$
בורסת ת"א

היום שאחרי הסגר יהיה בשורה טובה למשק

בכירי המשק ומנהלי החברות הציבוריות נערכים ליישום ההקלות, ובכל מקרה לא חושבים שנחזור שוב על הדרמה של משבר 2008. יש ענפים שזינקו קדימה בזכות המצב, ורמת הנזילות בשוק גבוהה. רק צריך למצוא את ההזדמנויות שמתחבאות מאחורי השינוי

צלי גרינברג 14:1819.04.20

למה ההתאוששות ממשבר הקורונה תהיה מהירה, אילו תחומים ממשיכים לשגשג דווקא בגלל המגפה ומי מחכים לקפיצה בביקוש עם החזרה לשגרה? בכירים במשק ומנכ"לים של חברות ציבוריות בישראל מביעים אופטימיות.

 

אבישי קרואני

מנכ"ל פעילים ניהול תיקי השקעות

"1.5 טריליון דולר בדרך"

  "יש נזילות עצומה של 1.5 טריליון דולר שממתינים להיכנס לשווקים לאחר קבלת סימני הרגעה ראשונים למשבר", אומר אבישי קרואני, מנכ"ל פעילים ניהול תיקי השקעות. "המדיניות האגרסיבית של הממשלות תומכת בשווקים. ארה"ב מובילה את המדיניות הזו, תוך הענקת ערבויות מדינה לחברות, רכישות אג"ח ממשלתיות וקונצרניות, סיוע נגד התמוטטות סקטורים וכסף שמועבר ישירות לאזרחים. כל אלו מתוך מטרה לחבר לכלכלה מכונת הנשמה עד שיימצא הפתרון הבריאותי לנגיף. בשוק ההון מתרגמים את זה הלאה, והשבוע ראינו את העלייה החדה ביותר בוול סטריט מאז 1984. יש הזדמנויות בתחומי הטכנולוגיה, הרפואה והציוד הרפואי, ורואים זאת בחברות כמו אמזון, נטפליקס וחברות ענן ואבטחת ענן".

 

אבישי קרואני אבישי קרואני צילום: אוראל כהן

 

 

אורן הוד

מנכ"ל אפריקה מגורים

"הביקוש לנדל"ן יישמר"

אורן הוד, מנכ"ל אפריקה מגורים, מאמין שהביקוש לנדל"ן למגורים ממשיך לעלות על ההיצע. "אם עד עתה אנשים היו מעדיפים להוריש לילדים דירה יותר מאשר תיק מניות, המחשבה כי בעלות על דירה מהווה ביטחון רק מתחזקת במשבר הנוכחי, שבו אנשים נאלצים להיות סגורים בבתיהם. הביקוש לדירה נשמר לטווח הארוך. ענף הנדל"ן חווה האטות כתוצאה ממשברים שונים, אך הביקוש לדירות למגורים בישראל תמיד השתחרר אחריהם. אנחנו בונים גם פרויקטים לשכירות וזו הזדמנות עבור החברה, ויש גם הזדמנויות רכישה בתחומי ההתחדשות העירונית. המפתח יהיה כושר הקנייה, ובנקודה זו אני אופטימי כי רוב העובדים במשק נמצאים בהסכמי עבודה מאורגנת וימשיכו לדחוף את הצריכה מעלה, ועמה גם את הנדל"ן".

 

 

אורן הוד אורן הוד צילום: אוראל כהן

 

 

 

עידו ארליכמן

מנכ"ל KAPE

"הזדמנויות למיזוג ורכישה"

"ההתאוששות תהיה מהירה משחושבים", אומר עידו ארליכמן, מנכ"ל חברת אבטחת המידע קייפ (KAPE), "בדיוק כפי שההתאוששות ב־2008 היתה מהירה מהצפי. המשבר הנוכחי אמנם עצר את הכלכלה הריאלית והשאיר סימן שאלה לגבי השפעתה על הצד הפיננסי, אך הוא גם טומן בחובו הזדמנויות. חווינו עלייה של 10% בביקוש למוצרים בשל גלישת עובדים מהבתים ללא אבטחת המידע של תשתיות מקומות העבודה. בנוסף, הרבה מהמוצרים שלנו שהשלימו מחקר ופיתוח מצאו עיתוי יציאה לעולם. אנו מאמינים שיותר חברות בתחומים משיקים יהיו פתוחות יותר להתמזג לתוכנו או להירכש, מתוך הבנת החשיבות של להיות חלק מקבוצה גדולה. כל עסק כיום מבין שיש לו צורך באחיזה דיגיטלית, וזה יסייע לכל חברות הטכנולוגיה וגם לנו".

