מאת יעקב ניסן 23.4.20
משבר הקורונה ממשיך להשפיע רבות על המשק העולמי, ואנו נמצאים בעיצומו של "אפקט הקורונה" על השווקים. הכלכלה העולמית נמצאת במצב החמור ביותר מאז שנות ה-80, השווקים קרסו ב-30% ומעלה ואפילו שוק המטבעות הווירטואליים (שוק הקריפטו) בירידה של 30%-40% ולאחר מיכן תיקנו כמחצית מהירידות.
למרות המצב האנרכי בשווקים הגלובליים, נדמה כי דווקא במדינה אחת ישנה בורסה יציבה ואיתנה, אשר חוותה ירידה של אחוזים בודדים - הבורסה של סין. איך ייתכן שדווקא במדינה בה התפרץ נגיף הקורונה לראשונה קיימת היציבות הגבוהה ביותר בבורסה? בשביל לקבל תשובות, שוחחנו עם מומחה ההשקעות ויזם הנדל"ן, רועי חיון,
כדי שיסביר לנו.
מדוע הכלכלה הסינית נשארה יציבה?
זה אמנם נשמע תלוש מהמציאות, אבל סין, המדינה בה התחילה התפשטות מגפת הקורונה, היא זו שהצליחה לשמור על יציבות הכלכלה לאורך המשבר וככל הנראה תהיה זו שתמשיך לצמוח גם אחריו. בנוסף, נראה שסין היא המדינה הראשונה שמצליחה להשתלט על הנגיף ובימים האחרונים לא דווח על מקרי מוות בסין כתוצאה מהקורונה.
|
רועי חיון: "סין פעלה נכון - נקטה פעולות אגרסיביות לעצירת התפשטות הקורונה
|
צילום: CANVA
|
"סין פעלה נכון ובצורה אגרסיבית", אמר רועי חיון.
"ברגע שנודע לרשויות בסין על סכנות הקורונה, הם נקטו בפעולות מיידיות לעצירת התפשטות הנגיף, הטילו סגר מיידי, אסרו על שוטטות ברחוב וצמצמו את הנוכחות במקומות העבודה". חיון אינו טועה.
סין הייתה המדינה הראשונה שהטילה סגר משמעותי על מחוזות שלמים ונקטה בצעדים שבאותו זמן נתפסו מרחיקי לכת, אך לאחר מכן ננקטו על ידי רוב מדינות העולם. בין היתר, סין הטילה סגר מלא על מחוז ווהאן - ממנו יצא הנגיף לראשונה.
רועי חיון הרחיב ואמר: "כתוצאה מהתגובה המשמעותית והסגר ההרמטי, כלכלת סין היא גם הראשונה להתאושש. הייצור בסין בעלייה והבורסה במצב טוב מאוד ביחס לשאר מדינות העולם - גם בזמן המשבר, הירידה הדרמטית ביותר ביום אחד הייתה 8%, אך הבורסה הסינית תיקנה את עצמה תוך זמן קצר וכעת נמצאת במרחק של 10% מרמות המחירים לפני שהיו לפני המשבר".
"המשקיעים שעזבו חוזרים לסין - אך רובם מעולם לא עזבו"
ההתנהלות של הממשלה הסינית במהלך המשבר, תרמה לאופטימיות של משקיעים, אשר כמעט ולא נטשו את הבורסה בשנגחאי. לאחר שהתבהר כי המצב בסין נמצא תחת שליטה, הרבה מאוד משקיעים משכו את השקעותיהם מהבורסות בארה"ב ובעולם, והעבירו להשקעות במניות סיניות. "סין נשארה מאוד יציבה לאורך התקופה האחרונה, ולמרות שהבורסה בסין חוותה ירידות קלות, היא תיקנה את עצמה יחסית במהירות - לכן גם לא נוצרה פאניקה ולא הייתה משיכה המונית של השקעות כמו בארה"ב ואירופה", אמר חיון.
לפי כלכלנים בכירים, ביניהם הכלכלן הגלובלי של ג'י.פי מורגן, כלכלת סין אומנם צפויה להתכווץ בכ-4% ברבעון הנוכחי, אך לאחר המשבר היא צפויה לחזור חזקה מתמיד עם צמיחה אדירה של 15% ברבעון השני. "האופטימיות בשווקים בסין נמצאת בשיאה, ונכון להיום מדובר בבורסה הבטוחה ביותר לסחור בה", טען חיון והוסיף: "זה אכן מצב אירוני, אך סין הולכת להיות 'המרוויחה' הגדולה במשבר הזה".
|
רועי חיון: "הבורסה בשנגחאי יציבה מתמיד - צפויה צמיחה של 15% ברבעון השני"
|
צילום: CANVA
|
בשאר העולם המצב הרבה פחות מזהיר
למרות המספרים האופטימיים המגיעים מסין, בשאר העולם המצב, נכון להיום, אינו טוב. וירוס הקורונה עושה שמות בשווקים הגלובליים - למרות התיקונים שחוותה ארה"ב במדדים, ואף עלייה מרשימה של כ-7% בדאו ג'ונס ומדד הנאסד"ק ביום אחד, בתחילת אפריל.
"נשיא ארה"ב, דונאלד טראמפ, מנהל את המשבר נכון - לפחות מבחינה כלכלית", אמר חיון. "הוא שומר על אופטימיות בשוק ההון כמיטב יכולתו, אך אם המצב ימשיך להיות כפי שהוא היום, ומספר הנדבקים בארה"ב לא יתמתן - צפויה תקופה קשה מאוד בשוק ההון האמריקאי".
מספר הנדבקים בארה"ב, הכלכלה הגדולה והחזקה בעולם, הופך להיות בעיה של ממש. ארה"ב נמצאת כרגע במקום הראשון מבחינת הנדבקים והמתים בעולם, כ-800,000 נדבקים וכ- 40,000 מתים כתוצאה מהקורונה.
"אם ארה"ב לא תצליח לייצב את קצב הנדבקים, זה עלול לשתק את המשק האמריקאי - זה יהיה אסון גדול מאוד שישפיע על כלכלת העולם כולה", הסביר רועי חיון."לפי איך שהמספרים נראים עכשיו - מדובר בתרחיש אפשרי בהחלט".
בסופו של דבר, ניתן לומר שמשבר הקורונה הולך להאט את הצמיחה במדינות רבות - בעיקר במדינות אירופה וארה"ב, אך גם אם זה יקרה, בדומה למשבר הפיננסי של 2008 ומשבר הדוט קום לפניו, גם מהמשבר הזה, בסופו של דבר, כלכלת העולם תתאושש. המדדים הסינים ממחישים זאת ומעניקים מעט אופטימיות בתקופה קשה זו.