. האתלטיקה הישראלית על סף קריסה. כל ענף אולימפי אחר שאינו ג'ודו והתעמלות - על סף קריסה. "מכבי באר שבע - כל הענפים שלה - ביקשה ממני לרכוש את כל הספורטאים ברגע שאמרו בעירייה שיקצצו לה תקציבים" אומר שיטרוק.

 

הקורונה תקריס סופית את הענפים הללו.

 

"אנחנו עוד במצב סביר", אומר מנכ"ל אגודת מכבי תל אביב לי-און ישראלי: "אבל כל כך הרבה אגודות נתמכות על ידי העירייה בלבד. רובן חיות על תמיכות ציבוריות, 80% מהתקציב שלהן הוא סובסידות. ברגע שיקצצו להן 50% מ-80% תמיכה, זהו - אין יותר אגודה. יחיו רק מהלוואות".

 

באגודות שמעו על "קרן התמיכה בשווי 200 מיליון שקל לעמותות תרבות ולספורט" - אבל אף אחד בספורט לא יודע למי לפנות בשביל לברר אם הם זכאים לתמיכה. ושוב, גם אם תהיה תמיכה, היא תהיה מינימלית. ה-200 מיליון שקלים הללו אמורים להספיק לתרבות ולספורט. "משהו שזרקו לנו" לפי גורם בספורט הישראלי.

 

צריך להזכיר. מאות אלפי ילדים עושים ספורט בישראל. מדובר בכלי חינוכי מוכח ברחבי העולם אבל בישראל כמעט ולא משקיעים בו ככלי חינוכי. למה? "כי הוא לא שייך למשרד החינוך ומשרד הספורט כמעט ולא עוסק בזה", אומר גורם בספורט הישראלי.

 

ולשורה התחתונה:

 

אגודת מכבי תל אביב מכניסה יותר מ-5 מיליון שקל מחוגים - 16 ענפים. התקציב שלה כ-10 מיליון שקל. הוא בנוי מהכספים מהחוגים, הכנסות הטוטו, הכנסות מהעירייה, הכנסות מתקציבים של מנהל הספורט. האגודה מעניקה שכר לכשליש מחברי הנבחרת האולימפית של ישראל - ספורטאים ומאמנים. אנחנו מדברים על ספורטאים כגון אלכס שטילוב, חנה קנייזבה-מיננקו, דניאל פרנקל, לונה צ'מטאי, ארטיום דולגופיאט ואחרים.

 

"מדובר על אגודת הספורט הגדולה ביותר בישראל. ללא חוגים האגודה צריכה להחזיר כ-250 אלף שקל להורים מדי חודש" אומר ישראלי. "עיריית תל אביב הודיעה שתוריד 50% מהתקציב. מנהל הספורט הודיע שיורידו בין 10% ל-20% מהתקציבים לאגודות. הטוטו מאבד כספים וכבר העביר את כל הכסף מקרן המתקנים לשליטת האוצר. אגודת מכבי תל אביב כנראה תשרוד אבל יש יותר מ-200 אלף ילדים בחוגים בישראל. אם צריך להחזיר להורים כסף על פגרת הקורונה, יהיו אגודות שפשוט יקרסו".

 

"אין לי מאיפה להביא כסף והמדינה לא נותנת לי פתרון - אפילו לא מדברת איתנו. בעירייה אומרים שיש להם דברים חשובים יותר מספורט" אומר שיטרוק. "אין לי מה להגיד על זה. אבל גם פגישה עם ראש העיר לא קיבלנו. אם אני סוגר את האגודה מחר בבוקר - אין יותר אתלטיקה ישראלית, אין יותר ענפים אולימפיים אחרים. אף אחד במשרד הספורט לא דיבר איתנו. לא זימנו אף יו"ר אגודה לשיחות שבין האיגודים למשרד הספורט. אחד לא! אנחנו בשטח, לא האיגודים. אנחנו עובדים ביום-יום עם ספורטאי העתיד והספורטאים האולימפיים - לא האיגודים. אותנו לא זימנו. לא דיברו איתנו ממשרד הספורט! אף אחד לא דיבר עם אגודת ספורט. לא זימנו אותנו לשולחן אפילו".

 

הספורט בישראל הוא תחום עם הרבה מחלות רקע.

 

אחרי שש שנים עם מירי רגב ונראה שהקורונה יכולה לחסל אותו סופית.

 

x