 

עידו ארליכמן עידו ארליכמן צילום: אוראל כהן

 

 

אבי ברזילי

מנכ"ל אפי נכסים

"יש סיכוי להתאוששות מהירה"

אבי ברזילי, מנכ"ל אפי נכסים, מאמין שהשוק ישכח את משבר הקורונה, כפי ששכח את קודמיו. "משבר 2008 כבר נשכח בסוף 2009 או תחילת 2010, והשוק חזר להתנהג כלכלית כמו קודם, גם אם לא בשיא שאפיין אותו. שוק הנדל"ן חזר לטפס. נכון שמשבר מסוג הקורונה טרם חווינו, אבל חודש מאז החלה המהומה הכלכלית האמיתית בישראל, נראה ששיא המשבר מאחורינו ומדברים על יציאה ממנו. יש סיכוי שההתאוששות תהיה מהירה, כי האוכלוסייה תרצה לצאת, לרכוש ולטייל, וזה נותן דחיפה חזקה למשק. יהיו מי שיהיו לחוצים למכור נכסים וזה פותח הזדמנויות, אם כי ב־2008 לא היו מחירי רצפה. הבנקים בישראל ובעולם ממשיכים לעמוד בהתחייבויות לליווי פיננסי של פרויקטים, ונראה שהם לא מעריכים שפנינו לכאוס כלכלי".

 

אבי ברזילי אבי ברזילי צילום: עמית שעל

 

 

יובל מטלון

מנכ"ל לייבפרסון ישראל

"החיבור מרחוק הפך חשוב"

יובל מטלון, מנכ"ל לייבפרסון ישראל, מנצל את המשבר למיקוד אסטרטגי. החברה מציעה פלטפורמות דיגיטליות לתקשורת בין לקוחות ומותגים, למשל באמצעות בוטים. "לייבפרסון היתה חברת התוכנה האחרונה שהונפקה בנאסד"ק רגע לפני משבר הדוט.קום", הוא אומר. "לא רק ששרדנו אותו, צמחנו ממנו. משברים, קשים ככל שיהיו, הם זרז נהדר לשינוי, וחברות מנצלות את העיתוי לשאלות נוקבות, שעוסקות במיקוד האסטרטגיה העסקית והצעת ערך לעולם. ואז מזהים הזדמנויות. עולם הריטייל שהיה לא ישוב, וההדרה הפיזית של הלקוחות הביאה להכרה בחשיבות החיבור אליהם מרחוק. לחברות נפל האסימון ברגע. כעת כולם רודפים אחר הצורך לפתח ערוצי תקשורת מרחוק עם הלקוחות, תוך אימוץ טכנולוגיה מתקדמת".

 

יובל מטלון יובל מטלון צילום: ענבל מרמרי

 

 

זיו אלול

מנכ"ל פייבר

"ההייטק יחזור מיד לשגרה"

זיו אלול, מנכ"ל פייבר הגרמנית, רואה את ההייטק הישראלי חוזר בכל הכוח לעבודה עם תום הסגר. "אווירת סוף המשבר כבר חודרת לשווקים, עת סין מציגה חזרה לשגרה ומדינות כדנמרק, אוסטריה וגרמניה מציגות אסטרטגיית יציאה מהסגר בעוד כשבועיים. אפילו ספרד ואיטליה, הנפגעות הגדולות ביותר בריאותית אחרי ארה"ב, החלו לתכנן אסטרטגיית יציאה. בתעשיית ההייטק, קטר היצוא של ישראל, החזרה לשגרת עבודה מלאה תהיה מהירה יחסית לתעשיות אחרות, וזו סיבה מרכזית לאופטימיות. פייבר עצמה מזהה כמה הזדמנויות, שרלבנטיות יותר למשבר הקורונה מאשר למשבר 2008 בשל האפשרויות הטכנולוגיות של התקופה הנוכחית. הקורונה גרם לסגר שהוביל לפעילות מואצת ולצריכת תוכן מוגברת בסלולר: קניות, שירותי בריאות מרחוק, שימוש בווידיאו וגיימינג.

 

"בנוסף, המצב דחף אוכלוסיות מבוגרות ללמוד טכנולוגיות חדשות, בשל הרצון והצורך להיות מחוברים למשפחה ולשירותי הרפואה הדחופה. בפועל, זה הגדיל את השוק של חברות דוגמת פייבר ואת צפי ההכנסות העתידי. זה גרם לחברות, וגם לנו, לבחון היכן מסתתרים ה'שומנים' והאזורים עם הרווחיות הנמוכה, ולבצע אופטימיזציה. ולאלה מתווספות גם הזדמנויות רכישות ומיזוגים; בישראל לבדה יש כ־2,000 חברות סטארט־אפ שעשויות להיסגר או להימכר לאחר המשבר".

