יפוי כח מתמשך – להיערך ליום שאחרי
זכותו של אדם לחיות לפי בחירותיו ורצונותיו. בהתאם לתפיסה זו נוצרה מהפכת יפוי הכח המתמשך
מוגש מטעם DUN'S 100
עד היום הופקדו במשרדי האפוטרופוס הכללי למעלה מ–10,000 יפויי כח מתמשכים. מה אתם יודעים על כלי חשוב זה?
להבדיל מעריכת צוואה, המאפשרת לאדם לקבוע מה יעשה ברכושו לאחר מותו, ייפוי הכח המתמשך נועד לתקופה שבה האדם עודנו בחיים אך אינו יכול עוד לטפל בענייניו בעצמו נוכח התדרדרות במצבו, לדוג' במקרים של דמנציה, מוגבלות נפשית, כניסה לפרוצדורה רפואית מתמשכת אשר תוביל לנבצרות וכיוצ"ב.
בעקבות תיקון מהפכני ב"חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות" נוצר כלי המהווה הסדר נוסף על מוסד האפוטרופסות. למעט מקרים חריגים שהוגדרו בחוק, כלי זה אינו דורש התערבות של בית משפט או פיקוח שוטף מצד האפוטרופוס הכללי.
היתרון הגדול של יפויי הכח המתמשך הוא שהאדם יכול לקבל בעצמו החלטות ביחס לעתידו ורצונותיו בעודו כשיר ופיקח ולפני שמתעורר הצורך במינוי אפוטרופוס.
יתרון נוסף הוא הפשטות היחסית בתהליך עריכת יפוי כח מתמשך לעומת ההליך המשפטי המורכב הכרוך במינוי אפוטרופוס. כמו כן, מיופה הכח, אשר במקרים רבים עשוי להיות בן משפחתכם, פטור מחובות כדוגמת הגשת דו"חות שנתיים החלות על אפוטרופוס, וגם בכך יש הקלה.
על אף זאת יודגש כי ככל שתבקשו במסגרת יפוי הכח המתמשך להסמיך את מיופה הכח לבצע פעולות נדל"ניות או כספיות החורגות מהקבוע בחוק, הוא יידרש לפנות לקבלת אישורו של בית המשפט כמנגנון פיקוח על הנעשה ברכושכם.
כל אדם מעל גיל 18 המבין את משמעות יפוי הכח ותוצאותיו, רשאי למנות מיופה כח ולקבוע באיזה אופן ועל ידי מי ינוהלו ענייניו בעתיד, כאשר לא יוכל יותר לדאוג לענייניו בכוחות עצמו.
את מי ניתן למנות כמיופה כח? כל אדם שגילו 18 ומעלה למעט חריגים כדוגמת אדם שהוכרז כפושט רגל), יכול להיות ממונה כמיופה כח. (תוכלו אף למנות מספר מיופי כח לגביהם תדרשו להגדיר אם יוסמכו לפעול ביחד או לחוד.
ייפוי הכח יכול לכלול הנחיות הנוגעות לעניינים רפואיים ו/או עניינים אישיים כגון רווחת האדם וכן הנחיות הנוגעות לענייני רכוש, באופן רחב או נקודתי.
שלב הכניסה לתוקף של ייפוי כח זה יהיה בעת בו האדם חדל מלהבין בנושא שלגביו ניתן ייפוי הכח המתמשך, כך שמתעורר הצורך בפעולת מיופה הכח.
עריכת יפוי כח מתמשך, הינה זכות הניתנת אך ורק לעו"ד שעבר הכשרה מיוחדת מטעם האפוטרופוס הכללי. במשרדנו מספר עורכי דין המוכשרים לעריכת יפוי כח מתמשך ובכלל זה הח"מ.
נשמח לספק לכם הסברים נוספים ולענות לשאלותיכם בנוגע לעריכת יפוי כח מתמשך לכם, להוריכם ולאנשים החשובים לכם.
צרו עימנו קשר chen@ysl-law.com
כותבת המאמר, עו"ד חן דסטגור, הינה שותפה במשרד סלומון ליפשיץ.