$
בארץ

משבר הקורונה

פרופ' גרוטו בוועדת הקורונה: "בסוף החודש נגיע ל-24 אלף בדיקות ביום"

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות ציין כי העיכוב בהעברת תשובות לבדיקות לחולים נובע מבעיות טכנולוגיות, וכי בתוך שלושה שבועות צפוי שיפור משמעותי בנושא. לדבריו, ניהול מערך הבדיקות בידי קופות החולים אינו פתרון במצב הנוכחי

עירית אבישר 12:3816.04.20

"העיכוב בקבלת תוצאות בדיקת הקורונה לחולים מתרחשת בעיקר בשל "תהליכים מחשוביים". אולם מיטב היחידות בצה"ל עוסקות בסוגיה הזו, ולהערכתי בתוך שבועיים-שלושה נראה שיפור משמעותי בנושא", כך אמר היום פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד בריאות, בדיון בוועדת הקורונה של הכנסת שבראשות ח"כ עופר שלח (יש עתיד).

 

 

 

בתחילה הדיון נידון מספר הבדיקות. אמנם ישראל נחשבת מהמדינות הבולטות בעולם במספר הבדיקות, אך היא לא עמדה ביעד הבדיקות שקבעה לעצמה של עד 30 אלף בדיקות ביום. בימים האחרונים נראה כי חל שיפור בנושא.

 

 

בדיקות קורונה באוניברסיטת ת"א בדיקות קורונה באוניברסיטת ת"א צילום: אוניברסיטת תל אביב

 

לפי נתוני משרד הבריאות בערב החג הגיעו ל-11,500 בדיקות ביום (נתוני הבדיקות מתייחסים למספר תשובות המעבדה שהתקבלו באותו היום). "בתחילת אפריל קצב הבדיקות עמד על 5,000 ביום, ובסוף החודש כבר נגיע ל-24 אלף בדיקות ביום", העריך גרוטו.

 

כעת עיקר הדיון מופנה לשאלה בתוך כמה זמן מרגע ביצוע הבדיקה מגיעה התשובה אל החולה. דו"ח מכון גרטנר, שמסייע למערכת הבריאות בקביעת המדיניות במשבר, כתב באחרונה בהקשר זה: "הזמן מהופעת סימפטומים עד שיש בידנו תוצאות בדיקה גדל בחודש האחרון מ-3 ל-8 ימים. אם זמן זה לא יקוצץ דרסטית לא נצליח לעמוד בדרישות שלב ההקלה, רצוי להגיע לתוצאות בתוך 48-24 שעות".

 

 

פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות צילום: אוראל כהן

 

גרוטו ציין כי מרגע שהבדיקה מגיעה למעבדה ועד אשר מתקבלת התשובה חולפות 24 שעות, ובסך הכל במרבית המקרים בתוך 48 שעות מהבדיקה מקבל המטופל תשובה. "לפעמים זה לוקח יותר בגלל תהליכים מחשוביים", אמר גרוטו.

 

בעת שגרה בדיקות המעבדה מתבצעות דרך קופות החולים והמעבדות שלהן. במשבר זה התהליך הפך למסורבל יותר: את הבדיקה מבצע מד"א. הוא מעביר את הדגימות ל-30 מעבדות, הן מעבירות את התוצאות למשרד הבריאות, והוא מעביר את התוצאות לקופות החולים שמיידעות את החולה.

 

לדברי גרוטו, "ישראל היא אמנם מדינה מתקדמת מבחינה טכנולוגית, אבל היא מבוזרת, ולכל אחד מערכת מחשוב נפרדת. הקושי בעבודה אינו להקים את המערכת אלא ליצור ממשק בין כל המערכות, כדי שנוכל לראות באותו יום את הבדיקה. טובי המוחות עובדים על הנושא, ובקרוב נהיה עם מערכת הרבה יותר טובה ויכולות גבוהות יותר".

 

לשאלה מדוע לא לתת לקופות החולים לנהל את מערך הבדיקות, שכן הן רגילות לבצע עשרות אלפי בדיקות ביום, כאשר התשובות מתקבלות לרוב בתוך יום, השיב גרוטו כי אינו חושב שזה הפתרון שמתאים למצב הנוכחי, וציין כי הבדיקות הן משאב לאומי ולכן צריכות להתנהל באופן מרוכז, תוך הקצאתן למקומות שבהם משרד הבריאות חושב שזה אפקטיבי, כגון בתי האבות. 

x