ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 כנס המסים BDO TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן כנס האנרגיה 2024 Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות גיימינג 2024 PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי Tech TLV 2025 הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי תחזיות 2025 Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup בטיחות במקומות עבודה +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

Conference Call

"המשבר לא פסח על ההייטק - עוד נראה פיטורים והוצאה לחל"תים"

יוסי ויניצקי, מנהל מערך ההייטק בבנק הפועלים, בשיחה מתוך ועידת האונליין של כלכליסט - ההייטק הישראלי והמשבר: "חלק לא קטן מתהליך ההתכווצות עדיין לפנינו"

סופי שולמן 10:4919.04.20

 

 

 

"כל החברות שמתעסקות ב-SAAS (מודל עסקי המבוסס על מכירת תוכנה כמנוי ולא כעסקה חד פעמית) יצליחו יותר והיתר כבר עושות מאמצי על כדי להגיע ולעשות שינוי בקו המוצרים כדי לאפשר קנייה מרחוק וצריכה מרחוק", אמר יוסי וניצקי הממונה על ההייטק בבנק הפועלים, בשיחה עם כתבת "כלכליסט" סופי שולמן. השיחה התקיימה במסגרת הוועידה המקוונת של כלכליסט בשעסקה בעולם ההייטק בימי הקורונה.

 

חווית לא מעט משברים, מה שונה בהתנהלות של הסטארט-אפים והקרנות? האם למדו משהו ממשברי העבר?

"כן הייתי בשני משברים לפחות ב-2000 ו-2008, הקרנות בהחלט למדו כי השותפים היו במשברים האלה וחוו דברים דומים. לעומת זאת, רוב היזמים לא היו במשברים כאלה למעט יזמים סדרתיים, אבל בעזרת הקרנות אנחנו רואים פעילות משותפת של התמודדות עם המשבר".

 

אז כיום יש פחות היסטריה ויותר נכונות לנהל עסקים כרגיל?

"אנחנו מושקעים בלא מעט קרנות, שוחחתי עם מעל 25 מנהלי קרנות. בסך הכל אפשר לראות התנהלות שקולה, רובם פנו ליזמים די מההתחלה ולאט לאט החלו לבדוק את חלוקת הפורטפוליו של הקרנות, להבין מי חשוף יותר ומי חשוף פחות. השלב הבא זה לעבור חברה - חברה ולבנות תכנית להתמודדות עם המשבר".

 

אנחנו שומעים על קיצוצים רוחביים בשכר העובדים, פיטורים בסטארט-אפים. ראינו כבר את הרע מכל או שאנחנו רק בהתחלה?

"חלק לא קטן מהתהליך עדיין לפנינו. יכול להיות שפסח שימש קצת כבלם לתהליך הזה אבל אני צופה שנראה עוד פיטורים, הוצאה לחל"תים, הוצאות לחופשות. כל המיקס הזה הוא לא פוסח על ההייטק".

יוסי ויניצקי הממונה על תחום ההייטק בבנק הפועלים יוסי ויניצקי הממונה על תחום ההייטק בבנק הפועלים צילום: אביגיל עוזי

 

מה עדיף לדעתך? קיצוץ שכר רוכבי או פיטורין של קבוצת עובדים מסוימת?

"לכל חברה יש את הפתרון שלה. בקיצוץ רוחבי אתה לא מאבד עובדים, זה יותר הומאני וגם אתה שומר על כל הטאלנטים בארגון שלא היה קל להשיג ועל לכידות החברה. מצד שני, לא תמיד זה אפשרי ויכול להיות שיש תחומים שלמים בחברות שכבר אין בהם צורך. צוות שלם שאין צורך במה שהוא עושה ואז נאלצים לפטר".

 

הקרנות נכונות לשמור על החברות שכבר השקיעו בהן, האם עדיין יש פתיחות להשקיע בחברות חדשות לגמרי?

"זה תלוי באיזה שלב הקרן. אם מדובר בקרן שגייסה לא מזמן, אז הכסף שלה פנוי ואין לה הרבה חברות פוטפוליו ישנות שהיא צריכה להשקיע בהן את הכסף. קרן מסוג זה, המצב שלה נהיה יותר טוב כי יש פחות מתחרים והיא ממילא משקיעה לטווח ארוך אז היא תהיה שם ותשקיע. בקרנות שעמוסות בחברות פורטפוליו שקיימות כבר, אין ספק שההפרדה בין השקעות המשך להשקעות חדשות תשתנה. יצטרכו לשים יותר כסף על השקעות קיימות וקצת פחות על השקעות חדשות".

