משבר הקורונה
גבי אשכנזי: "יש 1% מפרים בידוד, חייבים לצמצם את הפגיעה בפרטיות של האיכונים"
חברי ועדת חוץ וביטחון מתחו ביקורת על משרד המשפטים, בדיון בהצעת החוק שמאפשרת למשטרה לקבל מחברות התקשורת את איכון הטלפון הנייד של מחויב בידוד בלי חשד וללא צו שופט. ח"כ אלי אבידר: "אנשים יכולים להשאיר את הנייד בבית. תשלחו שוטרים וזהו, לא צריך לחדור להם לנתוני הנייד"
ועדת חוץ וביטחון דנה הבוקר (א') בהצעת החוק הממשלתית שתאפשר למשטרה לקבל מחברות הסלולר באופן מדגמי, ללא חשד וללא צו בית משפט, נתוני מיקום של חייבים בבידוד - חולי קורונה, מי שבא במגע איתם והשבים מחו"ל. מדובר בהצעה לתיקון חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – נתוני תקשורת), שבאה להחליף את התקנות לשעת חירום שאישרה הממשלה לפני חודש. הדיון היום בוועדה התקיים במסגרת הכנה לקריאה שנייה ושלישית במליאה.
- חיות: "לא ייתכן שנסכים שהכלי הדרקוני של השב"כ יהיה איתנו בלי חלופה"
- הזכויות שלנו מתנדפות באוויר
- הממשלה שוקלת: שימוש בשב"כ כדי ליצור סגר מצומצם יותר בתוך ערים
בדיון, שימשיך מחר, מתחו חברי הכנסת ביקורת על החוק. "לאפשר למשטרה לקבל מידע בלי צו שופט זה פריצת סכר הפרטיות", אמר בדיון ח"כ אלי אבידר. "אנשים יכולים להשאיר את הנייד בבית. תשלחו שוטרים וזהו. לא צריך לחדור להם לנתוני הנייד".
יו"ר הוועדה גבי אשכנזי הוסיף כי "זה כרגע כולל ומקיף מדי. יש חולים בבית, במלון, באשפוז. יש חייבי בידוד ממגע. צריך לצמצם את זה. לפי הנתונים של המשטרה יש 1% מפרי בידוד מאלפי המחויבים. חייבים לצמצם את הפגיעה בפרטיות".
ח"כ יואב סיגלוביץ' הוסיף: "צריך לבחון אפשרות שכל הבדיקות בפועל של מחויבי בידוד שיעשו על ידי משרד הבריאות. וגם לשקול אפשרות שהאחריות ליישום כל החוק והנהלים תהיה ישירות על ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרה, או סגנו".
במהלך הדיון הציגה ראש מדור טכנולוגיות באגף החקירות, סנ"צ איה גורצקי, את נתוני המשטרה מאז שהחלה לבצע את האיכונים (26.3 ועד ה-18.4). על פי הנתונים, 7,228 איכונים בוצעו בסך הכל (כ-500 איכונים ביום), מ-6,308 אנשים התקבלו נתונים של התאמה והם נמחקו מהמאגר. מתוך 920 חייבי בידוד יצאו באי-התאמה ראשונית – 12.7% מפרים לכאורה.
בדיקת ההמשך של 920 האנשים שהיו באי-התאמה חילקה את המקרים למספר סוגים. 43% מאי התאמה אוכנו בוודאות מחוץ לביתם - כ-460 איש. אחרי שסיפקו הסבר שלא הניח את הדעת של המשטרה הגיעה ניידת, והם היו בכתובת. כלומר הפרו את חובת הבידוד ואחרי שיחת הטלפון הורתעו וחזרו למקום. הם לא קיבלו דו"חות ולא נפתח נגדם תיק פלילי.
קבוצה נוספת היתה של 24% ששהו בכתובת אחרת ממה שהצהירו. הם החליטו לשנות מקומות בידוד. לדברי סנ"צ גורצקי הם היו צריכים לעדכן באתר משרד הבריאות ולא עשו את זה. המשטרה אמרה להם שיש להם 24 שעות לעדכן כתובת חדשה, כי מי שלא יעדכן יקבל קנס של 3,000 שקל. אחרי סגירת מעגל למחרת ניתנו 14 דו"חות בסך הכל.
בבדיקה של מי שלא היתה התאמה לכתובת התברר גם ש-12% ממחויבי הבידוד מסרו טלפונים אחרים של בני משפחה (מספר לא מעודכן); 9% טענו שסיימו חובת בידוד והם ברשימה של משרד הבריאות ופנו לסדר; 8% טענו שאובחנו כחולים והם באשפוז; 4% שלא ענו ולא אותרו בכתובת. הם, לדברי סנ"צ גורצקי, אוכלוסיית סיכון שעברה לטיפול של אגף החקירות במשטרה כדי שתיפתח בחקירה.
בסך הכל ניתנו עד היום 254 דו"חות. "זה מוכיח שהמוטיבציה של המשטרה זה לאכיפה ולא למתן קנסות", אמרה גורצקי בדיון. היא הוסיפה כי בסופ"ש המשטרה החלה בפיקוח טכנולוגי מצומצם על החולים. תחילה היא ביצעה התאמה בין רשימת החולים לכתובות. 3,000 חולים אומתה כתובתם. מתוכם 200 נבדקו מדגמית. 181 נמצאה התאמה (היו בבית בכתובת). 19 בלבד היתה אי התאמה ראשונית. "זה 9.5% מתוך ה-200", אמרה גורצקי. "אם זה אבסולוטי זה אומר שלא מצליחים לשטח את העקומה".