משבר הקורונה
לא רק קיצוץ בשכר ובהטבות: גל הפיטורים מגיע להייטק
קצב פיטורי העובדים בהייטק הולך וגובר בעידוד המשקיעים המבקשים להדק את החגורה. לאחר שנחתכו ההטבות המפנקות האופייניות לתעשייה, חלק מהסטארט־אפים הולכים צעד נוסף קדימה ומצמצמים את כוח האדם
מגפת הקורונה מכה גם בתעשיית ההייטק, שנראתה בתחילת המשבר כחסינה באופן יחסי. הסטארט־אפים נאלצים בפתאומיות - להאט, או לעצור את המרוץ שלהם שנראה עד לפני מספר שבועות כחסר גבולות.
- קורבן קורונה: הסטארט־אפ הישראלי אנג'י מפסיק לפעול
- משבר הקורונה: אמדוקס מקפיאה העלאות שכר עתידיות
- חברת ברינגג זימנה לשימוע 10% מעובדיה בישראל
השבועות האחרונים מעידים על כך שרוב החברות שעד עתה הסתפקו בצעדים מתונים כמו קיצוץ בהטבות ובשכר, עברו לצעדים קיצוניים יותר שכוללים פיטורים משמעותיים של עובדים. בארצות הברית מדווח בכל יום על מאות רבות של מפוטרים בחברות הייטק גדולות וקטנות. בחודש מרץ פוטרו בארצות הברית 4,000 עובדים בתעשיית ההייטק.
לצד הפגיעה הקשה של מגפת הקורונה בהתנהלות העסקית ובהשקעות, יש חברות אשר מנצלות את המצב בכדי לדלל את שורותיהן, או לפטר עובדים שכבר היתה כוונה לפטרם עקב ביצועים פחות טובים או סיבות אחרות.
התגובה המיידית למשבר מצד משקיעים רבים ומנהלי חברות היתה עצירה מוחלטת של הפעילות. קרנות כדוגמת סקויה העולמית, כמו גם משקיעים רבים בישראל, הציעו לחברות להיערך לגרוע מכל. הקרן הענקית העריכה שהקורונה הוא כמו ברבור שחור שעתיד לשנות את כל התמונה.
הבלבול הרב שיצרה המגפה, לראשונה מפגע בריאותי כלל עולמי, הביאה הרבה חברות לתחושה של חוסר שליטה. רבות מהן מיהרו להוציא עובדים לחל"ת, לקצץ כ־20% בשכר העובדים והבכירים, ולהפסיק את ההטבות שקיבלו העובדים בתקופה היפה של תעשיית החדשנות.
העצירה הפתאומית והצעדים הבהולים היו לרוב בהובלת הקרנות המושקעות בחברות שהתנסו במשברים קשים בעבר, ולעתים ביוזמת מנהלי החברות שהבינו שהקשיים בפתח. הראשונים להיפגע היו חברות הטרוול השונות שמיהרו להוציא עובדים לחל"ת ואף לפטר חלק מהם. חברות דוגמת בוקאווי וגסטי עשו כך בישראל.
פיטורים רגע לפני ההנפקה
הפיטורים המשמעותיים ביותר בתעשייה היו של חברת זרטו (Zerto) הישראלית אשר פיטרה במספר גלים עשרות עובדים. על פי הערכה מספר העובדים שפוטרו מהחברה עומד על לפחות 200 ואף יותר מכך. חלק גדול מהמפוטרים הועסקו בישראל במחלקת הפיתוח וחלק במחלקת שירות הלקוחות בחברה בישראל ובארצות הברית. הפיטורים בחברה החלו בתחילת חודש אפריל ונמשכים גם בימים אלו.
זרטו פועלת בתחום טכנולוגיית המידע ומספקת שירותי התאוששות מאירועי אסון טכנולוגיים - מנפילת שרתים בעקבות הפסקות חשמל ועד אירועי סייבר. החברה הישראלית פיתחה מערכת גיבוי עבור חברות שצורכות שירותי ענן. הפיטורים התבצעו בכל סניפי החברה בעולם, כאשר על פי הדיווחים החברה סגרה את רוב הפעילות שלה באזור אסיה והפסיפיק שם פוטרו עובדים רבים באוסטרליה, יפן וסינגפור.
בהודעה שהוציאה מחלקת משאבי האנוש של החברה היא ביקשה מחברות אחרות לסייע לעובדי החברה שהיא נפרדת מהם למצוא עבודה. "לאור התקופה המורכבת, לצערנו הרב אנחנו בזרטו נאלצים להיפרד ממספר אנשים מוכשרים ונפלאים ונשמח לסייע להם למצוא את מקום העבודה הבא שלהם", נכתב.
