קורונה כהזדמנות לפתרון בעיות
הקורונה יוצרת הזדמנות לעסקים לטפל משפטית בבעיות מוניציפליות שבשוטף אין זמן עבורן. כך תנצלו את ההזדמנות ותרוויחו מהמשבר
מוגש מטעם DUN'S 100
בימים אלו תושבי ישראל והעולם נתונים בחוסר ודאות לגבי עתידם בתחומי חייהם בכלל, ובתחום הכלכלי בפרט. הנטייה הטבעית היא להדק את החגורה ולקצץ בהוצאות כספיות.
אולם בתוך מערבולת ההנחיות, ההשערות והשינויים, יש עובדה אחת שלא ניתן להתווכח איתה – ישנו מועד, בין אם בעוד חודש ובין אם עוד שנה, בו העולם יחזור לסורו. נתון זה יכול לשמש אותנו כעוגן לבחירות חכמות לטווח הארוך ולניצול הזדמנויות שנולדות מפאת המצב החריג בשוק.
מדוע להיכנס להוצאות משפטיות "מיותרות" במצב של חוסר-ודאות כלכלית? לפניכם 3 הסברים מדוע העלות של הייעוץ המשפטי בטלה בשישים לעומת התועלת שיביא ביום של "אחרי הקורונה".
אין לחץ של מועדים בחוק
בימים כסדרם סד-הזמנים לפעולות משפטיות בהליכים מוניציפליים נמצא בטווח שבין ימים עד שבועות ספורים.
במחלוקת מול רשות מקומית בענייני ארנונה או תכנון ובנייה, נקיטת הליך בתוך המועד הנקוב קובעת אם ההליך יידחה על הסף או שקולו של המתנגד יישמע. לדוגמה - מי שרוצה להגיש ערר לוועדה המחוזית לתכנון ובניה על החלטת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, חייב לעשות זאת תוך 30 ימים בלבד.
בענייני רישוי עסקים פעולה מהירה יכולה להיות ההבדל בין סגירת העסק והליך לפלילי לבין הסדרת מצבו החוקי, למשל - עסקים שלפני משבר הקורונה קיבלו סירוב לרישיון עסק מגורם מאשר כלשהו (כיבוי אש, המשרד להגנת הסביבה, המשטרה וכדומה) היו עלולים כעת להיות כפסע לפני קבלת צו הפסקה לפעילות העסק מידי הרשות המקומית.
אולם, בעקבות משבר הקורונה הוציאה הממשלה תקנות והנחיות מנהליות אשר הלכה למעשה הקפיאו את העולם המוניציפאלי במצבו לפני המשבר. בין ההנחיות:
תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה) (דחיית מועדים בנייני תכנון ובנייה ותנאים למתן תעודת גמר), התש"ף-2020 דחו עשרות מועדים שנקבע בחוק התכנון והבנייה החל עד ליום 25.5.20 לכל הפחות. מי שרוצה להגיש התנגדות להיתר בנייה, ערר על החלטת הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה יכול לנצל את המצב כדי לערוך את טענותיו בפרק זמן כפול מזה שהתאפשר לו בעולם טרום-קורונה.
כמו כן, תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה) (הארכת תוקף ודחיית מועדים), התש"ף-2020 האריכו באופן אוטומטי בחודשיים רישיונות עסק והיתרים זמניים שתוקפם היה אמור לפוג החל מיום 10.3.20. כמו כן, משרד הפנים המליץ לרשויות המקומיות לעשות שימוש רחב בסמכויות שניתנו להן בתקנות רישוי עסקים ולאפשר הוצאת היתרים זמניים לכל מי שלא קיבל מענה מגורמי ממשלה לבקשתו לרישיון עסק, דיווח על תיקון ליקויים וטרם קיבל אישור וכיו"ב.
תמונה משפטית זו יוצרת מצב ייחודי לפיו ניתן להכין חוות דעת, השגות, עררים, עתירות וכיו"ב בפרקי זמן ארוכים תוך התעמקות בחומר ואפשרות ללבן את הסוגיות עד תום. פריבילגיה שלא קיימת במצב שגרתי. כדאי לדעת שעל אף שהרשויות פועלות במתכונת מצומצמת עדיין ניתן לקבל מענה ולהגיש מסמכים משפטיים למחלקותיהן השונות.