 

זיו אלול זיו אלול צילום: טל שחף

 

 

יהודה רוה

יו"ר קרן תשתיות לישראל

"תהיה יותר השקעה בתשתיות"

"מהמשבר הזה יצמחו שני נושאים", אומר יהודה רוה, יו"ר קרן תשתיות לישראל. "הראשון שבהם הוא הפחתת העומס על תשתיות התחבורה בשל שינויי אופן העבודה בקרב עובדים רבים, שימשיכו לעבוד מהבית. השני הוא הפיכת ענף התשתיות לאחד הנדבכים המרכזיים בפיתוח הכלכלה. משבר הקורונה אמנם עוצמתי יותר לכלכלה הריאלית מזה של 2008, עברנו את הקודם ונעבור גם את זה. בהיבט התשתיות נפתחות כאן הזדמנויות, הן מצד הגדלת השקעות הממשלה כדי לקדם את המשק, והן מצד המוסדיים, שמשקיעים כבר כיום בתחום וימשיכו להשקיע בו יותר. בנוסף, יש כמה חברות בתחום שמינפו עצמן עד מוות, והן מהוות הזדמנות רכישה במחירים שהן מגדירות אטרקטיביים ואנו מגדירים ריאליים. כפי שאנחנו, למשל, רכשנו במשבר 2008 את הבעלות על כביש 6, כך אני צופה שיהיו החלפות בעלויות בחברות גם במשבר הנוכחי. הפסימיסטים סובלים עוד לפני הקטסטרופה, אז אני מעדיף להישאר אופטימי".

 

יהודה רוה יהודה רוה צילום: ענר גרין

 

 

משה ממרוד

מנכ"ל תדיראן הולדינגס

"נערכים לביקוש למזגנים"

"מאז החל הנגיף להתפשט, מספר הנפטרים המיוחסים לו עומד על כ־110 אלף בני אדם, בעוד רק בחודש האחרון נולדו 12 מיליון תינוקות", אומר משה ממרוד, מנכ"ל תדיראן הולדינגס, המייצרת ומשווקת מערכות מיזוג. "כך, שכמות האנשים עדיין גדלה בעולם שהולך ומתחמם. מבעד לעיני החברה, המשבר נכנס לתוך חודשי הקיץ החמים, ורוב האנשים, גם לאחר ההקלות, עדיין יהיו בבתים, וסביר שפחות ייצאו לקניונים ולחו"ל. כך יגבר השימוש במזגנים הביתיים, שמספרם בממוצע למשק בית עומד על שניים. השימוש המוגבר יוביל לשחיקה ותקלות, שיובילו להחלפות, שהן 85% מהמכירות שלנו. 15% הנותרים הם מרכישות חדשות, שחלקן מגיעות מדירות חדשות, ששם אני לא צופה ירידה, ואנחנו נערכים כיום במלאים לביקוש גדול בקיץ הקרוב. בהיבט הבריאותי, להערכתי, עד סוף 2020 או תחילת 2021 אולי עדיין לא יהיה חיסון, אבל כן תהיה תרופה לטיפול בנגיף".

 

משה ממרוד משה ממרוד צילום : סיון פרג'

 

 

טדי שגיא

יזם ואיש עסקים

"יתפתחו הזדמנויות השקעה"

היזם ואיש העסקים טדי שגיא נשאר אופטימי ומאמין שיצר החיות הטבוע באנושות יחזיר את הכלכלה למסלול. "גם אם צפויים כמה חודשים מורכבים", הוא אומר ל"כלכליסט", "בני האדם רוצים וימשיכו לרצות לחוות חוויות משותפות, לעבוד יחד ולבלות בצוותא, לצד הצורך ליזום. כמו במשבר 2008, היציאה מהמשבר תהיה הדרגתית. יתפתחו בקרוב הזדמנויות השקעה מעניינות, ומי שיהיה מספיק ערני יוכל להרוויח לטווח הארוך. בשונה ממגפות קודמות, בזו הנוכחית העולם מצויד בידע רפואי ומדעי מעמיק יותר, ובטכנולוגיות מגוונות המאפשרות לחלוק מידע במהירות ולהעביר הוראות מסייעות בכל רגע נתון – המעידים על שיתוף פעולה גלובלי ולא על התכנסות המדינות לתוך עצמן. המשבר גם מדגים עד כמה הכרחית הטכנולוגיה בחיינו, ולכן אני מאמין שבטווח הארוך נראה יותר השקעות בעולמות ההייטק, ושתחום הביוטק יתפוס נתח גדול יותר בפורטפוליו של המשקיעים".

