אפקט הדומינו בבתי משפט לענייני משפחה בצל הקורונה
תאוריית אפקט הדומינו הוכיחה עצמה כאחת הקשות וההרסניות כאשר התוצאה ידועה מראש. אין ספק, שמשבר הקורונה גרם וגורם לתוצאות הרסניות גלובליות הן בתחלואה והן בכמות הנפטרים והטרגדיות האישיות הכרוכות במצבים אלו
מוגש מטעם DUN'S 100
החלטת הממשלה הקובעת, כי הדרך היעילה להילחם בהידבקות כרוכה בבידוד ובנתק חברתי ומשפחתי, מייצרת לא רק בדידות כי אם אף משבר נפשי ולפיכך אנו עדים לגדילה באחוזי הפניות לסיוע ותמיכה נפשית ולתחושה של "סיר לחץ" מתגבר בהרבה בתי אב.
מאז תחילת משבר הקורונה, אנו נתקלים בעשרות פניות של בני זוג אשר נחשפים לאלימות נפשית/פיזית המופגנת כלפיהם על ידי בני זוגם. אף אין ספק כי הלחץ והחרדה מהלא נודע, אינם מסייעים להרגעת המצב.
לפיכך, אנו עדים בשעה קשה זו לפניות רבות לעורכי הדין המתמחים בתחום הגירושין. למעשה קיימים דיווחים רבים בעולם, על עלייה במאות אחוזים בפנייה להליכי גירושין, מצב אשר אינו פוסח גם עלינו ואף מתרבה וברור כי ככל שהמצב יתמשך, אחוזי הפונים רק ילך ויגדל.
אחוז הגדילה בפניות לעורכי דין בתחום הגירושין, מצטרף למאות התיקים הקיימים כבר במערכת המשפט ומייצר לחץ נוסף על המערכת אשר גם כך מצויה בעומס אדיר.
בשל משבר הקורונה, נכפית על מערכת המשפט, על המתדיינים ועל הפרקליטים כאחד, פגרה כפויה, כאשר רק תיקים דחופים ביותר נדונים. מצב זה כשלעצמו, מייצר מציאות של עומס אדיר על המערכת ודחיית שמיעתם של תיקים קיימים ויוצר צוואר בקבוק כך שמתן מענה אמתי לסוגיות משפטיות דחופות אף הוא נידחה.
'אפקט הדומינו' למעשה חולש על כל הרבדים הנוגעים לניהול הליכים בבתי משפט לענייני משפחה ולא רק באשר להווה כי אם אף תהא לו השלכה רוחבית והוא יחלוש גם על תיקים שהסתיימו וכן על אלה שטרם נידונו.
אין זה סוד, כי המערכת המשפטית קורסת מריבוי תביעות והליכים, שעה שכח האדם דווקא מצומצם ואין ביכולתו לתת המענה הנדרש והמצופה עבור קהל המתדיינים ועורכי הדין, אשר לעתים ממתינים אפילו שנים לקבל את יומם, מצב אשר גורם לתסכול אדיר הן של המערכת והן של ציבור המתדיינים.
'אפקט הדומינו' טומן בחובו החמרה ועומס משמעותי נוסף אשר דורש הערכות מחודשת תוך השקעת מחשבה רוחבית כיצד להתמודד עם הצונאמי אשר יגיע ביום שלאחר הקורונה.
לצורך המחשת הבעיה, יוצגו מספר דוגמאות באשר לצורך ההכרחי והקיומי של בעלי דין לפתוח בהליכים מחודשים, גם כאלה אשר הסתיימו לא מכבר אך המציאות הקיימת מהווה דיל ברייקר בכל מובן;
אין ספק' שמצבם הכלכלי של בעלי דין שנפגעו ממשבר הקורונה, יזעקו את זעקתם ובצדק ויוגשו לבתי המשפט אלפי תביעות לשינוי/ ביטול מזונות! גם כיום בזמן המשבר המוגדר כזמני, קיימות אלפי פניות לבתי המשפט להפחתה/הקפאה/ביטול המזונות.
ההחלטות הניתנות ברובן בבקשות אלו אחידות כאשר הנימוק לכך הינו כי מדובר במצב זמני וכי הטענות יבחנו בהמשך...