חברת זרטו מעסיקה כיום 700 עובדים, מחציתם במרכז הפיתוח בהרצליה, ועם לקוחותיה נמנים תאגידי ענק כמו פוג'יטסו, בלו קרוס וטלפוניקה. בחודש נובמבר בשנה שעברה התפרסמו ידיעות על כוונתה של החברה לצאת להנפקה לפי שווי של 600 מיליון דולר מתוך כוונה לגייס בין 100 ל־150 מיליון דולר. זרטו הוקמה בידי האחים זיו ועודד קדם, המשמשים כמנכ"ל וסמנכ"ל טכנולוגיות בהתאמה. עד היום גייסה זרטו כ־130 מיליון דולר.
קרוליין סימור, סגנית נשיא בזרטו אמרה לכלכליסט כי "לפני מספר שבועות זרטו נקטה בפעולות לייעול עסקי הליבה שלה והפחתת הוצאות התפעול שלה. קיבלנו את ההחלטה הקשה הזו להבטיח שזרטו תישאר חזקה כלכלית כעת ובעתיד. ברצוני לציין כי אנו מחויבים באופן מלא ללקוחות ולשותפינו וכי צוות התמיכה הגלובלי של זרטו ממשיך לספק 24x7 תמיכה ללקוחותינו משלושת מרכזי התמיכה הגלובליים שלנו - בוסטון, הרצליה ושנגחאי. ההחלטות התקבלו כדי להבטיח שזרטו תישאר ארגון משגשג ויציב כלכלית".
חברות נוספות אשר פיטרו בעת האחרונה עובדים כוללות את חברת הסייבר הישראלית אקווה סקיוריטי אשר פיטרה 20 עובדים, פחות ממחציתם בישראל, רובם בתחומי גיוס כוח אדם, מנהלה, ופיתוח עסקי. זאת אחרי שבמהלך השנה השלימה החברה גיוסים משמעותיים של עובדים וכמעט הכפילה את מספרם. באפריל בשנה שעברה היו באקווה סקיוריטי 140 עובדים ובתוך שנה עלה מספרם לכ־270. נכון להיום החברה מעסיקה 250 עובדים.
באפריל בשנה שעברה גייסה החברה 62 מיליון דולר בהובלת קרן Insight Partners ובהשתתפות קרן ההשקעות של מיקרוסופט. מאקווה נמסר כי "לאחר צמיחה מואצת וגיוס 130 עובדים במהלך 2019, ולאור תנאי אי־הוודאות שנוצרו בכל העולם בעקבות מגפת הקורונה, החברה החליטה לבצע קיצוץ במסגרת התאמת תוכניות הצמיחה שלה לתנאים החדשים. החברה ממשיכה לצמוח ב־2020 בהתאם לתחזיות שהותאמו למצב".
מקיצוצים ועד סגירה
חברה נוספת שמפטרת עובדים היא חברת השילוח והלוגיסטיקה הישראלית ברינגג. למרות שהחברה גייסה כ־30 מיליון דולר בשבוע שעבר, הזמינו מנהליה כ־15 עובדים לשימוע לפני פיטורים. ההערכה היא שפיטורים אלה לא נבעו מקשיים עקב אפקט הקורונה מאחר והתחום שבו פועלת החברה הם אחד מהתחומים הפעילים
ביותר בתעשייה כיום.
עוד חברות שפיטרו עובדים לאחרונה היו סלברייט שלצד הוצאת עובדים לחל"ת וקיצוצי השכר פיטרו מספר מועט של עובדים. גם חברת אוטונומו שעוסקת בתחום הרכב, פיטרה בודדים. בתחילת משבר הקורונה פיטרה חברת סימילירווב, על פי דיווחים, כ־10% מ־500 עובדיה. מדובר על אנשי אדמיניסטרציה, שיווק ומכירות בארץ ובחו"ל.
גם חברת טכנולוגיות השילוח הימי פרייטוס פיטרה עשרות עובדים, וקליימסל המפתחת טכנולוגיות לחיזוי מזג אוויר פיטרה לא מעט מעובדי החברה ואף ביקשה סיוע של חברות אחרות למצוא להם עבודה.
נפגעת נוספות מהמשבר היא חברת האפליקציה לרכב אנג'י אשר סגרה את שעריה ופיטרה את כל עשרת העובדים שהועסקו בחברה.