 

טדי שגיא טדי שגיא צילום: אוראל כהן

 

 

 

רן נוסבאום

מנהל שותף בקרן פונטיפקס

"המשבר יוצר הזדמנויות"

רן נוסבאום, מנהל שותף בקרן ההשקעות פונטיפקס, בנה מוניטין אחרי המשבר בשנת 2000, ורכב על גלי העלייה של פוסט משבר 2008. עבורו משבר זו רק עוד נקודת התחלה. "כל משבר מלמד אותך משהו על הכלכלה עד אותו רגע", הוא אומר, "ואז אופי הפעילות של המשקיע מחד, ודרך ההסתכלות שלו מאידך, יקבעו כיצד הוא יצלח את המשבר".

 

לדבריו, "בשווקים מטבעם יש הזדמנויות להשקעה ארוכת טווח. זה גם התחום שבו פועלת הקרן, שמאתרת ומשקיעה בחברות ביומד וביוטק בשלביהן הראשונים. בהיבט זה המשבר דווקא יוצר הזדמנויות השקעה טובות, בשל הצורך של החברות שנמצאות בשלבים הראשונים במימון פעילותן, אל מול סגירת ברזי המימון של המוסדות הפיננסיים וגם של חלק מהמשקיעים, שמעדיפים לשמור את הכספים בכיסם.

 

"בנוסף, חברות בתחומי הביוטק והביומד דווקא מקבלות זרקור מיוחד במשבר הנוכחי, בשל היותו משבר בריאותי, שמשפיע על הכלכלה הריאלית. הדגש הבריאותי מקבל ממד כלכלי מחוזק לא רק מהמירוץ אחר החיסון לקורונה, אלא מההבנה שתחום הפתרונות הרפואיים והתרופות יקבל משמעות חזקה יותר עם צאת המשבר. זה נכון שקשה לאמוד לעת זו במדויק לאן השווקים ינועו, אך כן ניתן לחזות שהמשבר יחלוף, כמו הקודמים לו, וכי הפגיעה בכלכלה הריאלית תוחלף בתוך פרק זמן קצר יחסית בצמיחה".

 

רן נוסבאום רן נוסבאום

 

 

עופר אליקים

מנכ"ל DSP Group

"הפחד מטכנולוגיה ירד"

עופר אליקים, מנכ"ל DSP Group, רואה איך משבר הקורונה מגדיל לו את השוק ובטוח ביכולת רוב החברות לצלוח את המשבר. "תעשיות השירותים יודעות ותמיד ידעו להתגבר על מכשולים כדוגמת אי־יכולת להיפגש או הסגרים, ולכן צלחו גם משברים קודמים. המרחב הווירטואלי ממציא עצמו מחדש. אם עד משבר הקורונה לא חתמנו עסקה בלי להיפגש פנים מול פנים, היום עסקאות נחתמות בפגישת זום. הקורונה הוריד את מחסומי הפחד מהשימוש בטכנולוגיה, והמעבר לעבודה מהבית יצר הזדמנויות וביקושים לטכנולוגיית הזיהוי הקולי שלנו. בנוסף, אנו רואים שוק נוסף שנפתח בפנינו, לשליטה במכשירים באמצעות הפעלה קולית וללא מגע יד אדם, כמו מעליות וחניונים. העולם עובר מעולם של מגע לעולם ללא מגע, וההתאוששות תהיה מהירה יחסית. סין כבר התאוששה, ובתוך פחות מחודש גם העולם מתחיל להתאושש. בנוסף, כדאי לזכור שרוב החברות נכנסו פחות ממונפות למשבר הזה לעומת 2008".

 

עופר אליקים עופר אליקים

 

 

 

דניאל לבנטל

מנכ"ל מישורים

"הכלכלה, כמו תמיד, תנצח"

"נכנסנו למשבר עם 100 מיליון שקל בקופת המזומנים, לאחר שביצענו הנפקת הון בינואר האחרון", אומר דניאל לבנטל, מנכ"ל חברת השקעות הנדל"ן מישורים. "אני מאמין שנמצא הזדמנויות רכישה מצד בעלי נכסים שייקלעו לקשיים כתוצאה מאי־היכולת של שוכריהם לשלם דמי שכירות. טבעו של משבר לחלוף, ואני מאמין שמשבר הקורונה יחלוף במהירות יחסית למשברים הפיננסיים הקודמים. חשוב גם לזכור שזהו אינו המשבר הראשון שכלכלות העולם עברו. בניגוד למשברים הקודמים, כמו הסאב־פריים ב־2008 והדוט.קום ב־2001, המשבר הנוכחי נובע מפאניקה עקב חוסר בהירות לגבי העתיד, ולא מבעיה בשווי הנכסים. לכן אנו מאמינים שברגע שמרבית האוכלוסייה תחזור לשגרה, הפאניקה תחלוף, והכלכלה, כמו תמיד, תנצח".

 

דניאל לבנטל דניאל לבנטל צילום: תומריקו

 

x