אמנם החלטות מסוג אלו הודפות את הגל הגדול שבפתח, בו יהיו כאמור אלפי תביעות והליכים חלקן לגיטימיות וחלקן אסטרטגיות, אך עדיין כל תביעה/בקשה תצטרך לקבל את המענה הראוי! היינו, עומס נוסף . המציאות החדשה של בעלי דין תגרור לצורך ממשי ולגיטימי גם בשינויי משמורת/ הסדרי ראייה בשל פיטורים ותנאי העסקה מחודשים, כאשר גם להחלטות אלו משמעויות כלכליות.
כידוע לכל, יחסית לאחרונה, ניתן פסק דין מהפכני בבע״מ 919/15 אשר היווה ללא ספק רוח חדשה ושוויונית בכל הקשור למזונות קטינים וחלוקת הנטל בין שני ההורים תוך בחינת הכנסות כל אחד מהצדדים ובחינת חלוקת זמני השהייה בין ההורים, דבר אשר השפיע דרמטית על פסיקות בתי המשפט לענייני משפחה תוך חתירה לשוויון וצמצום פערים כלכליים.
משבר חדש זה שעומד לפתחנו, ייאלץ שוב את בתי המשפט, לשוב ולדון בנושא המזונות, תוך בחינת המצב נכון לרוח התקופה והתאמת הפסיקה לנסיבות החדשות.
האבטלה והפגיעה בהכנסות, מובילה אלפי בעלי דין אשר אינם מסוגלים לעמוד בנטל המזונות לפתוח בהליכים אחר שנקלעו למצב בלתי נסבל. כמובן גם עבור אלו המסתמכים על תשלום המזונות מדובר בבסיס קיומי להמשך שיגרת חייהם.
אי העמידה בהתחייבויות מייצרת מציאות קשה ובלתי נסבלת, תוך שכמובן שגם נעילת לשכות ההוצל״פ אינה מסייעת בדבר! אין החלטות, ואין הליכי גבייה.
אם לא די בכך, 'סביר להניח כי אפקט הדומינו', ייצר פניות ותביעות בעניין ביטול הערכות שווי של עסקים ושל איזונים שנערכו בין בני זוג מכוח חוק יחסי ממון זאת אחר שהערכות אלה, שנערכו ע״י מומחים שמונו ע״י בתי המשפט, נערכו על בסיס נתונים שהיה בפניהם טרם המשבר כשתוצאות הערכות אלו בוצעו על בסיס צפי הכנסות, מכפיל, תחזיות, פוטנציאל, והפרשי הכנסה טרם המשבר . בסיס נתונים זה עליו הסתמכו המומחים אינו רלוונטי ושגוי בבסיסו נוכח המצב החדש ולכן נדרשת כעת פסיקה חדשה אשר תותאם למציאות החדשה נוכח המשבר.
המציאות החדשה כבר נותנת אותותיה, כאשר כפי שציינתי רק הליכים דחופים נידונים. פניות בעלי דין, אשר מאבדים את רכושם בכינוס נכסים על פי שמאויות אשר התקבלו אך לפני זמן קצר, אינן רלוונטיות עוד ובהליכי המכירה קיים כאוס ממשי וחוסר ודאות מוחלטת!
הבסיס המשפטי לפנייה לערכאות הנו, שינוי נסיבות מהותי והמשבר הנוכחי ללא ספק ניכנס תחת קטגוריה זו והינו בבחינת כוח עליון ממש כמו רעידת אדמה, צונאמי, משבר עולמי!!!
אין ספק כי נוכח המציאות החדשה, בתי המשפט יאלצו לאמץ ראייה כוללת ולקבל החלטות אשר תואמות את המציאות החדשה.
החלטות ביניים, ייתנו אך מענה זמני, תוך הותרת ההליך על כנו והמתנה לבחינה מחודשת עם חלוף המשבר לכשתתקבל תמונת מצב ברורה יותר.
אין ספק כי אנו עומדים בפני תקופה מאתגרת, אשר מערכת המשפט והפרקליטים יידרשו לגלות יצירתיות מחשבתית ומשפטית, פסיקה מחודשת ובחינת כל מקרה לגופו עקב משבר הקורונה.
מאת עו"ד ומגשרת לורי גייזלר, בעלים ומנהלת, גייזלר, משרד עורכי דין