הכנה ליום שאחרי: הזדמנות להתייעל ולחסוך
גם אם משבר הקורונה יוצר תחושה של קיפאון עדיין כדאי לזכור שהבעיה תישאר גם אחריו. מחלוקות מול הרשות המקומית הן מסוג הבעיות שדורשות טיפול ופתרון ולמרבה הצער הן כנראה חסינות בפני נגיף הקורונה.
לגבי חיובי הארנונה כדאי לדעת שלמרות שהממשלה הוציאה הקלות של דחייה בתשלומי הארנונה ואף אפשרה לרשויות המקומיות לשקול מתן הנחה לעסקים עדיין אין הבטחה שההקלות יוותרו עד שכולנו נחזור לאיזון כלכלי. לכן, כדאי לבדוק כבר עתה אם יש דרך להפחית את חיובי הארנונה שלכם. הקטנת שטח לחיוב או שינוי סיווג של העסק שלכם יוכלו להפחית לכם סכומים גבוהים עד מאות אלפי שקלים בשנה.
יתרון נוסף הוא היכולת לנצל את ההפסקה ממרוץ החיים ולהתבונן על העסק שלנו ולבחון האם הוא פועל בדרך הנכונה והטובה ביותר? בחינה תחת ליווי מקצועי של עורך דין יכולה לייעל את הדרך שאנו מנהלים את העסק שלנו, לרבות רישיונות, היתרים, חוזים עם לקוחות וספקים ועוד. אנו יכולים להתעורר למחרת המשבר עם עסק המתנהל ביעילות ובאופן חוקי, עם כל ההיתרים והרישיונות הנדרשים, ועם הוצאות נמוכות יותר.
להיות ראשונים בתור
על אף הפעילות במתכונת מצומצמת משרדי הממשלה ומשרדי הרשויות המקומיות ממשיכים לעבוד ולקבל פניות בנושאים בסמכותם. כלומר, השגות, חוות דעת ועררים מוגשים למשרדים השונים בכל יום ומצטברים לצורך מתן החלטות וקביעת מועדי דיון.
בנוסף, ביום 15.3.20 החילה הנהלת בתי המשפט את תקנות בתי המשפט ולשכות הוצאה לפועל (סדרי דין במצב חירום מיוחד), מה שאומר שעד להודעה חדשה יתקיימו דיונים רק במקרים ספציפיים כגון בנושא מעצרים, סעדים דחופים וצווי ביניים. משמעות הדבר היא שעדיין אפשר לנקוט הליכים ולהגיש תיקים אולם לא יקבעו בהם דיונים בעתיד הנראה לעין.
התוצאה היא ברורה - מי שיחכה לסוף המשבר כדי לנקוט הליך משפטי יאלץ להמתין תקופה ארוכה מאוד כדי לקבל מענה ולקדם את עניינו.
לכן, בבואכם להחליט אם לדחות את הטיפול לאחרי החזרה לשגרה כדאי לשקול עד כמה דחוף הפתרון? כמה קשה תהיה ההמתנה לקבלת מענה? האם יגרם נזק ככל שימשך הזמן עד שתקבלו החלטה, אישור, היתר או פסק דין? במצב זה כדאי לנצל ימים שקטים אלו כדי להכין את המסמכים הנדרשים לפתיחת הליך, ולהיות הראשונים כשייפתחו שערי בית המשפט.
לנקות את השולחן מהבעיות המוניציפליות
השקט היחסי מסביב מהווה הזדמנות פז נדירה לבחון ביסודיות הנדרשת את השאלה או הקושי המשפטי שיש לך מול הרשות המקומית. ישנן גם פעולות יזומות, למשל בדיקה של חיובי הארנונה, שלא הגעתם אליהן בימי שגרה ושניתן לנקוט בימים אלו. להתעורר ליום שאחרי הקורונה עם הוצאות מופחתות ושולחן נקי מבעיות מוניציפליות, אינו דבר של מה בכך.
מאת עו"ד נועה טלבי, עוסקת במשפט מוניציפלי ורישוי עסקים, משרד עו"ד נועה טלבי ושות'