כן, לשחרר
מתווה דינמי אפשרי לניהול סיכונים שיכול להקטין הנזק למיליוני ישראלים. אם משרדי הבריאות והאוצר יריצו בהקדם סימולציות רפואיות ומתמטיות לבחינת המתווה - אפשר לקוות שהשכל הישר יגבר על החרדה
ברוב היישובים בישראל שיעור התחלואה מקורונה הוא נמוך, פחות מ־1 לאלף תושבים. לעומתם יש כעשרים יישובים הסובלים משיעור תחלואה גבוה במיוחד, ובראשם שכונות בירושלים ובני ברק - ביחד כשליש מ-12,500 החולים (נתוני משרד הבריאות, אתמול).
בין היישובים שבהם שיעור התחלואה נמוך מעשירית האחוז, ערים גדולות בגוש דן, חיפה, באר שבע, מרכזי תעסוקה חשובים כמו הרצליה ויקנעם, ויישובים בינוניים וקטנים בכל קצווי הארץ. בבנימינה, חצור הגלילית, סביון ועתלית נמנו עד כה שני חולים כ"א. בכפר שמריהו וכפר יאסיף חולה אחד. יש עשרות יישובים שלא נפגעו כלל עד כה.
מאות אלפי ישראלים נדרשים להישאר בבתיהם ולא לחרוג ממאה מטרים מהם, למרות שאין כל סכנה בסביבה. עסקים קטנים ביישובים אלה נסגרו לפי הצווים שהוטלו ללא הבחנה על כל המדינה.
תל אביב שוממה
יש גם הבדלים גדולים מאוד בקצב ההדבקה לאורך זמן. בשבועיים האחרונים הקצב ירד ברוב היישובים, למעט חלק ממרכזי התחלואה הידועים. בתל אביב, למשל, נוספו בימים האחרונים כעשרה חולים בממוצע יומי. התחלואה נטו (מספר נדבקים חדשים פחות מספר מבריאים) בירידה.
הנוסחה להצלת הכלכלה ממיתון קטלני ופגיעה אנושה במיליוני אזרחים היא אם כך לא מסובכת כפי שטוענים האנשים שמנהלים את המשבר. מצד אחד, שחרור הדרגתי של יישובים שבהם הן שיעור התחלואה הכללי נמוך והן קצב ההדבקה בשבועיים־שלושה האחרונים בירידה ניכרת. הכל כמובן, תוך הקפדה על כל כללי הזהירות המתבקשים. מצד שני, הגבלות חמורות על כל ריכוזי התחלואה הידועים ומוקדים חדשים כמו דיר אל אסד. סגירת מעגל מהירה בין הופעת תסמינים לפענוח בדיקות, כפי שדורשים מכון גרטנר ואחרים, היא תנאי הכרחי.
גם למנוע התפשטות של תחלואה במקומות העבודה מאתגר אבל אפשרי. חברות, מפעלים וחנויות ביישובים קשים יישארו סגורים בשלב זה. אנשים המתגוררים ביישוב הסובל מתחלואה משמעותית (יותר מ־1 לאלף?) אך עובדים ביישוב ששוחרר מהסגר לא יורשו לבוא לעבודה. ובכל מקרה שיש ספק - אין ספק.
אחרי כחודש וחצי מהתפרצות המגפה בישראל אפשר להעריך את מספר הקורבנות הצפוי על הציר בין התרחישים הפסימיים לאופטימיים. כן מפחיד, לא אפוקליפסה. הנזק והסבל למיליוני ישראלים אם ניכשל בניהול כולל ושקול של המשבר - עלול להיות קטלני פי אלף. המתווה לניהול סיכונים דינמי שהצעתי כאן הוא כמובן רעיוני ודורש סימולציות רפואיות ומתמטיות. אם משרדי הבריאות והאוצר יריצו בהקדם סימולציות מעין אלה - אפשר לקוות שהשכל הישר יגבר על החרדה.