 

נראה פחות סטארט-אפים חדשים קמים?

"יכול להיות שנראה פחות סטארט-אפים חדשים וזה לא בהכרח דבר רע. יכול להיות שהיו לא מעט סטארט-אפים שלחלקם לא הייתה הרבה זכות קיום. בסך הכל המשבר הזה תפס אותנו באיזשהו פיק שבו היו הרבה מאוד קרנות וחברות וזה שלא כולן ישרדו זה לא בהכרח דבר רע. דבר טוב שיש בכניסה שלנו למשבר הזה הוא שגם הקרנות נכנסו עם לא מעט כסף וגם הרבה מאוד מהחברות הספיקו להשלים סבבי גיוס שזה דבר טוב שיש יותר כסף לעבוד איתו".

 

בתקופת הגאות דובר הרבה על "כסף תיירים" קרנות תאגידיות, מנהלי השקעות של חברות עשירות, כולם רצו להשתתף בחגיגה הזאת של ההייטק. כעת ישנה בריחה של הכסף?

"תמיד בתקופות משבר הטרמפיסטים יורדים. ראשונים יורדים האנג'לים שהם לא מקצועיים. אלה אותם אנשים שעיסוקם לא בהייטק, הם צברו הון מתחומים אחרים וכשהמצב נהיה קשה אז התחביב הזה יורד ואז הם נעלמים להם. לגבי קרנות תאגידיות CVC, הם אלה שמרצים קרנות לאורך שנים והם ישארו שם. הקרנות התאגידיות של גופים אולי חדשים שלא מוטי טכנולוגיה יחד עם קיצוצים יאיטו פעילות ואולי יעלמו. לגבי המוסדיים צריך לזכור שתחום הVC הוא נישה מסך כל ההשקעות, רק 5-7 אחוז. כשהתיק השכיר יורד הם פתאום יכולים למצוא את עצמם עם אחוזים יותר גבוהים בקרנות ממה שהם תכננו ואז להיות בבעיה כי פתאום המיקס בין התחומים השתנה".

 

יוסי ויניצקי הממונה על תחום ההיי טק בבנק הפועלים יוסי ויניצקי הממונה על תחום ההיי טק בבנק הפועלים צילום: אביגיל עוזי

 

מה מקומם של המוסדיים הישראליים שאוהבים לשבת על הגדר? אתה חושב שעכשיו אולי זו הזדמנות מבחינתם להגביר נוכחות בעיקר בהשקעה בקרנות?

"אני חושב שהמוסדיים הישראליים עברו תהליך ואני מאוד מעריך אותם. הם יודעים מה הם עושים. אני חושב שיש שם תהליך למידה עמוק והם כן נכנסו באופן סלקטיבי לקרנות הישראליות ועושים השקעות משותפות יחד עם הקרנות. ההבנה והמומחיות שם הולכת וגדלה ואני חושב שחלק מהם ינצלו את ההזדמנויות".

 

זו הזדמנות גם לממשלה במסגרת תכניות הסיוע לעודד את ההתערבות שלהם?

"אני לא בטוח שזו צריכה להיות הדרך שהממשלה צריכה לנקוט, דווקא לסייע למוסדיים להשקיע בקרנות. הייתי מתמקד יותר בעזרה לחברות, בעיקר לחברות בינוניות שמעסיקות בין 30 ל-100 עובדים".

 

אילו שינויים נראה שנה קדימה באקוסיסטם הישראלי?

"אני חושב שבסך הכל הדברים ימשכו. יש סטארט-אפים יש קרנות, יש תעשייה גדולה בארץ והיא תמשיך כך. אבל יהיו הרבה מאוד דברים שישתנו באורחות חיינו כבני אדם. העבודה מרחוק פתאום מובנת הרבה יותר. אבל יצוצו גם המון הזדמנויות, המשברים האלה תמיד מולידים הזדמנויות חדשות והיזמים הישראלים תמיד הוכיחו שראשם עובד וקודח וממציא דברים יוצאי דופן דווקא בתקופות של משבר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x